Zdrowie » Uroda
Skąd witarianie czerpią wapń?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Wapń (calcium) odpowiada nie tylko za to, że mamy mocne i zdrowe kości, ale też wpływa na krzepliwość krwi i prawidłową pracę mięśni.
Przyjęło się, że jego głównym źródłem są produkty mleczne. Pojawia się więc pytanie – szczególnie od osób odżywiających się w tzw. tradycyjny sposób, skąd czerpią wapń ci, którzy z różnych przyczyn są na diecie bezmlecznej, np. witarianie? Ich dieta koncentruje się na warzywach i owocach i to w surowej postaci. Nie spożywają ani mleka ani jego przetworów takich jak nabiał, kefiry, czy jogurty. Nie jedzą też jajek, czy ryb. Jak zatem sobie radzą i skąd czerpią wapń do wzmocnienia kości?
Istnieje wiele niemlecznych źródeł wapnia – wyjaśnia Mariusz Budrowski, propagator witarianizmu i twórca projektu „Odmładzanie na Surowo”. Wapń znajduje się w orzechach, migdałach, sezamie, nasionach chia, maku, ziarnach słonecznika czy figach suszonych. Spożyjemy go też wraz z warzywami - zarówno zielonymi takimi jak: brokuły, brukselka, natka pietruszki czy jarmuż, jak i strączkowymi (soja, fasola, fasola szparagowa). Wapń zawarty jest też
w czosnku, szczawiu, białej kapuście, czy marchwi – do wyboru, do koloru.
Mariusz Budrowski odżywia się „po witariańsku” już od kliku lat i czuje się coraz lepiej. O tym, jak wygląda jego styl życia i jakie czerpie z niego korzyści można się dowiedzieć, śledząc projekt Odmładzanie na Surowo, gdzie niemal codziennie zamieszczane są nowe treści i który zyskuje coraz większą popularność w sieci. Nasze ciało tak naprawdę wcale nie jest przystosowane do spożywania mleka krowiego – tego najchętniej kupowanego przez większość ludzi – twierdzi. Na szczęście zdaje sobie z tego sprawę coraz więcej osób. Gdy pijemy mleko od krowy, organizm mierzy się ze swoistym paradoksem wapnia. Dostarczając mlecznych składników z zewnątrz, zaczynamy pobierać wapń z kości, w wyniku czego mogą pojawiać się objawy osteoporozy i innych chorób układu kostnego. Dzieje się tak wskutek nadmiernego zakwaszenia naszego organizmu. Mleko krowie zawiera bowiem kazeinę – gęstą substancję, której celem jest umocnienie szkieletu cielęcia. Człowiek nie jest przystosowany do trawienia tego składnika. Kazeina odkłada się w postaci śluzu na naszych narządach i zakwasza organizm, który następnie toczy walkę, próbując zneutralizować odczyn kwasowy poprzez wypłukiwanie wapniu i fosforu z naszego ustroju. Skutek picia mleka jest więc odwrotny od zamierzonego – zamiast wzmocnienia następuje ryzyko łamliwości kości…
Niedobory wapnia można dostrzec w postaci widocznych objawów – są to bóle i skurcze mięśni, kruchość i łamliwość kości, uczucie kłucia i mrowienie stóp, a także poprzez objawy ukryte: nadciśnienie, miażdżycę, stwardnienie tętnic, zwapnienie tkanki miękkiej, nowotwory, czy cukrzycę.
Postarajmy się nie dopuścić do chorób i jeśli zauważymy pierwsze symptomy niedoboru tego ważnego składnika – postarajmy się dostarczyć sobie wapń w postaci soków, shaków czy sałatek – zaleca Mariusz Budrowski. Przed każdym posiłkiem pijmy też ocet jabłkowy, który stworzy cudowne kwaśne środowisko dla wapnia.
Zacznij zmiany od dziś!
Dowiedz się więcej: https://www.odmladzanienasurowo.com
https://www.youtube.com/watch?v=HpJKKWfpgmo&feature=youtu.be
https://youtu.be/Ex6-07x6D9o
Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 27 tys. osób na Facebooku, mającego 411 tys. subskrypcji na YT oraz 38 tys. na Instagramie. Jest autorem książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”, bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”. Poza tym Mariusz Budrowski to pomysłodawca programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.
Kontakt dla mediów: Karina Grygielska, agencja Face it! k.grygielska@agencjafaceit.pl, tel. +48 601 369 597
Nadesłał:
m.lipinski
|
Komentarze (0)