Firma » Biznes

Seminarium „Nowe zasady opodatkowania funduszy inwestycyjnych – alternatywa dla dotychczasowych roz

Seminarium „Nowe zasady opodatkowania funduszy inwestycyjnych  – alternatywa dla dotychczasowych roz
19 kwietnia br. w siedzibie kancelarii Squire Sanders Święcicki Krześniak odbędzie się seminarium poświęcone zmianom w ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych w kontekście opodatkowania zysków z funduszy inwestycyjnych.
Seminarium organizowane jest pod auspicjami Polskiego Oddziału Międzynarodowego Stowarzyszenia Podatkowego (IFA).

Celem spotkania jest zainicjowanie szerokiej dyskusji pomiędzy wszystkimi podmiotami zainteresowanymi praktycznym stosowaniem zmienionych przepisów Ustawy, które obowiązują od początku roku 2011. W trakcie spotkania, uczestnicy będą rozmawiać o szansach i zagrożeniach jakie niosą ze sobą nowe regulacje, a także - o rynkowych konsekwencjach ich wdrożenia.

„Do udziału w seminarium zaprosiliśmy przedstawicieli wszystkich środowisk zainteresowanych tematyką opodatkowania zysków z funduszy inwestycyjnych, w tym doradców podatkowych, przedstawicieli świata nauki, Ministerstwa Finansów i nadzoru finansowego, a także reprezentantów polskich organizacji branżowych zrzeszających TFI" - mówi Tomasz Hatylak, doradca podatkowy w kancelarii prawnej Squire Sanders Święcicki Krześniak, pomysłodawca odpowiedzialny
za merytoryczne przygotowanie seminarium.

Planowany panel dyskusyjny obejmie następujące zagadnienia:
• wykładnia przepisów Ustawy (zwłaszcza art. 6 ust. 1 pkt. 10 - definicja określenia „instytucji wspólnego inwestowania", kryteria podlegania opodatkowania oraz przechowywanie aktywów przez depozytariusza);
• wpływ dotychczasowej linii orzecznictwa sądów administracyjnych na zasady wykładni przepisów o zwolnieniu podatkowym zysków wypracowanych w Polsce przez zagraniczne fundusze inwestycyjne;
• uwarunkowania i możliwości w zakresie przenoszenia polskich funduszy zamkniętych za granicę;
• zasady opodatkowania podatkiem u źródła dochodów odsetkowych i dywidend otrzymywanych przez zagraniczne fundusze inwestycyjne;
• ocena rozwiązań prawnych spełniających kryteria zwolnienia z podatku dochodowego, oferowanych przez systemy prawne Luksemburga i Cypru;
• ocena wprowadzonych przepisów z punktu widzenia realizacji stanowiska Komisji Europejskiej co do zasad prowadzenia działalności w Polsce przez zagraniczne fundusze inwestycyjne.

Szczegółowych informacji na temat seminarium udziela mec. Tomasz Hatylak tel. 022 395 55 00, adres email tomasz.hatylak@ssd.com.

Effective Public Relations