Dom » Architektura

Romans z cyganerią- kolekcja Bohemian

Urok XIX wiecznej cyganerii paryskiej, kojarzonej z tancerkami i malarzami, budzi ponadczasowe skojarzenia z romantyczną wolnością artystyczną. Kolekcja płytek ceramicznych Bohemian marki Ceramstic idealnie wpisuje się w ten obraz.

Gra z klasyką i kontrasty

Garderoba gwiazdy oraz buduar przywołują skojarzenia  z przestrzenią intymną, przytulną i pełną kobiecości. Wpływy tych pomieszczeń odnajdziemy we współczesnym urządzaniu wnętrz takich jak sypialnia i łazienka, ale zdarza się, że całe mieszkanie zostaje urządzone w stylu buduarowym.

Kolekcja płytek Bohemian marki Ceramstic zainspirowana klimatem  z epoki, w tym zwłaszcza francuskich kawiarni i kabaretów, zdecydowanie zachęca do awangardowych aranżacji wnętrz. Jednolite, stonowane barwy zostały zestawione z odważnymi oraz eleganckimi kolorami. Głęboki odcień fioletu w połączeniu z chłodnym, subtelnym beżem ozdobione rysunkiem koronkowej siateczki, niczym z pończochy burleskowej tancerki – to połączenia wyjątkowe i bardzo glamour.

Powierzchnia glazury została muśnięta delikatnymi smugami farby, jakby wyszła spod pędzla malarza. Design wnętrza doskonale uzupełni terakota w odcieniu bieli oraz beżu, rozświetlająca całość pomieszczenia. Decydując się na łazienkę w tak zdecydowanych kolorach, jak fioletowy, różowy czy granat, należy pamiętać o stonowanych kolorach pozostałych elementów aranżacyjnych i wyposażenia wnętrz, aby kompozycja nie była zbyt przeciążona. Za sprawą  nowoczesnej kolorystki czy oryginalnych zdobień na powierzchni płytek Bohemian można stworzyć wiele niezwykłych zestawień aranżacyjnych. Zarówno niezwykle kobiecych i subtelnych, ale także nowoczesnych oraz zaskakujących – mówi Joanna Ciecierska stylistka marki Ceramstic. Warto również dodać duże lustra oraz owalną wannę. Całość przyniesie niesamowity efekt, a wnętrze stanie się optycznie większe.

Na aranżację kolekcji Bohemian warto spojrzeć, z półprzymkniętymi oczami, wyobrażając sobie wypełnione parą wnętrze, relaksującą kąpiel i przenieść się wprost do świata spowitej dymem cyganerii. Świata francuskich kawiarni, wolnego od wszelkich konwenansów, będącego oazą dla wyzwolonych kobiet i miejscem realizacji twórczych idei. Takiej właśnie swobody w tworzeniu wystroju pomieszczeń pragnie dla swoich klientów marka Ceramstic.

Dossier

Kolekcję Bohemian  można z powodzeniem aranżować w stylu nowoczesnym, ale także w klimacie fin de siècle, wystarczy zadbać o dodatki wyglądające jak z epoki – stylowe kinkiety z abażurami, lustra, pikowany mebel, ale także stylizowaną ceramikę łazienkową czy chromowaną armaturę  – radzi Joanna Ciecierska, stylistka marki Ceramstic.

Dzięki zastosowaniu terakoty Bohemian Creme z koronkową aplikacją, wnętrze łazienki nabierze subtelnego charakteru. Dekory ceramiczne Bohemian Cabaret Creme ozdobione różnymi koronkowymi motywami florystycznymi, pałacowymi wzorami stanowią ciekawe dopełnienie stylizacji buduarowej. Można je aranżować jak tapetę.

Klaudia Sukiennik