Zdrowie » Uroda
Sernik z orzechami, który uświetni świąteczny stół
Zobacz więcej zdjęć » |
- 300 g ciastek korzennych
- 80 g migdałów blanszowanych
- 100 g Masła 83% Piątnica
Polewa:
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
- 150 g mlecznej czekolady z orzechami
- 90 g Śmietanki 30% OSM Piątnica
Masa serowa:
- 240 g orzechów włoskich
- 130 g cukru muscovado
- 250 g mlecznej czekolady
- 200 g Śmietanki 30% UHT Piątnica
- 420 g serka Mascarpone Piątnica
- 420 g Twarogu Sernikowego Piątnica
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 170°C.
- W wysokim naczyniu zmiksować ciastka korzenne z migdałami.
- Masło roztopić i zalać nim wcześniej przygotowane ciastka z migdałami - wymieszać i wyłożyć spód tortownicy oraz boki do połowy. Można opcjonalnie użyć ciasteczek Oreo.
- Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki, dodać cukier muscovado i połamaną mleczną czekoladę, dodać śmietankę i podgrzać do rozpuszczenia składników. Następnie przestudzić idodać 120 g serka Mascarpone - wymieszać.
- Pozostałe 300 g serka Mascarpone, twaróg sernikowy i jajka zmiksować na wolnych obrotach w celu połączenia składników - połączyć z masą czekoladową i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy.
- Piec 17 minut na 170°C, następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 100 minut.
- Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia.
- Przygotować polewę - rozpuścić połamaną czekoladę w podgrzanej śmietance i polać schłodzony sernik.
- Sernik przed podaniem włożyć na noc do lodówki.
Smacznego!
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
Anna1
|
Komentarze (0)