Dom » Wnętrza

Rozwiązania prysznicowe dla całej rodziny

W poszukiwaniu tego, co nas łączy, zacznijmy od rzeczy podstawowych. Starzy i młodzi, dzieci i dorośli, kobiety i mężczyźni – wszyscy lubimy czuć się czysto i świeżo, a co pomoże nam w tym lepiej niż relaksujący prysznic?

Planując zakup brodzika i kabiny prysznicowej musimy oczywiście brać pod uwagę przede wszystkim parametry łazienki, jednak jest jeszcze inna kwestia, niestety często umykająca uwadze części z nas. Są to potrzeby najmłodszych i najstarszych domowników. Tymczasem wystarczy odrobina wyobraźni i czasu poświęconego na zapoznanie się z ofertą nowoczesnych rozwiązań łazienkowych, aby znacznie ułatwić im codzienne życie i sprawić, by prysznicowa kąpiel była prawdziwą przyjemnością także dla nich! Powstaje więc pytanie – o jakich rozwiązaniach mowa?

W kwestii wyboru brodzika polegają one przede wszystkim na ustaleniu jego optymalnej głębokości i wysokości montażu. Oferta firmy Sanplast SA w tym zakresie otwiera przed nami prawdziwe pole do popisu. Możemy postawić na głęboki brodzik, w którym małe dzieci będą mogły z radością trochę się „popluskać”, jeśli w naszej łazience nie ma miejsca na pełnowymiarową wannę. Jeśli nie mamy w rodzinie maluchów, ale seniorów, tendencja powinna być odwrotna, ponieważ płytki i płaski brodzik zdecydowanie ułatwi dostęp do prysznica osobom starszym. Rozwiązania bezprogowe, czyli brodziki zamontowane na wysokości podłogi, nie tylko wyglądają elegancko i nowocześnie, ale też znacznie ograniczają ryzyko potknięcia o próg przy wchodzeniu i wychodzeniu spod prysznica. Ich design docenią więc młodsi użytkownicy, a starsi będą mogli czuć się bezpieczniej – dla każdego coś miłego. Warto zadbać także o powłokę antypoślizgową, dostępną w wielu modelach brodzików marki Sanplast, która jest na tyle subtelna, że prawie niewidoczna, a może uchronić osoby starsze przed groźnym w skutkach wypadkiem.

Pozostaje jeszcze wybór kabiny odpowiedniej do naszego brodzika. Na szczęście w tym zakresie dysponujemy całkiem dużą wolnością wyboru, ponieważ większość modeli brodzików i kabin marki Sanplast pasuje do siebie pod względem konstrukcyjnym. Pod tym względem prym wiodą kolekcje Free Line oraz Space Mineral, których bogactwo kształtów i wymiarów pozytywnie zaskakuje. Mówiąc o kabinach, nie sposób pominąć niezwykle praktycznych i eleganckich rozwiązań typu Walk-In, gdzie funkcję kabiny pełni minimalistyczny szklany parawan. Konstrukcja ta wygląda świetnie w połączeniu z brodzikami bezprogowymi, a jej główna zaleta użytkowa polega na całkowicie bezkolizyjnym wchodzeniu i wychodzeniu spod prysznica. To rozwiązanie niweluje wszelkie bariery mogące przeszkadzać osobom starszym. Jeśli któryś z domowników porusza się na wózku inwalidzkim, kabina typu Walk-In także umożliwi mu komfortowy prysznic.

Poza wyżej wspomnianymi rozwiązaniami, kąpiel naszym bliskim ułatwią też niepozorne łazienkowe gadżety, takie jak uchwyty montowane w kabinie lub przy wejściu do niej. Z całym prawdopodobieństwem będą z nich korzystać nie tylko seniorzy. „Wszystkie produkty naszej firmy konstruowane są z myślą o ich użytkownikach. Wiemy, że korzystają z nich zarówno młodsi, jak i starsi lub niepełnosprawni użytkownicy Dlatego tak dużą rolę zwracamy na różnorodność oraz jakość naszych produktów. Chcemy, aby każdy mógł w pełni korzystać z przyjemności kąpieli, stąd szeroka gama naszych akcesoriów takich jak taborety, siedziska czy uchwyty. Wszystko to z myślą o naszych klientach, aby kąpiel była czystą przyjemnością.”- podkreśla Robert Rachowski – Product Manager Sanplast SA

Koralina