Gospodarka » Żywność
Sezon na dyniowate
Zobacz więcej zdjęć » |
Końcówka lipca, a także cały sierpień, to sezon na wczesne dyniowate. W sklepach i na straganach możemy dostać piękne cukinie i dorodne bakłażany. Te pierwsze to źródło cennych witamin, takich jak A, B1, B2, B3, B6, C, a także potasu, wapnia i żelaza. W bakłażanach znajdziemy m.in. witaminy B1, B2, PP, B6, C, kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, sód i żelazo. A w Internecie, książkach kucharskich, a także poniżej – moc przepisów na pyszne, wakacyjne dania z tych warzyw. Życzymy smacznego!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Klasycznie: zapiekanka z cukinii
Składniki na 6 porcji:
2 duże cukinie, pokrojone w plasterki o grubości ok. 1,5 cm
1 średni kabaczek, pokrojony w plasterki o grubości ok. 1,5 cm
3 małe pomidory, pokrojone na cząstki
1 zmiażdżony ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu TABASCO® Green Sauce
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
W 2-litrowej formie na zapiekankę połącz wszystkie składniki poza serem i dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj całość równomiernie i posyp serem. Piecz w 220°C przez 30 minut lub do momentu, gdy warzywa zmiękną. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Dla wegan: grillowane bakłażany z sałatką ryżową z tofu
Składniki na 4 porcje:
2 bakłażany
1 marchewka
1 rzepa
1 por
200 g tofu
1 pęczek pietruszki
1 szklanka ryżu długoziarnistego
100 ml marynaty Teriyaki Kikkoman
Przygotowanie:
Umyj i przepołów bakłażany, wydłub trochę miąższu i umieść go w misce. Umyj, obierz i pokrój w kostkę pozostałe warzywa. Podobnie pokrój także tofu. Umyj ryż pod bieżącą wodą, a następnie gotuj go we wrzątku przez około 20-25 min, aż będzie ‘al dente’. W ostatnich 5 minutach gotowania dodaj pokrojone warzywa i miąższ z bakłażana.
Posiekaj pietruszkę, a następnie dodaj ją do ryżu razem z tofu. Całość dopraw marynatą Teriyaki Kikkoman. Natrzyj bakłażany oliwą i umieść w nich sałatkę ryżową. Delikatnie grilluj faszerowane warzywa.
Wskazówka: Danie smakuje doskonale, kiedy posypiesz je żółtym serem po wierzchu.
W japońskim stylu: pieczony bakłażan z pastą miso i miodem
Składniki na 2 porcje:
2 średnie bakłażany
4 łyżeczki białej pasty miso
2 łyżeczki rzadkiego miodu
1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
1 łyżeczka oleju sezamowego
obrany i starty kawałek imbiru (wielkości kciuka)
1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
4 posiekane cebulki dymki
2 łyżeczki nasion sezamu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przetnij bakłażany wzdłuż na połowę i natnij miąższ we wzór diamentu, uważając, aby nie przeciąć skórki warzywa. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, układając nacięte bakłażany wierzchem do góry. Wymieszaj miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami wody, tak, aby powstała gładka pasta. Wysmaruj nią starannie wierzch bakłażanów i piecz przez około 20-25 min, do momentu, aż warzywa staną się miękkie i przypieczone. Na końcu posyp cebulką dymką oraz sezamem i podaj danie.
Nadesłał:
DownStreet
|
Komentarze (0)