Firma » Biura

Sąsiedzka pomoc na Bobrowieckiej w walce z COVID-19

2000 maseczek chirurgicznych trafiło do Zakładu Opieki i Rehabilitacji Mokotów przy ulicy Bobrowieckiej 9a w Warszawie, prowadzonego przez Akademickie Centrum Medyczne.

Maseczki będą stanowiły element ochrony osobistej personelu i podopiecznych placówki. Środki ochrony indywidualnej przekazała Spectra Development – deweloper, który przy te samej ulicy wybudował kompleks budynków biurowo-mieszkalnych.

– Jesteśmy świadomi powagi sytuacji związanej z epidemią COVID-19. Nasi pracownicy w większości pracują bezpiecznie w swoich domach. Poruszyła nas jednak ciężka sytuacja w domu opieki, instytucji znajdującej się naprzeciwko siedziby naszej firmy. Dlatego zdecydowaliśmy się przekazać tej placówce 2000 maseczek chirurgicznych, które pomogą w zabezpieczeniu personelu i pacjentów oraz zachowaniu podwyższonego reżimu sanitarnego w placówce. Zakładowi pielęgnacyjno-opiekuńczemu przekazaliśmy cześć naszego zapasu. Uważamy, że w sytuacjach takich jak ta, powinniśmy wzajemnie się wspierać – powiedział Dariusz Sokołowski, Prezes Zarządu Spectra Development.

W imieniu pacjentów i pracowników personelu medycznego dziękujemy za uzyskane wsparcie w postaci środków ochrony. Jesteśmy wdzięczni za okazaną pomoc. W dniu wczorajszym środki zostały rozdysponowane. Wkrótce opublikujemy listę darczyńców na naszej stronie internetowej – powiedział Patryk Gruszczyński, przedstawiciel Akademickiego Centrum Medycznego.

***

Spectra Development przewodzi grupie spółek deweloperskich działających na rynku nieruchomości komercyjnych
i mieszkaniowych. Spółka rozwija swoją działalność w oparciu o polski, stabilny kapitał, a inwestorem strategicznym jest Jerzy Starak. Spectra Development, jako doświadczony deweloper, wykorzystuje w swoich inwestycjach nowoczesne technologie i ciekawe rozwiązania architektoniczne. Deweloper hołduje zasadom zrównoważonego rozwoju, dąży do realizacji projektów w zgodzie ze środowiskiem, kulturą i sztuką, kreując wartościową i unikalną przestrzeń miejską. Spectra Development zrealizowała Kompleks Bobrowiecka na Dolnym Mokotowie w Warszawie, składający się z osiedla apartamentów Bobrowiecka 10 o podwyższonym standardzie oraz budynku biurowego Bobrowiecka 8 tworzących jego drugi etap. Biurowiec Bobrowiecka 8 w 2018 r. został wybrany Inwestycją Roku Rynku Powierzchni Biurowej w konkursie Prime Property Prize. Wcześniej inwestor zrealizował m.in. pierwszy etap Kompleksu Bobrowiecka – biurowiec Bobrowiecka 6, który wyróżniony został w prestiżowym Phaidon Atlas of 21st Century Architecture zawierającym ponad 1 000 wyjątkowych projektów z całego świata oddanych do użytku w XXI wieku, apartamentowiec przy ul. Rydygiera w Warszawie, a także odrestaurował zabytkową willę Witkiewiczówka w Zakopanem, za co zdobył nagrodę Generalnego Konserwatora Zabytków.

mskala@tauber.com.pl