Dom » Nieruchomość

Rozmowa z ekspertami – jak przez 25 lat „rosły” magazyny w Polsce?

W związku z 25-leciem obecności Jungheinrich na polskim rynku, kontynuujemy cykl materiałów eksperckich. Korzystając z jubileuszu, przeprowadzona została rozmowa z czterema ekspertami Jungheinrich, którzy pracują w firmie od 1994 roku.

W jej trakcie przeanalizowali oni nie tylko rozwój firmy, ale i dyskutowali m.in. o tym, jak przez ćwierć wieku zmieniała się branża intralogistyczna, a tym samym oczekiwania klientów co do produktów i usług. Poruszono wiele tematów, a jednym z nich była kwestia rozwoju branży w Polsce – od obiektów magazynowych sięgających 6 metrów, do specjalistycznych, mierzących nawet 40 metrów wysokości.

W przeprowadzonej rozmowie wzięli udział: Jacek Kasterka – Dyrektor Handlowy, Artur Kuśnierek – Dyrektor Oddziału Poznań, Marek Boruc – Dyrektor Serwisu Oddziału Warszawa Południe oraz Dariusz Mroczkowski – Starszy Specjalista Technik Serwisu. Wszyscy rozpoczęli pracę w 1994 roku – w momencie pojawienia się firmy na polskim rynku.

Jak określił to Jacek Kasterka, niezwykle interesującym doświadczeniem z perspektywy zawodowej była możliwość obserwowania jak przez 25 lat „rosły” magazyny. W trakcie mijającego ćwierćwiecza branża intralogistyczna poczyniła niezwykłą ewolucję. Jednym z ważniejszych czynników, które miały na nią wpływ, była wymiana wiedzy między branżami. To między innymi ona napędzała rozwój obiektów magazynowych. Pierwsi deweloperzy realizując nowe inwestycje, nie byli jeszcze na tyle przygotowani merytorycznie, aby w pełni przystosować magazyny pod indywidualne potrzeby najemców. Ci natomiast nie wiedzieli jakie urządzenia wybrać pod konkretne zadania. Eksperci Jungheinrich wykorzystując wieloletnie doświadczenie zdobyte na zagranicznych rynkach, doradzali im w tematach dotyczących na przykład wykonania posadzki w magazynach, wysokość w świetle, czy rozstawu słupów, jak również niezbędnego sprzętu, aby nowe obiekty były w pełni przystosowane do efektywnej pracy.

Obecnie deweloperzy, jak i najemcy mają większą świadomość własnych potrzeb i możliwości rynku. Magazyny, które powstawały 25 lat temu, mając 5 – 6 metrów, były uznawane za obiekty wysokiego składowania. Te budowane aktualnie są konsultowane i dostosowywane do konkretnych potrzeb najemców już w fazie projektu – co wcześniej nie było regułą. Powstające dziś nowe centra logistyczne osiągają wysokość minimum 8 – 9 metrów. Co więcej, dynamiczny rozwój rynku e-commerce wpłyną na wzrost zapotrzebowania na magazyny specjalistyczne – np.: pod wózki systemowe. Coraz większy jest także popyt na magazyny samonośne, które są budowane pod specjalne układnice regałowe, przez co osiągają nawet do 40 metrów wysokości.

To jeszcze nie koniec zmian, ponieważ aktualnie mówimy o „logistyce 4.0”, w myśl której automatyzacja procesów będzie odgrywała coraz większą rolę w wykonywaniu codziennych zadań. Nie ulega wątpliwości, że to także wpłynie na dalszy rozwój magazynów, które w przyszłości mogą „urosnąć” do jeszcze większych rozmiarów.

konkretpr