Rozrywka » Hobby
Slushy. Orzeźwiające drinki z lodu, owoców i wina
Slushy to orzeźwiający drink na bazie świeżych owoców, kruszonego lodu oraz białego wina. Ten winny koktajl przywędrował do nas z USA, chociaż niektórym przypomina popularną włoską granitę, czyli słodki lód. Slushy to smaczna propozycja na długie, ciepłe wieczory i weekendowe spotkania z przyjaciółmi. Przedstawiamy kilka przepisów, dzięki którym przygotujecie ten pyszny napój w zaciszu swojego domu.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Slushy truskawkowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
3 szklanki świeżych truskawek,
szklanka lodu,
łyżka syropu cukrowego,
łyżka soku z limonki,
½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal,
kilka listków mięty.
Wykonanie: W blenderze umieść lód i rozkrusz go. Dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki i pozostałe składniki. Całość zblenduj i przelej do wysokich szklanek. Dodaj listki mięty.
Wskazówka: Slushy, ze względu na konsystencję, podajemy z szerokimi rurkami. Klasyczne nie sprawdzą się w przypadku tego napoju.
Slushy cytrynowo-malinowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
2 szklanki świeżych malin,
1 cytryna,
szklanka lodu,
2 łyżki syropu cukrowego,
½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal.
Wykonanie: W blenderze rozkrusz lód. Połowę cytryny starannie obierz, pozbywając się białych, gorzkich części. Drugą połówkę pozostaw do ozdobienia koktajlu. Umyte maliny, cytrynę i pozostałe składniki umieść w blenderze i zblenduj z lodem. Całość przelej do wysokich szklanek. Na wierzchu umieść 2 plasterki cytryny.
Slushy jagodowo-waniliowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
½ szklanki świeżych jagód,
2 łyżki lodów waniliowych,
szklanka lodu,
½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal.
Wykonanie: Lód umieść w blenderze i rozkrusz. Dodaj świeże jagody, lody waniliowe i wino. Całość zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach.
Slushy brzoskwiniowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
3 dojrzałe brzoskwinie,
szklanka lodu,
łyżka syropu cukrowego,
½ szklanki białego półsłodkiego wina Ponte Portugal.
Wykonanie: Brzoskwinie dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Lód rozkrusz w blenderze, następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach.
Slushy z arbuzem i kiwi (przepis na 2 porcje)
Składniki:
300 g arbuza,
1 kiwi,
szklanka lodu,
łyżka syropu cukrowego (opcjonalnie),
½ szklanki białego półsłodkiego wina Ponte Portugal.
Wykonanie: Arbuza oczyść z czarnych pestek, kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Lód rozkrusz w blenderze. Do lodu dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Całość przelej do wysokich szklanek.
Mamy nadzieję, że nasze przepisy zachęca Cię do samodzielnego wykonania slushy z dodatkiem ulubionych owoców. Pamiętaj, że każdy koktajl możesz przyrządzić także w wersji bezalkoholowej, nie dodając do niego wina.
Nadesłał:
WWeim
|
Komentarze (0)