Firma » Biznes

Skłodowscy wspierają przedsiębiorców. Nowe biuro w Białymstoku

Skłodowscy – renomowana, ogólnopolska kancelaria podatkowa otwiera swoją spółkę w Białymstoku. W nowym biurze pracę znajdzie 30 osób, rekrutacja już trwa.

Tadeusz, Dariusz i Eryk Skłodowscy - ojciec i dwaj synowie - to oni są właścicielami rodzinnej firmy, która działa na rynku od 1993 r. Obecnie Kancelaria Podatkowa Skłodowscy jest marką, której celem jest świadczenie kompleksowych usług dla przedsiębiorców, zgodnie z hasłem: „Już nigdy nie będziesz sam w biznesie”. I jak podkreślają w firmie – nie jest to czcza obietnica - ideą biura jest opieka nad klientem na każdym etapie prowadzenia działalności.

- Nasz zespół to 200 osób, zajmujących się zarówno zawodowo, jak i z pasji tematyką księgową, podatkową, prawem pracy i ubezpieczeń społecznych – mówi prezes Dariusz Skłodowski. - Pomagamy w założeniu własnej działalności gospodarczej lub w przekształceniach w spółki prawa handlowego, wspieramy  w pozyskiwaniu dotacji i środków finansowych dla firm, ale dodatkowo też świadczymy usługi doradztwa finansowego, prawnego oraz gospodarczego, a także wdrożenia innowacyjnych systemów IT, wspierające zarządzanie przedsiębiorstwem.

Skłodowscy reprezentują też klientów przed organami skarbowymi, ZUS, a nawet w sporach sądowych. Firma z Marek ma ogólnopolski zasięg (ponad 1000 klientów w całym kraju) i renomę, również za sprawą działalności edukacyjnej, czyli dostępnych na kanale YouTube szkoleń, prowadzonych w bardzo przystępny sposób przez członka zarządu firmy - Eryka Skłodowskiego. Firma działa za pośrednictwem swoich oddziałów – w Wołominie, Warszawie, Lubaniu i w Białymstoku.

Kancelaria przy Lipowej

To właśnie istniejący przy ul. Branickiego, białostocki oddział, zatrudniający obecnie kilku pracowników zyska nową siedzibę i znacząco zwiększy zatrudnienie. Nowy podmiot powstaje w ramach realizacji planów rozwojowych spółki.

- Dlaczego Białystok? Bo po pierwsze urodziłem się na Podlasiu i mam sentyment do tego regionu, a po drugie – to duże miasto, w którym widzimy duży potencjał, zarówno jeśli chodzi przyszłych pracowników, jak i klientów. Chcę przy tym podkreślić, że białostocka kancelaria będzie też obsługiwała klientów z całej Polski, siłami tutejszych pracowników, ale bazując na 30-letnim doświadczeniu spółki-matki - mówi Eryk Skłodowski.

Obecnie trwa generalny remont w nowej, większej siedzibie przy ul. Lipowej, do której biuro przeniesie się w styczniu 2022.

- Ofertę białostockiego biura szyjemy na miarę potrzeb każdego klienta - zarówno małych jak i dużych podmiotów, zarówno z Białegostoku i okolic, jak i z całej Polski, po cenach konkurencyjnych w tym regionie. Chcemy przekonać potencjalnych partnerów, że księgowego nie trzeba się bać, zaoferować im otwartą komunikację i przyjazne podejście do nieraz skomplikowanych kwestii finansowych – mówi kierowniczka białostockiej kancelarii, Justyna Kulikowska.

Szkolenia i rekrutacja

Skłodowscy to kancelaria, która  dużą wagę przykłada do dzielenia się wiedzą i wieloletnim doświadczeniem, dlatego chce w Białymstoku prowadzić szkolenia z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej dla różnych branż. Takie inauguracyjne spotkanie z branżą developerską odbyło się pod koniec października  w hotelu Traugutta, a tematem były zagadnienia związane z Nowym Ładem. Kolejne szkolenia będą realizowane już w listopadzie

- Podczas tych prezentacji wytłumaczymy nie tylko jak rozliczyć się z fiskusem, jak radzić sobie z zawiłymi przepisami podatkowymi czy z zarządzaniem finansami przedsiębiorstwa – mówi Eryk Skłodowski. - Organizujemy też szkolenia dla poszczególnych branż, a także – w zależności od potrzeb klienta – szkolenia tematyczne, dotyczące np. prowadzenia i najbardziej opłacalnych form działalności, leasingu, prywatnych planów kapitałowych czy przepisów BHP, a nawet zagadnień typu - czy można wrzucić w koszty rower, a za wycieczkę do Egiptu zapłacić z konta firmowego. Nie ma dla nas tematów tabu.

W związku z rozszerzeniem działalności na rynku podlaskim firma rozpoczęła już rekrutację pracowników do nowej kancelarii przy Lipowej. Na zatrudnienie może liczyć 30 osób – księgowych i stażystów, dla których przewidziane są szkolenia zawodowe.

- Przykładamy dużą wagę do odpowiedniego przygotowania pracowników, którzy będą służyć swoją wiedzą merytoryczną klientom. Dlatego wszyscy kandydaci przejdą testy, prowadzone przez naszych ekspertów. Nasi pracownicy mają też pełne uprawnienia, by świadczyć rzetelne i kompleksowe usługi dla firm z gwarancją bezpieczeństwa danych – dodaje Justyna Kulikowska.

Marzenas