Rozrywka » Sport
Serek wiejski… JEŚĆ czy NIE?
Zobacz więcej zdjęć » |
Większości z nas nie trzeba przekonywać do bohatera poniższego artykułu…jedni spożywają go ze względów smakowych, inni odnajdują w nim sposób na utrzymanie diety, jeszcze inni odnajdują w nim szybki sposób na zabicie głodu…
Czy naprawdę jest to zdrowa i godna polecenia przekąska?
Serek wiejski to rodzaj twarożka o bardzo łagodnej ziarnistej konsystencji
produkowany z mleka krowiego. W sklepach odnajdziemy go w naturalnej postaci oraz wzbogacony szczypiorkiem, ziołami czy słodkimi owocowymi musami. Nie muszę chyba szczególnie rozwodzić się nad tym, że polecam ten NATURALNY!!!
Wzbogacony według własnych upodobań
W jego skład w formie naturalnej wchodzą: twaróg ziarnisty, śmietanka i sól. Bardzo popularna wersja typu light z kolei posiada około 40% mniej tłuszczu niżeli wersja klasyczna. Mimo to wersja light nie jest całkowicie odtłuszczona… posiada 3 gramy tłuszczu na 150 gram produktu.
W sam raz na to żeby witaminy- A,D,E,K rozpuszczalne w tłuszczach mogły się przyswoić.
Kolejnym atutem serka wiejskiego jest dość duża zawartość białka…
w 200 gramach – ok. 22 gramy białka.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
No dobrze… były „plusy” więc teraz zastanówmy się jakie może mieć negatywy… Zapewne zastanawiacie się co może być nie tak??? Zawsze jest jakiś ale…
W tym przypadku „ale” jest po stronie producentów… ponieważ wielu z nich mimo deklaracji na opakowaniu „bez dodatku konserwantów” tak owe posiada :-/
Kolejnym „ale” jest fakt, że to produkt mleczny według wielu chorobliwie negujących przetwory mleczne nie jest pełnowartościowym białkiem.
Sam jednak uważam, że jest to jeden z nielicznych produktu z grupy FIT, które są tak łatwo dostępne i nie potrzebują nadmiernej obróbki termicznej. Na pewno zasługuje no to aby znaleźć się w naszym koszu fit-zakupów
Nadesłał:
IKK
|
Komentarze (0)