Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Słodkie wyznanie miłości – Sernik Walentynkowy
Zobacz więcej zdjęć » |
Najpyszniejszym i najsłodszym z nich jest własnoręcznie przygotowany Sernik Walentynkowy. Czekoladowo-ciasteczkowy spód, puszysta warstwa masy serowej i czerwone serduszka są kwintesencją walentynkowego podarunku dla bliskiej osoby ot tak… prosto z serca.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Sernik Walentynkowy
Składniki:
· 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta
· 400 ml wody
· 200 g ciastek czekoladowych
· 50 g orzechów włoskich Bakalland
· 80 g masła
· 200 g twarogu sernikowego
· 400 g jogurtu naturalnego
· 200 g śmietany 30%
· 35 g żelatyny Delecta
· 200 g truskawek
Sposób przygotowania:
1. Pokrusz „na piasek” ciastka czekoladowe, dodaj do nich stopione masło i posiekane orzechy włoskie. Tak przygotowaną masę wyłóż dno prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i odstaw ją do wystudzenia.
2. Ser, jogurt i śmietanę zmiksuj na gładką masę. 25 g żelatyny zalej 50 ml wody, odstaw na kilka minut do stężenia, a następnie podgrzej całość do rozpuszczenia. Tak przygotowany płyn wlej wąskim strumieniem do masy serowej, cały czas ją miksując.
3. Dekorację sernika z serduszek przygotowuj wykorzystując galaretkę. Zawartość opakowania zalej 400 ml wody, dodaj 1 łyżkę żelatyny (ok. 10 g), aby galaretka się nie topiła. Rozpuszczony płyn przelej do foremek na lód w kształcie serduszek, lekko posmarowanych olejem i odłóż do lodówki do zastygnięcia.
4. Pokrojone w plasterki truskawki dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Masę serową wylej na podpieczony spód i odłóż do lodówki na kilka godzin do stężenia. Wierzch sernika udekoruj serduszkami z galaretki.
Smacznego!
Więcej przepisów na oryginalne wypieki i desery znajduje się na www.delektujemy.pl.
Nadesłał:
KMC
|
Komentarze (0)