Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Rozerwij się w Konecku!

Nawet stosunkowo niewielka gmina Koneck ma nam sporo do zaoferowania, jeżeli chodzi o życie kulturalne czy rozrywkowe. Jak spędzić miło czas na tym terenie?

Koneck jest gminą oraz wsią gminną, której założenia można upatrywać się w trzynastym wieku przez Krzesława Koneckiego herbu łabędź. Jest to miejscowość położona na atrakcyjnych turystycznie terenach, które co roku przyciągają rzeszę turystów spragnionych odpoczynku od miejskiego zgiełku.

Chcąc miło spędzić czas w Konecku, warto udać się do restauracji Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska, takich jak Eden czy U Prezesa. Są to wyjątkowe miejsca, w których możemy smacznie i tanio zjeść, a także spędzić miłe chwile w dobrym towarzystwie. Obiekty te słyną z doskonałej kuchni, rozbudowanej oferty gastronomicznej, indywidualnego podejścia do każdego klienta, a także fachowej obsługi. To również doskonałe miejsce na zorganizowanie przyjęcia okolicznościowego, takie jak rocznica ślubu, wesele, zjazd rodzinny, chrzest, bierzmowanie czy komunia dziecka.

Jeżeli jesteśmy zainteresowani architekturą województwa kujawsko-pomorskiego, to dobrym pomysłem będzie zwiedzenie koneckich zabytków. Tutaj godnymi polecenia obiektami jest zespół dworski z parkiem rodziny Sulimierskich, który dziś pełni funkcję Ośrodka Zdrowia. Dosyć sławną budowlą jest również kościół parafialny w Konecku pod wezwaniem świętego Prokopa. Został on wzniesiony w 1902 roku na miejscu niegdysiejszej spalonej świątyni z drewna. Warto także wspomnieć o drewnianym kościele w Straszewie z osiemnastego wieku, a także jego dziewiętnastowiecznej plebanii.

Koneck to nie tylko doskonała gastronomia i zachwycające obiekty zabytkowe. To również piękne tereny oraz malownicze krajobrazy. Największą popularnością w gminie cieszy się Jeziorno, Młynek i Zapustek, gdzie znajdziemy wiele oczek wodnych, dziką przyrodę, a nawet stanowiska archeologiczne.

Zapraszamy na www.kujawskie.eu

kujawskie