Firma » Praca

Skuteczna motywacja

Imprezy firmowe służą przede wszystkim integracji pracowników, co znacząco poprawia efekty ich pracy.

Właściciele większych i mniejszych przedsiębiorstw doskonale zdają sobie sprawę z tego, że zgrana i odpowiednio zmotywowana kadra to jeden z  najważniejszych czynników, dzięki którym firma dobrze funkcjonuje. Ponadto imprezy organizacyjne to także doskonały sposób na pozyskanie nowych klientów i utrzymanie relacji z kontrahentami na odpowiednim poziomie.

Obecnie organizacją tego typu imprez zajmują się wykwalifikowani usługodawcy, których na rynku jest dość sporo. W ofercie są zarówno typowe „potańcówki", bankiety, uroczyste kolacje, jak i ekskluzywne bale, rauty, czy też wycieczki. Sporym powodzeniem cieszą się wyjazdy do sanatoriów, gdzie każdy z pracowników może skorzystać z wielu form rekreacji oraz wspaniale się zrelaksować i zebrać siły do dalszej pracy. Nieco inną rozrywką, zapewniającą sporą dawkę adrenaliny są rozgrywki paintballowe, przejażdżki quadami lub samochodami off-road, czy wymagające dobrej orientacji w terenie oraz wielu dodatkowych umiejętności gry nocne. Imprezy o charakterze survivalowym to już wyższa szkoła jazdy, która nie każdemu może przypaść do gustu, ale ich nieco łatwiejsza odmiana, czyli gry terenowe i gry na orientację w terenie zyskują coraz większą popularność. Jednym z najnowszych pomysłów na imprezy integracyjne jest „teambuilding". Głównym celem tego typu przedsięwzięć jest stworzenie zgranego i przede wszystkim dobrze współpracującego zespołu, co osiąga się poprzez nieskomplikowane i często zabawne konkurencje, wymagające wzajemnego zaufania od biorących w nich udziału uczestników. W przypadku niepogody organizowane są imprezy pod dachem. Choć najczęściej są to typowe przyjęcia ze szwedzkim stołem i tańcami, to jednak i tu pole do popisu jest o wiele większe, gdyż niektóre firmy mają w ofercie organizację specjalnych wieczorów tematycznych lub zabawnych konkurencji, wymagających od uczestników fantazji i odrobiny wysiłku.             Najdroższe imprezy firmowe to zorganizowane wycieczki, które mogą odbywać się o każdej porze roku i do różnych miejsc zarówno w kraju jak i za granicą. Oczywiście dobra  zabawa nie musi wcale oznaczać, że trzeba na nią przeznaczyć duże fundusze, gdyż czasem wystarczy dobry pomysł i duża sala, by wszyscy świetnie się bawili i mieli okazję na integrację.

Kat Alog