Zdrowie » Uroda
Sernik z kajmakiem i orzechami – pyszny i wykwintny
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
- 1 kg Twarogu Sernikowego Piątnica
- 250 g Mascarpone Piątnica
- 5 jaj
- 200 g cukru drobnego
- ½ puszki kajmaku
Spód:
- 125 g herbatników korzennych
- 100 g Masła OSM Piątnica
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki do przygotowania sernika powinny mieć temperaturę pokojową.
- Herbatniki blendujemy nakonsystencję sypkiego piasku. Rozpuszczone masło mieszamy z herbatnikami, tak by uzyskać klejące się ciasto okonsystencji mokrego piasku. Wykładamy nim spód tortownicy ośrednicy 24-26 cm (najlepiej wyłożoną papierem dopieczenia). Wkładamy dolodówki naczas robienia masy serowej.
- Białka oddzielamy odżółtek.
- 6 żółtek ucieramy napuszystą masę wraz z200 g cukru.
- Następnie dodajemy Twaróg oraz Mascarpone oraz połowę masy kajmakowej. Całość dokładnie mieszamy mikserem około 5 minut.
- Białka dodajemy bez ubijania, mieszamy z masą krótko (ok. 3-4 minuty) tylko do połączenia składników.
- Pieczemy w kąpieli wodnej (na najniższej półce piekarnika ustaw naczynie, do którego wlej szklankę ciepłej wody). Sernik pieczemy w temperaturze 170°C góra dół bez termoobiegu około 70 minut. Poupieczeniu, jeszcze przezok. 15 minut trzymamy sernik wzamkniętym, wyłączonym piekarniku, apotym czasie studzimy sernik wpiekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Gdysernik będzie już zimny, wierzch dekorujemy pozostałą masą kajmakową ilekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Chłodzimy wlodówce.
Smacznego!
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
	| Nadesłał:
            Anna1 | 
 Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract
						Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract			 ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”
						ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”			 BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie
						BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie			 Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI
						Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI			 AkzoNobel zwiększa rentowność w III kwartale do 15,1%
						AkzoNobel zwiększa rentowność w III kwartale do 15,1%			
Komentarze (0)