Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Smak zdrowia na wakacje – Fundacja Marwit w bibliotekach

Z początkiem sierpnia ruszył kolejny autorski projekt Fundacji Marwit – Smak Zdrowia na wakacje. Przez cały miesiąc będziemy docierać do dzieci i młodzieży pozostającej w mieście na okres letni, a odwiedzającej miejskie biblioteki.

Z początkiem sierpnia ruszył kolejny autorski projekt Fundacji Marwit – Smak Zdrowia na wakacje. Przez cały miesiąc będziemy docierać do dzieci i młodzieży pozostającej w mieście na okres letni, a odwiedzającej miejskie biblioteki. Wiedza prowadzi do zdrowego stylu życia z taką myślą przygotowywano się do tej akcji. Idea jest bardzo prosta; edukujemy poprzez promocję dobrych przyzwyczajeń. Podarujemy dzieciom zdrowe upominki. Każdemu wypożyczeniu książki towarzyszyć będzie pyszny i zdrowy sok lub inny produkt firmy Marwit przekazywany najmłodszym.

Fundacja we wszystkich swoich realizacjach działa na rzecz promocji i zdrowego stylu życia, a akcja Smak zdrowia na wakacje jest kontynuacją projektów podjętych w minionym roku szkolnym. Wsparcia udzieliliśmy inicjatywom związanym z propagowaniem aktywności fizycznej wśród dzieci. Zrealizowaliśmy również szkolenia w ramach programu edukacyjnego Nauczyciel ZDROWO myślący, dobrze uczący. Skierowany jest on do pedagogów w celu podnoszenia kwalifikacji z zakresu metod nauczania wiedzy o proekologicznym i prozdrowotnym stylem życia. Od nowego roku szkolnego rozpoczniemy kolejny duży cykl edukacyjnym skierowany tym razem do uczniów przeszkolonych przez nas nauczycieli. Lekcja Zdrowia to nowych, wyjątkowy projekt, który będzie połączeniem nauki z dobrą zabawą i pysznymi smakami ukrytymi w zdrowych owocach i warzywach. Podjęliśmy wyzwanie aby wspólnie ze szkołami zadbać o zdrowie dzieci i młodzieży oraz zaprezentować alternatywę dla słodyczy i fast foodów.

Współpracując w wakacje z bibliotekami wyposażymy dzieci w podstawowe informacje na temat zdrowej żywności przekazując edukacyjne zakładki do książek. Te działania są jednocześnie formą zaproszenia do uczestnictwa w przyszłych projektach prowadzonych przez Fundację oraz zwrócenia uwagi na istotną rolę zdrowych produktów w życiu każdego człowieka.

Więcej na:
www.fundacjamarwit.pl