Gospodarka » Żywność
Sernik z twarogiem od Piątnicy – przepis na udane święta
Zobacz więcej zdjęć » |
Sernik jest jednym z najpopularniejszych słodkich przysmaków, bez którego trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne. Każda pani domu ma swój własny, sprawdzony przepis na to ciasto. Sernik można piec na kruchym lub biszkoptowym spodzie – z dodatkiem bakalii, maku lub kakao. Jednakże tym, co decyduje o smaku i puszystości sernika jest jego podstawowy składnik – twaróg. Idealną propozycją jest Twaróg Sernikowy mielony od Piątnicy, który doskonale nadaje się do pieczenia zarówno tradycyjnych serników, jak i przygotowywania tych na zimno.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Tajemnica puszystości i wybornego smaku wypieków na bazie Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy tkwi w jego unikalnej recepturze. Jest on wyrabiany z serka śmietankowego z dodatkiem tradycyjnego wiejskiego twarogu. Dzięki dużej zawartości naturalnego tłuszczu mlecznego Twaróg Sernikowy mielony Piątnicy nie wymaga masła czy oleju, co pozwala znacznie obniżyć koszt przyrządzenia ciasta. Produkt nie zawiera sztucznych dodatków, barwników ani konserwantów. Wyróżnia go doskonały smak oraz lekka, śmietankowa konsystencja.
Niewątpliwą zaletą Twarogu Sernikowego z Piątnicy jest to, że nie trzeba go mielić, co znacznie skraca czas przygotowania sernika. Pozwala to także uniknąć kłopotliwego mycia maszynki do mielenia. Wystarczy tylko otworzyć pojemnik i przełożyć twaróg do odpowiedniego naczynia, a następnie połączyć go z wymaganymi w danym przepisie składnikami. Po upieczeniu, otrzymamy niezwykle puszysty i lekki sernik, którego delikatny smak zachwyci najbardziej wymagających gości i uprzyjemni atmosferę świątecznych spotkań. Twaróg Sernikowy mielony Piątnica sprzedawany jest w ekonomicznym, wygodnym wiaderku o wadze 1 kg. Produkt dostępny jest w sklepach na terenie całego kraju w cenie ok. 12 zł.
Na udane święta OSM Piątnica poleca przepis na wyborny sernik:
Składniki:
• 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego Piątnica,
• 7 jaj,
• szklanka cukru pudru,
• 1 łyżka kaszy manny,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• 1 cukier waniliowy lub aromat rumowy.
Sposób przygotowania: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z czubatą łyżką cukru pudru, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, połączyć z Twarogiem Sernikowym, dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, cukier waniliowy (ewentualnie aromat). Pianę z białek delikatnie wymieszać łyżką z masą serową, wylać na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 70 minut w temperaturze 180 °C. Wierzch sernika powinien być mocno zrumieniony.
Więcej przepisów można znaleźć na stronie internetowej www.piatnica.com.pl w dziale: Przepisy.
Średnia wartość odżywcza 100 g Twarogu Sernikowego mielonego Piątnica:
wartość energetyczna – 731 kJ (175 kcal),
białko – 7,5 g, węglowodany - 3,5 g, tłuszcz - 14,5 g.
Komentarze (0)