Kultura, sztuka » Kultura

„Słodka Majówka” z Fundacją „Wawel z Rodziną”

„Słodka Majówka”  z Fundacją „Wawel z Rodziną”
Już po raz trzeci Fundacja „Wawel z Rodziną” z okazji Dnia Dziecka organizuje w Krakowie „Słodką Majówkę”. Otwarty, rodzinny piknik w tym roku odbędzie się 15 maja na Rynku Głównym w Krakowie.

W najbliższą niedzielę, 15 maja 2011 roku, krakowski Rynek Główny zmieni się w łąkę, na której bawić się będą dzieci. Trawa, leżaki, kocyki, kosze piknikowe to tylko niektóre elementy scenografii, dzięki której przeniesiemy się na piknik. Podczas imprezy nikt nie będzie się nudził. Fundacja „Wawel z Rodziną" przygotowała mnóstwo atrakcji. Głównym wydarzeniem pikniku będzie koncert Arki Noego, który rozpocznie się o 14-stej. Oprócz tego na scenie wystąpią aktorzy jednego z najstarszych i najbardziej renomowanych w Polsce Teatru Lalki, Maski i Aktora Groteska oraz aktorzy Sceny Moliere, którzy wspierają osoby niepełnosprawne w tworzeniu i odbiorze sztuki.

Już od 12.00 w specjalnych strefach czekają niespodzianki. W strefie zabaw będzie można sprawdzić się w zawodach sportowych, cyrkowych oraz plastycznych. W strefie czytania dzieci będą słuchać bajek czytanych przez znane osoby. W strefie nauki „Szaleni naukowcy" razem z małymi naukowcami przeprowadzą eksperymenty wykorzystujące i przybliżające zasady fizyki i aerodynamiki.

„Słodka Majówka" jest organizowana w ramach akcji „Słodki Dzień Dziecka", programu społecznego, w ramach którego Fundacja „Wawel z Rodziną" wspiera Domy Dziecka na terenie całej Polski. Do placówek w całej Polsce trafiło ponad 6 ton słodyczy! Dodatkowo, do 26 czerwca 2011 r., na specjalnie uruchomionym serwisie na stronie www.fundacjawawel.pl, internauci będą mogli oddawać swoje głosy na wybrany przez siebie Dom Dziecka. Piętnastu wychowanków z trzech placówek, które otrzymają największą liczbę głosów, pojedzie latem na obóz
w góry!

Więcej informacji na stronie www.fundacjawawel.pl.

Scenariusz „Słodkiej Majówki":

12.00 - Rozpoczęcie, powitanie, objaśnienie działania akcji

12.10 - Pierwsze czytanie książek

12.20 - Występ dzieci ze Szkoły Muzycznej w Dobczycach

12.50 - Animacja stanowisk, konkurs na scenie, przedstawienie szalonych naukowców, WOPR

13.00 - Występ aktorów ze Sceny Moliera

13.40 - Drugie czytanie książek

13.50 - Animacja stanowisk, konkurs na scenie, zapowiedź występu zespołu Arki Nowego

14.00 - Występ zespołu Arka Noego

15.30 - Animacja stanowisk, konkurs na scenie

15.40 - Trzecie czytanie książek

16.00 - Występ zespołu baletowego „Gaduły" z Domu Kultury Kraków- Nowa Huta