Gospodarka » Żywność
Śniadanie na słodko-kwaśno
Zobacz więcej zdjęć » |
Co jednak robić, gdy pomimo naszych starań dziecko nie chce jeść śniadania? WSP „Społem” podpowiada, jak poradzić sobie z małym niejadkiem.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Śniadanie, zdaniem wielu dietetyków to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu mamy siłę i energię do pracy, nauki czy zabawy. Dostarczając organizmowi składniki bogate w substancje odżywcze rzadziej chorujemy, jesteśmy bardziej odporni na stres, a co najważniejsze - jesteśmy szczęśliwsi. Problem pojawia się w sytuacji, kiedy nasza pociecha grymasi i odmawia zjedzenia posiłku. Powodów może być wiele, jednak najczęściej problem tkwi w kwestii smaku czy sposobie podania śniadania. Odrobina fantazji i małe wsparcie ciekawymi produktami pomoże rozwiązać kłopoty z niejadkiem.
Przede wszystkim, śniadanie nie musi być nudne. Nie oznacza to, że musimy diametralnie zmienić podejście do kuchni, ucząc się nowych, wyszukanych przepisów. Wystarczy, że tradycyjne kanapki - tak popularne i przygotowane na szybko - pokroimy w zabawne kształty czy ozdobimy wzorkiem. Zupełnie inaczej, a przede wszystkim smaczniej, będą wyglądały, gdy użyjemy różnokolorowych składników. Wyjmijmy wszystkie warzywa, które znajdziemy w lodówce - pomidora, rzodkiewkę, sałatę itp. Sprawdzonym sposobem na urozmaicenie tradycyjnego menu jest nadanie znanej potrawie zupełnie nowego smaku. Wykorzystajmy do tego Ketczup Kielecki o smaku śliwkowym, tak lubiany przez najmłodszych. Jego charakterystyczny słodko-kwaśny smak, uzyskany dzięki połączeniu świeżych pomidorów i naturalnych przecierów ze śliwek i jabłek, podbije serca dzieci. Stanowi idealny dodatek do kanapek, parówek czy tostów.
Nadesłał:
Publicon
|
Komentarze (0)