Technologie » AGD - RTV

SANYO: prezent Full HD pod choinkę

Super cichy (19 dB) projektor kina domowego SANYO PLV-Z3000 i super lekka (260 g) kamera SANYO Xacti HD1010 to dwa urządzenia pracujące w standardzie Full HD (1920x1080), które przed tegoroczną gwiazdką trafią na polski rynek.

Szukających gwiazdkowych prezentów amatorów ostrego obrazu z pewnością zainteresują dwa nowe, zgodne ze standardem Full HD produkty SANYO z najwyższej półki: kamera SD Xacti HD1010 zapisująca filmy na kartach SD (SDHC)  i projektor do kina domowego PLV-Z3000. Oba urządzenia oferują rozdzielczość 1920 x 1080 pikseli i wyjątkową prostotę obsługi, co wyróżnia je spośród innych urządzeń dostępnych na rynku. Kamera Xacti HD1010 pozwoli uwiecznić nastrój wyciszenia podczas wigilijnej kolacji, wspólne śpiewanie kolend oraz radość dzieci rozpakowujących prezenty. Nagrane filmy można edytować bezpośrednio na ekranie kamery, a następnie obejrzeć na dużym ekranie – podłączając kablem HDMI do projektora PLV-Z3000.

Kamera SD Xacti HD1010 – dla kreatywnych i wymagających

Niewielkich rozmiarów kamera Xacti HD1010 o wadze zaledwie 260 gram rejestruje filmy w ostrej jak brzytwa jakości Full HD, zapewniając użytkownikowi maksymalne bogactwo szczegółów i niezrównaną wyrazistość obrazu. Wydajny procesor graficzny z łatwością przetwarza otrzymywane dane i gwarantuje najwyższą klasę nagrania, oszczędnie korzystając przy tym z dostępnej pamięci. Dowodem tego może być choćby fakt, że do zarejestrowania aż 5 godzin nagrań o pełnych parametrach HD lub 9 godzin nagrań o standardowej rozdzielczości telewizyjnej wystarczy karta SD o pojemności 32 gigabajtów. Czujnik obrazu CMOS umożliwia szybką rejestrację wideo i niski poziom szumów, co pozwala uzyskać bogaty w szczegóły obraz. Bateria litowo-jonowa o zdumiewającej pojemności starcza nawet na 2 godziny nagrań wideo lub 370 zdjęć.

Inne zalety, którymi może pochwalić się Xacti HD1010, to 10-krotny zoom optyczny i 4-megapikselowe zdjęcia, co daje pełne pole do popisu nawet najbardziej wymagającym. Profesjonalni użytkownicy mogą zaprogramować kamerę wedle własnych upodobań – panując nad jej wszystkimi parametrami. Natomiast osoby początkujące w branży filmowej nie muszą wertować instrukcji, ponieważ inżynierowie firmy SANYO wyposażyli model Xacti HD1010 w funkcje automatyzujące pracę – przykładowo: automat rozpoznający twarze pozwala dostosować ostrość i inne parametry w taki sposób by filmowane osoby były dobrze widoczne. Wbudowane zaś opcje edycyjne umożliwiają cięcia zarejestrowanych sekwencji wideo - nagrania można od razu dopracować, z łatwością obejmując reżyserskim okiem całość produkcji dzięki dużemu, obrotowemu, wysokiej rozdzielczości wyświetlaczowi LCD.

Kamerę można podłączyć do odpowiednio wyposażonych telewizorów za pomocą stacji dokującej ze złączem HDMI. Ułatwi to oglądanie nagrań oraz daje możliwość ich edycji na większym ekranie. Dołączony do kamery pilot zapewnia przy tym wysoki komfort pracy. Gotowe filmy można zapisać na komputerze PC, podłączając do niego kamerę za pomocą kabla USB, lub zrzucić bezpośrednio na zewnętrzny dysk twardy. Kto zaś będzie mieć ochotę, może też zapisać zmontowany materiał na zgodnym ze standardem Blu-ray urządzeniu DVD. Szeroka gama dostępnych akcesoriów daje możliwość filmowania z całkiem nowych perspektyw i pod niespotykanymi kątami, dodatkowo poszerzając drzemiące w kamerze możliwości.

Projektor Full HD SANYO PLV-Z3000 – kino domowe w najlepszym wydaniu

PLV-Z3000 to flagowy projektor do kina domowego marki SANYO. Dzięki swojemu panelowi w standardzie Full HD i 120-hercowej technologii oferuje niezwykle wyraźny i szczegółowy obraz, demonstrując swoje atuty zwłaszcza przy projekcjach kipiących akcją scen, obfitujących w szybki ruch. Dzięki udoskonalonemu kontrastowi 65 000:1 i mechanizmowi bieżącego korygowania jasności lampy, zdumiewająco dobrze radzi sobie nawet z projekcją słabo oświetlonych ujęć. PLV-Z3000 nie tylko zachwyci graczy oraz fanów szybkich sportów i filmów akcji krótkim czasem reakcji matrycy, ale też pozwoli koneserom domowej rozrywki filmowej poeksperymentować ze swoimi licznymi ustawieniami, dając im możliwość przystosowania parametrów odtwarzania i spektrum barw do ich indywidualnych gustów.

Przy jasności 1200 ANSI lumenów, model PLV-Z3000 z powodzeniem zamieni każdy salon w prawdziwą salę kinową. Jest to projektor HD doskonale dający się zaadaptować do lokalnych warunków: wyposażono go w funkcję odchylania obiektywu w 2-płaszczyznach (lens-shift) i 2-krotny zoom optyczny. Dwa wbudowane porty Deep Colour HDMI umożliwiają jego podłączenie do dowolnego, standardowego odtwarzacza, w tym urządzeń Blu-ray, konsoli gier i dysponujących odpowiednimi złączami kamer wideo. Ambitni kinomani, ceniący ciche i subtelne sceny filmowe, nie będą przy tym narzekać na szum wentylatora, który konstruktorom udało się ograniczyć do zaledwie 19 decybeli.

Ceny i dostępność

Kamera SD Xacti HD1010 będzie dostępna w wyspecjalizowanych sklepach fotograficznych od listopada. Jej sugerowana cena detaliczna wynosi 2.999 PLN.

Projektor PLV-Z3000 pojawi się na rynku pod koniec listopada, w sam raz na Święta Bożego Narodzenia,  w cenie 8.990 PLN (sugerowana cena detaliczna brutto).

Firma SANYO udziela na oba te produkty trzyletniej gwarancji, a także gwarancji
3 lata/2.000h pracy na lampę projektora PLV-Z3000.

Zdjęcia dużej rozdzielczości są na stronie: http://www.sanyo.de/press/press_images2.asp?lg=D&n1=2&n2=2&Images=Projektoren

Dane techniczne: http://www.sanyo.de/produkte_daten/projektoren/datasheet/SANYO_PLV_Z3000_e_E.pdf

Informacje o SANYO Fisher Sales (Europe) GmbH:Firma SANYO Fisher Sales (Europe) GmbH została założona w 1977 r. z siedzibą w Monachium w Niemczech. Jest to spółka zależna koncernu SANYO Electric Co. Ltd. Jako centrala handlowa, firma zajmuje się obecnie koordynacją wszelkich działań handlowych i marketingowych na terenie Europy, z wyłączeniem Hiszpanii i Wielkiej Brytanii, w zakresie takich linii produktowych jak projektory, monitory LCD, elektronika konsumencka, obrazowanie cyfrowe, telefony komórkowe i systemy bezpieczeństwa.SANYO jest jednym z największych producentów projektorów na świecie. Produkty tej marki wyróżniają się innowacyjnością, doskonałą jakością i wszechstronnością zastosowań. Kompletna linia produktowa obejmuje modele do kina domowego, projektory biznesowe i do zastosowań edukacyjnych, aż po profesjonalne urządzenia na potrzeby imprez masowych i kina domowego.  Uzupełnieniem tej rozbudowanej rodziny są monitory LCD.

Informacje o SANYO Electric Co., Ltd. www.sanyo.com

SANYO Electric Co., Ltd. dąży do tego, aby stać się „dostawcą zaawansowanych rozwiązań środowiskowych i energetycznych”. Działalność SANYO obejmuje szeroki zakres produktów konsumenckich i komercyjnych, takich jak wyposażenie dla firm, akumulatory, urządzenia audio-wideo, IT i komunikacyjne, urządzenia domowe i elektroniczne oraz inne. Kierując się wizją wyrażoną w haśle „Think GAIA”, SANYO pragnie oferować najnowocześniejsze rozwiązania sprzyjające zrównoważonemu rozwojowi, łącząc ze sobą liczne oryginalne technologie.  www.sanyo-polska.pl

Obsługa public relations malgorzata.blachnio@indalo.pl mobile (+48) 509 047 721

Indalo PR