Firma » Praca

Rynek pracy w Warszawie

Warszawa może się pochwalić jedną z najniższych stóp bezrobocia w Polsce. Znaleźć pracę w stolicy jest naprawdę łatwo, choć ze względu na wyższe koszty życia w tym mieście, nie zawsze jest to praca satysfakcjonująca finansowo.

Jednak Warszawa jest na polskiej mapie bezrobocia jedną z niewielu oaz, w których poważniejszych problemów z zatrudnieniem nie ma.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, we wrześniu 2015 roku, w Warszawie było zarejestrowanych 43 tysiące osób bezrobotnych, co przekładało się na stopę bezrobocia w wysokości 3,7 procent. Dla porównania, w dziewiątym miesiącu roku 2015, w całym kraju pracy nie miało 9,7 proc. osób w wieku produkcyjnym. Stolica mogła się więc wynikiem o ponad dwu i pół krotnie lepszym, niż reszta Polski.

W czym leży przyczyna sukcesu Warszawy? Przede wszystkim w tym, że miasto to jest stolicą Polski, a więc siedzibą wielu urzędów centralnych, ministerstw a także central wielu polskich firm, a ponadto lokalnych przedstawicielstw międzynarodowych korporacji.

Nic więc dziwnego, że Warszawa ma Polsce opinię miasta, gdzie łatwo znaleźć pracę. Stąd też do miasta tego ściąga liczne grono osób poszukujących dobrej, atrakcyjnej pracy, a „praca Warszawa” jest jedną z najczęściej wyszukiwanych  fraz w internetowych serwisach rekrutacyjnych.

Warszawa jest ponadto w czołówce zarobków. Średnie płace w tym rejonie należą do najwyższych w Polsce i są o kilka procent wyższe niż średnia ogólnopolska. Warto mieć jednak na uwadze, że średnie pensje w regionie warszawskim znacznie zawyża szczególnie liczna w tym mieście kadra menedżerska.

A jak wygląda stołeczny rynek pracy? Podobnie jak w innych dużych miastach. Poszukiwani są specjaliści z branży IT, budowlańcy, handlowcy, specjaliści z branży finansów. Łatwo w Warszawie mogą pracę znaleźć też osoby z doświadczeniem menedżerskim, inżynierowie czy prawnicy. Na pracę mogą również dobrzy rzemieślnicy czy fachowcy od drobnych usług.

Warszawa to również atrakcyjne miejsce dla studentów. W mieście tym mogą oni liczyć na szczególnie dużo przedsiębiorstw, oferujących atrakcyjne staże. Dla młodych, pracowitych i ambitnych osób, hasło „staż Warszawa” czy „praca Warszawa” może stać się bramą do dużej międzynarodowej korporacji i szansą na bardzo dobrze płatną pracę nie tylko za granicą, ale również i w kraju.

Kasiamer