Rozrywka i wypoczynek » Sport

“Skok w marzenia” – Monika Pyrek razem z Netto będą wspierać młodych sportowców

Sieć handlowa Netto rozpoczęła współpracę z Fundacją Moniki Pyrek. Efektem wspólnego działania jest stworzenie funduszu „Skok w marzenia”, który ma na celu wspieranie rozwoju karier młodych i utalentowanych sportowców.

Firma Netto od zawsze aktywnie angażuje się w promowanie zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Wspieranie utalentowanych sportowców to kolejny krok w działalności Netto na tym polu. Rozpoczęcie współpracy z fundacją, założoną przez słynną olimpijkę Monikę Pyrek jest szansą na to, aby wspólnie stworzyć wielokierunkokowy program, dający młodym sportowcom nowe możliwości rozwoju ich sportowych karier.

- Fundacja jest naturalną kontynuacją mojej sportowej kariery, tyle że na nieco innym polu –mówi Monika Pyrek. - W ramach obecnej działalności tworzę projekty skierowane do dzieci
i młodzieży, rodziców, opiekunów, zachęcające do bycia aktywnym, spędzania wolnego czasu na sp
ortowo. A teraz dodatkowo, wspólnie z firmą Netto, będziemy prowadzić fundusz stypendialny dla młodych sportowców. Dzięki finansowemu wsparciu otoczymy ich fachową opieką, sfinansujemy stypendia oraz będziemy mogli służyć radą, zapraszając do współpracy znanych ludzi sportu. Jednym słowem, nasz fundusz ma za zadanie pomoc najzdolniejszej młodzieży w spełnianiu marzenia, jakim jest rozwój kariery sportowej. Wierzymy, że razem uda nam się rozwinąć wiele imponujących karier.

Pierwszą stypendystką funduszu “Skok w marzenia” została niezwykle ambitna i zdolna lekkoatletka młodego pokolenia – Klaudia Siciarz. Klaudia jest halową rekordzistką świata juniorów w biegu na 60 m przez płotki.

Monika Pyrek oraz Netto wierzą, że wsparcie w postaci stypendium, pozwoli także innym zdolnym sportowcom szlifować umiejętności pod okiem najlepszych trenerów, a w przyszłości zdobywać medale Igrzysk Olimpijskich i mistrzostw Europy czy Świata.

- W Nettto od dawna myśleliśmy o powołaniu funduszu, w ramach którego moglibyśmy wspierać młodych ludzi, którzy chcą rozwijać swoje sportowe talenty – mówi Kent Fogh Petersen, dyrektor generalny Netto Polska. - Współpraca z wybitną osobowowścią sportową, jaką bez wątpienia jest Monika Pyrek, także dla nas jest więc swoistym “skokiem w marzenia”. Monika wnosi do Fundacji całe bogactwo swojej wiedzy i doświadczenia, naszą rolą z kolei jest wsparcie finansowe. Jestem pewien, że razem uda nam się ukształtować sportową przyszłość wielu młodych ludzi, którzy na początkowym etapie potrzebują pomocy.

Zasady przyznawania stypendium

O przyznanie stypendium mogą ubiegać się wszyscy młodzi i utalentowani sportowcy, niezależnie od dyscypliny, którą uprawiają. W momencie składania wniosku, potencjalny stypendysta nie musi mieć na swoim koncie medali, zdobytych w mistrzostwach lub innych wyróżnień potwierdzających jego wybitne zdolności. Wynika to z założenia, iż to właśnie zadaniem funduszu będzie udzielenie wsparcia, umożliwiającego kierunkowy rozwój karier podopiecznych.

Wniosek o przyznanie stypendium może złożyć sam kandydat na stypendystę. W przypadku osób niepełnoletnich, z takim wnioskiem może wystąpić rodzic bądź opiekun prawny. Kandydat, który zostanie zaakceptowany przez Radę Funduszu, może liczyć na roczne stypendium w wyoskości 10 000 zł, a także na możliwość czerpania wiedzy i doświadczeń od członków zasiadających w Radzie Funduszu i współpracujacych z nim ekspertów.

W Radzie Funduszu “Skok w Marzenia”, która decyduje o przyznaniu stypendium, zasiadają:

·         Monika Pyrek - założycielka Fundacji

·         Kent Fogh Petersen – dyrektor generalny Netto Polska

·         Aleksander Doba - podróżnik, pasjonat sportu i rekreacji

·         Maciej Kurzajewski – popularny prezenter i dziennikarz sportowy

Oprócz decyzji o przynaniu stypendium na rozwój kariery, każdy z członków Rady Funduszu będzie służył stypendystom wsparciem w dziedzinie, która jest im najbliższa. Dzięki temu będą mogli pomóc młodym sportowcom mądrze kierować swoją karierą i rozwijać swój potencjał.

W 2017 roku władze Funduszu zakładają przyznanie stypednium ok. 10 sportowcom.

Damian_HKstrategies