Gospodarka » Przemysł

Schneider Electric przyspiesza działania na rzecz klimatu

Podczas ostatniego Tygodnia Klimatycznego, który odbył się w Nowym Jorku, lider cyfrowej transformacji w zarządzaniu energią i automatyce, przyjął trzy nowe cele na rzecz neutralności węglowej.

Firma zapowiedziała przyspieszenie działań zmierzających do osiągnięcia neutralności węglowej o pięć lat z 2030 r. do 2025 r., osiągnięcie zerowej emisji operacyjnej netto do 2030 r. oraz  współpracę z dostawcami, aby pomóc im w osiągnięciu neutralnego węglowo łańcucha dostaw do 2050 r.

Działania te mają przyczynić się do osiągnięcia celu IPCC, czyli Międzyrządowego Panelu ds. Zmiany Klimatu, którym jest ograniczenie globalnego wzrostu temperatury do 1,5° C. Schneider Electric zachęca również inne firmy do ograniczenia emisji, oferując wsparcie poprzez swoje produkty i usługi, które umożliwiają zwiększenie efektywności operacyjnej.

- Zmiany klimatu są największym zagrożeniem dla zdrowia i dobrobytu naszego społeczeństwa. Musimy współpracować, aby zmniejszyć emisję dwutlenku węgla i powstrzymać wzrost temperatury - mówi Jacek Łukaszewski, Prezes Schneider Electric na Klaster Polski, Czech i Słowacji.

Jacek Łukaszewski dodaje, że Schneider Electric nie tylko zwiększa swoje zobowiązania dotyczące ograniczenia emisji dwutlenku węgla i przyspiesza swoje działania w tym zakresie, ale także zachęca innych do podjęcia odważniejszych działań w celu ograniczenia emisji dwutlenku węgla i ustanowienia bardziej zrównoważonych praktyk biznesowych.

Schneider Electric zgodnie z przekonaniem, że dostęp do energii jest podstawowym prawem każdego człowieka, współpracuje z wieloma krajami w celu poprawy życia ich mieszkańców poprzez ułatwianie dostępu do niezawodnej i bezpiecznej energii elektrycznej. Spodziewanym efektem tych działań jest zwiększenie liczby gospodarstw domowych oraz małych i średnich przedsiębiorstw podłączonych do sieci w odległych rejonach w Afryce, Indiach i Azji Południowo-Wschodniej. Firma dąży też do zmniejszenia liczby gospodarstw domowych borykających się z ubóstwem energetycznym w Europie.

- Zobowiązanie do neutralności węglowej w całym naszym łańcuchu dostaw jest trudnym przedsięwzięciem, które wymaga od firm opracowania modeli i ściślejszej współpracy z dostawcami, partnerami i klientami. Zmianom klimatu można zaradzić tylko dzięki innowacjom i współpracy. Schneider Electric będzie nadal liderem w tym obszarze dzięki produktom i usługom, które pomogą osiągnąć znaczący postęp w realizacji celów zrównoważonego rozwoju ONZ - zapewnia Gilles Vermot Desroches, dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju w Schneider Electric.

Niedawno uruchomiona przez Schneider Electric platforma Exchange, zapewnia partnerom i klientom udostępnianie nowych rozwiązań i wymianę  innowacyjnych pomysłów dotyczących wyzwań w ekosystemie energetycznym.

O Schneider Electric

W Schneider Electric wierzymy, że dostęp do energii i rozwiązań cyfrowych to podstawowe prawo każdego człowieka. Stwarzamy warunki do efektywnego wykorzystania energii i zasobów, dla każdego, w każdym miejscu i w każdej chwili. Nazywamy to Life Is On.

Oferujemy cyfrowe rozwiązania z zakresu zarządzania energią i automatyki, zapewniające wydajność i zrównoważony rozwój. Łączymy najlepsze na świecie technologie energetyczne, automatykę w czasie rzeczywistym, oprogramowanie i usługi w ramach zintegrowanych rozwiązań dla domów, budynków, centrów danych, infrastruktury i przemysłu.

Wykorzystujemy nieskończone możliwości, jakie zapewnia otwarta, globalna, innowacyjna społeczność z pasją podzielająca nasze wartości, takie jak Szczytny Cel, Otwartość i Zaangażowanie.

www.se.com/pl

AZ_2018