Społeczeństwo » Społeczeństwo

Rozstrzygnięcie grantowego konkursu Bonarki

Wiadomo już, jakie wartościowe inicjatywy wesprze finansowo krakowskie centrum handlowe Bonarka. Wybrane zostały trzy projekty, które w opinii komisji konkursowej najbardziej przysłużą się podgórskiej społeczności.

Wnioski oceniało grono ekspertów bardzo dobrze orientujących się w sprawach Podgórza. Wśród jurorów znalazł się m.in. Zygmunt Włodarczyk, przewodniczący Rady i Zarządu Dzielnicy XIII Podgórze oraz Krzysztof Długopolski, redaktor najbardziej krakowskiego radia w mieście – KRK. Zadanie mieli niełatwe, gdyż zgłoszone propozycje nie dość, że były bardzo dobrze merytorycznie przygotowane, to jeszcze dotyczyły różnorodnych tematów. Mimo że zakres konkursu ograniczony był do tematyki kultury i edukacji, wnioskodawcy udowodnili, jak wiele pomysłów mają na działania w tych obszarach.
Dlatego o zwycięstwie decydowały pojedyncze punkty. Pierwsze miejsce zajął wniosek nadesłany przez Fundację Pomocy Rodzinie w Wychowaniu „Dom dla Dziecka”, która planuje za otrzymane pieniądze wysłać 30 dzieci z rejonu Podgórza na niezapomniane wakacje. Na drugim miejscu uplasowała się propozycja Domu Kultury Podgórza, zakładająca zorganizowanie warsztatów kabaretowych dla młodzieży. W gronie zwycięzców znalazła się jeszcze Fundacja Społeczno-Kulturalna „Remedium”. Przygotuje ona aplikacje mobilne służące jako wirtualne przewodniki po Podgórzu.
Konkurs grantowy był kolejnym działaniem przeprowadzonym w ramach podgórskiej inicjatywy, wdrażanej w tym roku przez Bonarkę. Krakowskie centrum handlowe chce za pomocą warsztatów dla dzieci, dystrybucji książeczek edukacyjnych do placówek edukacyjnych czy też ścisłej współpracy z dzielnicowymi podmiotami przybliżyć wszystkim krakowianom sekrety prawobrzeżnej części miasta.
Medialnym partnerem konkursu grantowego było Radio KRK FM.

bezstronny22