Gospodarka » Żywność

Serniczki bez pieczenia - z awokado i limonką

Serniczki bez pieczenia - z awokado i limonką
Zobacz więcej zdjęć »
Pyszny i orzeźwiający deser o nietypowym smaku i kolorze, w dodatku przygotowany szybko i bez pieczenia. Brzmi niemal nieprawdopodobnie? Oto przepis, dzięki któremu, w krótkim czasie przygotujesz wyśmienity i oryginalny deser, oszczędzając bezcenne letnie chwile.

Nie zawsze mamy czas i ochotę na spędzanie długich godzin w kuchni przy tworzeniu skomplikowanych domowych ciast, babeczek czy innych deserów. Szczególnie, że następnie trzeba to wszystko jeszcze  posprzątać. Pichcenie daje wiele radości zimą, gdy za oknem mróz i śnieg, ale latem, kiedy świeci słońce, a każda chwila na świeżym powietrzu to prawdziwy relaks, już niekoniecznie.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

 W takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem są serniczki na zimno, gdyż całość wykonania zajmuje jedynie 20 minut. Dodatkową zaletą przepisu jest to, że praktycznie każdy może go wykonać, a i sprzątania jest niewiele.

 

Dużo cennego czasu oszczędzamy m.in. dzięki takim rozwiązaniom jak cukier drobny biały w kartonie z zakrętką Cukier Królewski. Po pierwsze możemy odsypać produkt wprost z opakowania - gdyż  ma ono dozownik i miarkę - co eliminuje konieczność użycia np. wagi kuchennej. Po drugie cukier ten jest wyjątkowo drobny, dlatego łatwo się rozpuszcza, a to jest niezmiernie istotne podczas ucierania. 

 

Lekko kwaskowy, chłodny sernik z dodatkiem zielonego awokado będzie idealnym wyborem na gorące dni. Nie ma nic lepszego podczas upałów, niż orzeźwiający deser prosto z lodówki, a  nie z piekarnika. Serniczki na zimno z awokado i limonką z pewnością przypadną do gustu dzieciom i zrobią wrażenie na znajomych.

 

Serniczki na zimno z awokado i limonką

(Łatwy, czas przygotowania: 20 min.)

Składniki na 6 porcji

 

 

Składniki na spód :

100 g ciasteczek zbożowych

50 g masła

2 łyżki wiórków kokosowych

 

Składniki na masę serową:

100 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

400 g kremowego serka typu philadelphia

200 ml jogurtu waniliowego

3 łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki gorącej wody

2 bardzo miękkie owoce awokado

sok i skórka otarta z 1 limonki

 

Do dekoracji:

wiórki kokosowe

plastry limonki

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Połączyć z rozpuszczonym masłem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć do pucharków, docisnąć.

W dużej misce utrzeć serek z cukrem na gładką masę. Dodać jogurt. W małej miseczce rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie żelatynę. Odstawić. Obrać awokado, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem lub blenderem. Do awokado dodać otartą skórkę, a następnie sok z limonki. Do masy serowej dodać pastę z awokado, a następnie przestudzoną żelatynę. Wymieszać. Masę serową układać na wcześniej przygotowanych ciasteczkowych spodach. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi i plastrem limonki.

 

Autorką przepisu i zdjęcia jest Magdalena Błaszczak  – www.stoliczkunakryjsie.wordpress.com

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Open Media

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »