Gospodarka » Żywność
Smaki Warmii i Mazur w hotelu Młyn Klekotki resort & spa
Zobacz więcej zdjęć » |
Kuchnia hotelu Młyn Klekotki resort & spa czerpie z tradycji polskiej oraz europejskiej. Pozostaje także pod wpływem powstałego we Włoszech międzynarodowego ruchu Slow Food, którego celem jest ochrona prawa do smaku oraz promowanie regionalnych specjałów. Dania z dziczyzny oraz ryb słodkowodnych są przygotowywane w oparciu o naturalne składniki.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W menu odnajdziemy m.in. pieczoną gęsinę, kulebiaka polskiego nadziewanego kurkami, wybornego tatara z pstrąga wędzonego na miejscu oraz wyrazisty ragout z dziczyzny podawany z chrupiącymi kopytkami. Natomiast wśród potraw rybnych króluje filet z sandacza w płaszczyku z ziemniakami na paseczkach ogórka oraz okoń pieczony w wędzonym boczku. Kulinarnym rarytasem jest również karp przygotowywany w hotelu na dwa sposoby – w maderze oraz wędzony.
„Tajemnica doskonałego smaku naszych potraw tkwi w oryginalnej recepturze oraz w pasji do gotowania – podkreśla Mirosław Andrzejewski, Szef Kuchni hotelu Młyn Klekotki. – „Serwowane przez nas dania przyrządzane są na bazie wyłącznie naturalnych, lokalnych produktów, a także świeżych ziół i aromatycznych przypraw. Nasz region obfituje w dary natury, takie jak ryby, grzyby, miód oraz owoce leśne, dlatego staramy się z nich w pełni korzystać” – dodaje Mirosław Andrzejewski.
Zgodnie z filozofią Slow Food dania przygotowywane są z produktów wysokiej jakości, w większości pochodzących z ekologicznych upraw. Popularnym dodatkiem do potraw są mazurskie grzyby, zioła z własnego ogródka zielnego, borówki i żurawina. Co roku, jesienią, kiedy natura obdarowuje nas najobficiej leśnymi przysmakami, Szef Kuchni hotelu Młyn Klekotki resort & spa zaprasza na degustację dań z aromatycznych grzybów ze specjalnie przygotowanego na tę porę menu. Są wśród nich delikatne kurki smażone z czosnkiem i pietruszką, chrupiące prawdziwki zapiekane z parmezanem oraz kompozycja wybranych grzybów duszonych w czerwonym winie.
Tym, co wyróżnia hotel Młyn Klekotki, jest także pieczywo. Goście mogą skosztować chleba na zakwasie o smaku lawendowym, kminkowym, karmelowym oraz miodowo-korzennym. Do pieczywa są dodawane również suszone śliwki, oliwki oraz orzechy. Chleb i słodkie bułeczki są wypiekane na miejscu w piecu opalanym drewnem, dzięki czemu zyskują wyjątkowy smak i zapach.
Atrakcją hotelu Młyn Klekotki resort & spa jest również doskonale zaopatrzona winiarnia. Wina z różnych stron świata uzupełniają smak serwowanych potraw. Hotel słynie z win portugalskich, zwłaszcza białych z regionu Douro, które są cenione za ich tajemniczość i dużą różnorodność lokalnych szczepów.
W trakcie pobytu można spróbować także doskonałych miodów pitnych warzonych przez okolicznych bartników. Dumą hotelu są zwłaszcza miody smakowe, które powstają w wyniku dodania do brzeczki miodowej soków owocowych, ziół lub innych przypraw, np. chmielu, cynamonu, goździków, imbiru, pieprzu, wanilii oraz jałowca. Dla gości indywidualnych oraz grup hotel organizuje warsztaty prowadzone przez miejscowego bartnika. W trakcie spotkania goście mogą skosztować różnych gatunków tego staropolskiego trunku, a także poznać tradycję wyrobu miodów klasycznych i pitnych.
Komentarze (0)