Firma » Bankowość

Santander Universidades rozpoczyna działalność w Polsce

Grupa Santander współpracuje już z 24 polskimi uczelniami. W Polsce projektem tym zarządza Bank Zachodni WBK. Polskie uczelnie biorą udział w wymianach studenckich, stażach oraz korzystają z dofinansowania badań naukowych.

• Dzięki wsparciu Banku Zachodniego WBK polskie uczelnie biorą udział w wymianach studenckich, przyznają staże oraz realizują programy stypendialne, a także otrzymują dofinansowanie na badania naukowe czy organizację wydarzeń uczelnianych.
  • Działalność Santander Universidades rozpoczęła się w 1996 roku. Obecnie Grupa Santander współpracuje z ponad tysiącem uczelni z Ameryki Północnej i Południowej, Azji i Europy.
  • Santander Universidades to obecnie blisko 1000 uczelni z 15 krajów.

Grupa Santander współpracuje z ponad tysiącem uczelni z Europy, Ameryki Północnej i Południowej oraz Azji. Wraz z rozwojem programu powstała sieć dialogu i współpracy między uczelniami z krajów takich jak: Argentyna, Brazylia, Chile, Chiny, Niemcy, Stany Zjednoczone, Hiszpania, Meksyk, Portugalia, Portoryko, Wielka Brytania, Rosja, Singapur, Urugwaj, a teraz również Polska.

„Uczelnie wyższe stanowią podstawę gospodarczego i społecznego rozwoju kraju. Nasze instytucjonalne zaangażowanie we współpracę ze światem akademickim jest czynnikiem wyróżniającym Grupę Santander." - mówi Emilio Botín, Przewodniczący Grupy Santander.

Grupa Santander każdego roku inwestuje około 1% zysku netto w szkolnictwo wyższe. Przykładowo, w 2011 roku przeznaczyła 120 milionów euro na wsparcie realizacji projektów współpracy z uczelniami.

Santander Universidades rozpoczął działalność w Polsce w grudniu 2011 roku i obecnie współpracuje już z 24 uczelniami o różnych profilach położonych w różnych miastach. Do końca 2012 do tej grupy dołączy ok. 10-15 uczelni.

Cieszymy się, że dzięki inicjatywie Santander Universidades Bank Zachodni WBK ma swój wkład w rozwój polskich ośrodków akademickich o największym potencjale rozwojowym, oraz zapewnia studentom, pracownikom naukowym i administracyjnym oraz absolwentom możliwość wymiany wiedzy i doświadczeń z kolegami i koleżankami z innych uczelni na całym świecie - mówi Mateusz Morawiecki, prezes Banku Zachodniego WBK - Wierzymy, że kluczem do rozwoju naszego kraju jest budowanie gospodarki innowacyjnej, opartej na wiedzy. Bank Zachodni WBK dokłada wszelkich starań, aby zbudować silną i sprawnie działającą sieć uniwersytecką w Polsce oraz wspierać kariery polskich naukowców, studentów i absolwentów, a dzięki temu przyczyniać się do rozwoju i sukcesu gospodarczego całego kraju.

Głównymi celami Santander Universidades w Polsce są m.in. promocja kultury oraz języka hiszpańskiego, wspieranie przedsiębiorczości, rozwój badań naukowych, szczególnie w zakresie nowych technologii, mobilność studentów oraz pracowników naukowych oraz wymiana wiedzy na ogólnoświatowym poziomie. Studenci wybranych uczelni partnerskich będą mogli również skorzystać z możliwości rozwoju zawodowego uczestnicząc w prestiżowym programie praktyk realizowanych w Banku Zachodnim WBK.

Więcej informacji:
Artur Sikora