Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Skuteczna walka z jesiennym spadkiem formy

Jesień to moment, w którym dopada nas przygnębienie, spada motywacja do ćwiczeń i zdrowego odżywiania. Chętniej sięgamy po słodycze i inne niezdrowe przekąski usprawiedliwiając się chęcią chwilowej poprawy nastroju.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:



Odpowiednia dieta sposobem na poprawę nastroju

W okresie  jesienno – zimowym, gdy dostępność  świeżych owoców i warzyw stopniowo maleje, znacznie łatwiej o  niedobory

pokarmowe. Szczególnie jeśli chodzi o składniki mineralne i witaminy, które dostarczane zgodnie z zapotrzebowaniem są

niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Dlatego w tym czasie bardzo istotna jest prawidłowo

zbilansowana dieta, która pozwoli przetrwać z uśmiechem i w dobrym zdrowiu ten w dużej mierze szary, ponury i deszczowy

okres. Po letniej diecie pełnej świeżych owoców i warzyw nastaje czas na kaloryczny, tłusty i ciężkostrawny jadłospis.

Jesienne menu jest ubogie w warzywa i owoce, które trudniej jest dostać. Zmianie sposobu odżywiania towarzyszy również

zmiana trybu życia - latem często przebywamy poza domem, uprawiając różne sporty, korzystając ze słońca i świeżego

powietrza. Podczas jesiennych miesięcy, w pochmurne i szare wieczory częściej przebywamy w pomieszczeniu przed telewizorem,

a smutek staramy się „zajadać” słodyczami, tłustymi chrupkami i kalorycznymi napojami. Taka radykalna zmiana stylu życia

destrukcyjnie wpływa na nasze zdrowie. Nie bez znaczenia jest również brak słońca.
„Ze zmniejszoną ilością światła słonecznego jesienią wiąże się zaburzenie równowagi hormonalnej między melatoniną i

serotoniną. Krótsze dni oznaczają zwiększenie wydzielania melatoniny i mniejsze wydzielanie serotoniny. Uważa się, że jest

to jeden z czynników sprawczych tzw. sezonowej depresji i zaburzeń rytmów okołodobowych, czyli snu i czuwania. Ma to

znaczący wpływ na nasze samopoczucie - jesteśmy przygnębieni, doświadczamy poczucia niewyjaśnionego smutku. Nadmiernie

odczuwamy też senność, apatię, drażliwość, lęk i wahania nastroju. Mamy duży apetyt, a brak energii przekłada się na

obniżoną motywację do podejmowania aktywności.” – wyjaśnia Arkadiusz Jastrzębski, trener personalny, ekspert firmy Twój

Fitness Sp. z o.o. Odpowiednio skomponowana dieta może zapobiec spadkom nastroju. Należy zapewnić organizmowi dużą dawkę

witamin z grupy B, folianów, magnezu, cynku, miedzi, kwasów tłuszczowych Omega-3, lecytyny, mających bardzo korzystny wpływ

na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Składniki te występują  w żywności nisko przetworzonej. Ich źródłem są

zarówno produkty pochodzenia roślinnego: pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż naturalny, razowy makaron, nasiona roślin

strączkowych, orzechy, jak i zwierzęcego: mięso, tłuste ryby morskie, mleko i jego przetwory oraz jaja. Mięso i produkty

mleczne są również dobrym źródłem tryptofanu potrzebnego do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. Jedząc więc te

produkty nie tylko dostarczamy organizmowi pełnowartościowego białka, ale również możemy wpłynąć na poprawę naszego

nastroju. Bogate w witaminy z grupy B produkty roślinne oraz zielone warzywa są również źródłem magnezu – obniżającego

stres i poprawiającego koncentracje. Dodatkowo wzmacniające działanie ma zawarte w tych produktach, jak i w mięsie (głównie

w wątrobie) żelazo i miedź. Bardzo dobrym źródłem tryptofanu jest białko serwatkowe, w postaci odżywki białkowej, jednak

jego włączenie do diety, szczególnie korzystne jesienią i zimą, musi być skorelowane
z ogólną podażą białka w diecie.


Witaminy pomogą podnieść odporność

Jesień wiąże się również ze zmienną pogodą, deszczem oraz dużymi różnicami temperatur w ciągu dnia. W związku z tym,

częściej przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach, dużych skupiskach ludzkich jak np. supermarkety, gdzie przy obniżonej

odporności, wynikającej m.in. z nieracjonalnego odżywiania, dużo łatwiej o infekcje związane  z atakami wirusów oraz

bakterii. Najszybciej rozwijają się w tym czasie zakażenia dróg oddechowych, w tym wiele infekcji bakteryjnych. By ustrzec

się przed chorobą i wzmocnić układ odpornościowy musimy zadbać o odpowiednią podaż witamin takich jak:
* Witamina C - jej głównym źródłem są warzywa i owoce, a szczególnie: papryka, brokuł, kapusta, brukselka, owoce jagodowe i

cytrusowe;
* Witamina D – zawarta w tłustych rybach morskich, mięsie i tranie;
* Witamina E – znaleźć ją można w olejach roślinnych, nasionach i orzechach;
* B- karoten – obecny w zielono listnych warzywach, marchewce, papryce, dyni, mango i morelach.
Na stole powinny pojawić się kiszone ogórki i kapusta. Przede wszystkim zawierają one witaminę C, ale dostarczają

organizmowi również błonnika, który przyspiesza trawienie, dając poczucie sytości i wspomaga procesy trawienne. Nie należy

również zapominać o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych, między innymi Omega 3, które występują w tłustych

rybach morskich( są one bardzo dobrym źródłem selenu, ważnego dla naszej odporności), tranie, oleju lnianym, rzepakowym i

orzechach włoskich,  zawierające cynk i miedź, które można znaleźć też w pełnoziarnistych produktach zbożowych np.,

płatkach owsianych czy w nasionach roślin strączkowych . Bardzo duże znaczenie dla naszego układu immunologicznego ma

odpowiednia podaż probiotyków – czyli korzystnych bakterii fermentacji  mlekowej, które zasiedlając przewód pokarmowy,

chronią przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, których bardzo dobrym źródłem są fermentowane produkty mleczne, ,jak i

prebiotyków, które stymulują rozwój korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym – do których zaliczamy różne frakcje

błonnika pokarmowego, inulinę oraz oligofruktozę. Warto pamiętać, że wiele warzyw pełni także rolę terapeutyczną dzięki

zawartości związków o charakterze bakteriobójczym i grzybobójczym. Na uwagę zasługują zwłaszcza cebula i czosnek. Uważa

się, że dzięki związkom siarki nadającym cebuli i czosnkowi ostry smak i zapach zapobiegają one infekcjom. Dodatkowo mają

działanie obniżające ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy. Właściwości antybakteryjne ma również miód. Należy pamiętać,

że wysoka temperatura niszczy dobroczynne związki zawarte w miodzie, dlatego miód należy pić rozpuszczony w letniej wodzie.

Sięgajmy także po suplementy. „Stosowanie preparatów mineralno-witaminowych należy koniecznie skonsultować z lekarzem lub

dietetykiem. Przyjmując suplementy witaminowo- mineralne możemy doprowadzić  do przekroczenia zalecanej dawki, co może

doprowadzić do niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych. Suplementacja wymaga oceny stanu zdrowia i podaży składników

przyjmowanych z pożywieniem. Dopiero wtedy możemy sięgnąć po określony preparat, dostosowany do naszych potrzeb” – radzi

Arkadiusz Jastrzębski.

W trosce o zachowanie dobrej sylwetki

Jesienią i zimą warto zadbać o zachowanie atrakcyjnego wyglądu i sylwetki. Jeśli nawet więcej czasu zaczynamy spędzać na

kanapie, to trzeba pamiętać o tym, by do wieczornych filmów nie spożywać kalorycznych przekąsek - słodyczy, chipsów i

tłustych potraw. Płaski brzuch pomoże utrzymać błonnik, poprawiający tempo przemiany materii, którego źródłem są głównie

warzywa, owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Dobrze zbilansowana dieta, w której uwzględnione są produkty spożywcze

ze wszystkich grup, jest podczas zimnych i mniej słonecznych dni bardzo istotna dla zachowania zdrowia i dobrego

samopoczucia. Zapewnienie odpowiedniej ilości produktów białkowych (mięsa i przetworów mlecznych), skrobiowych

pełnoziarnistych (pieczywa, kasz, ryżu) w codziennym jadłospisie nie stanowi problemu, jednak trzeba dbać o ich jakość.

Kłopot zimą może sprawić odnalezienie dobrej jakości warzyw i owoców. Warto wtedy włączyć do menu mrożonki. Ich wartość

odżywcza jest wysoka i tak naprawdę niewiele różniąca się od świeżych produktów. Do codziennego menu warto także włączyć

ciepłe napoje takie jak herbata z dodatkiem  goździków, imbiru i cynamonu, czy  ciepłe mleko z miodem. Bardzo zalecane są

wszelkiego rodzaju zupy warzywne, np. brokułowa, pomidorowa, wielowarzywna. Korzystnie oddziaływanie ma również dodatek

ostrych przypraw takich jak chili, czosnek, cebula, imbir czy kurkuma. Jeśli zadbamy o  prawidłowe komponowanie naszego

jadłospisu, korzystając z wyżej wymienionych zasad - na pewno uda nam się przetrwać  jesienno – zimową aurę w dobrym

zdrowiu, z dobrym samopoczuciem i z uśmiechem. Nie rezygnujmy także z  regularnej aktywności fizycznej. Pamiętajmy, że

zdrowa dieta to jedno, ale nic nie zastąpi odpowiedniej dawki ruchu.


O firmie Twój Fitness Sp. z o.o.
Twój Fitness sp. z o.o. od lat wspiera inwestorów w kraju i zagranicą tworząc  w pełni profesjonalne centra fitness. Firma

powstała dzięki zaangażowaniu specjalistów z branży z wieloletnim doświadczeniem. Twój Fitness od lat szkoli kadry

najlepszych instruktorów i trenerów, przygotowuje ich do profesjonalnej obsługi nawet najbardziej wymagających Klientów.

Kształci również kadry managerskie do efektywnego zarządzania klubami fitness i ciągłego podnoszenia poziomu obsługi

Klientów. Obecnie buduje własną sieć klubów fitness. Tworzymy markę, której wyróżnikiem jest najwyższa jakość usług,

najlepszy dostępny na rynku sprzęt treningowy oraz wykwalifikowany zespół profesjonalistów  świadczących kompleksowe usługi

związane z aktywnością sportową.
Misją Twój Fitness sp. z o.o. jest m.in.:
•    Zdrowe polskie społeczeństwo, pełne energii i uśmiechu
•    Motywowanie ludzi do aktywności fizycznej
•    Edukacja w zakresie zdrowego trybu życia
•    Budowa profesjonalnych klubów fitness na terenie całego kraju
•    Zdrowe polskie społeczeństwo, pełne energii i uśmiechu
•    Budowa profesjonalnych klubów fitness na terenie całego kraju
•    Dbałość o czyste środowisko naturalne
Twój Fitness sp. z o.o.  odpowiada za realizację takich miejsc jak: SOHO Body Spirit w Brwinowie, Pop Gym Sport&Health Club

w Radomiu, Fitness Club Sporting Leszno i Classic Fitness Wrocław, Fabryka Zdrowia w Stalowej Woli. W trakcie realizacji

jest także drugi klub SOHO Body Spirit w Starej Mleczarni, w Dębicy oraz klub BOOM w Cieszynie.

Kontakt prasowy:
Beata Grzybek-Zielińska, Anna Haliżak, MORE PR, ul. Wyszogrodzka 7 lok. 88, 03-337 Warszawa,
e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, annahalizak@more-pr.com
                                                                                        



www.twojfitness.com



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Beata Grzybek-Zielińska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »