Zdrowie » Ciało

Sałatki z gotowanym bobikiem

Sałatki z gotowanym bobikiem
Zobacz więcej zdjęć »
Jeśli właśnie szukasz pomysłu na drugie śniadanie to świetnie trafiłeś. Eksperci marki Jasmeen przygotowali kilka pysznych przepisów na lekkie, ale syte sałatki z bobikiem. To dania, które świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy, a także prowiant podczas podróży na upragnione wakacje.

Bobik to warzywo bardzo popularne w kuchni orientalnej. Stopniowo zaczyna również podbijać serca i żołądki Polaków. Oprócz wyjątkowego smaku jest on skarbnicą białka, potasu i błonnika, dlatego potrawy z jego dodatkiem utrzymują uczucie sytości na długo.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Szybka i prosta sałatka z bobikiem

Składniki:

·         główka sałaty lodowej

·         zielony ogórek

·         puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)

·         2 duże pomidory

·         2 ząbki czosnku

·         oliwa z oliwek

·         sok z cytryny

·         sól

·         natka pietruszki

·         bazylia

Przygotowanie:

Gotowany bobik przekładamy z puszki na sitko i przemywamy zimną wodą. Kroimy pomidory, ogórka i sałatę, a natkę pietruszki i bazylię drobno siekamy, wszystko przekładamy do miski. Następnie dodajemy gotowany bobik oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz solą. Dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę.

 

Sałatka arabska z bobikiem

Składniki:

·         1 puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)

·         garść czarnych oliwek

·         1 duży pomidor

·         1 cebula

·         ½ szklanki jogurtu naturalnego

·         1 łyżka tahiny (np. marki Jasmeen)

·         szczypta ostrej papryki mielonej

·         oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cebulę oraz pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Bobik odcedzamy i dodajemy do wcześniej skrojonych warzyw. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy jogurt naturalny z tahiną i polewamy nim zawartość miski. Następnie dodajemy czarne oliwki i posypujemy całość ostrą papryką oraz skraplamy oliwą. Sałatkę dokładnie mieszamy.

 Smacznego!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »