Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Śniadanie wielkanocne: co podać na świąteczny stół?
Na świąteczny stół
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Z Wielkanocą bez wątpienia kojarzą się jaja, kiełbasy czy pieczone mięsiwa. Można podawać je w tradycyjny sposób, na przykład: jajka z majonezem czy żurek z białą kiełbasą lub pokusić się o odrobinę szaleństwa i klasyczne, świąteczne składniki zaserwować w nieco odświeżonej odsłonie. Takimi nieoczywistymi, ale jakże łatwymi i szybkimi w przygotowaniu, pomysłami na wielkanocne śniadanie mogą być jaja faszerowane kiełbasą, sałatka z szynką czy biała kiełbasa w cieście. Poniżej podpowiadamy, jak je przyrządzić.
1. Jaja faszerowane farszem z kiełbasy
Składniki:
· 6 jajek
· 2 łyżki majonezu
· 150g kiełbasy JBB
· 3 rzodkiewki
· 2 łyżki majonezu
· 2 ogórki konserwowe
· kiełki
· sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajko na twardo przekrój na pół i wydrąż żółtko. Ogórki, rzodkiewki i kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Dodaj majonez i dopraw. Połówki jajek faszeruj farszem i ozdób kiełkami.
2. Sałatka z szynką
Składniki:
· 4 jajka
· szynka JBB
· kilka rzodkiewek
· koper
· 2 łyżki majonezu
· 1 łyżka jogurtu
· sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jaja ugotuj na twardo. Pozostałe składniki pokrój w kostkę, dodaj majonez oraz jogurt. Dopraw i wymieszaj.
3. Kiełbasa biała w cieście
Składniki:
· 8 białych kiełbasek JBB
· opakowanie ciasta francuskiego
· cebule
· majeranek
· 1 jajko
· masło do podsmażenia
· sól, pieprz
· 1 łyżka cukru
Składniki na sos:
· 150 ml słodkiej śmietanki
· 3 łyżki chrzanu
· sól i biały pieprz
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Kiełbaski zawijamy w ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni Celsjusza do momentu zbrązowienia, około 25 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnuszku na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.
Nadesłał:
Aleksandra Morawska
|
Komentarze (0)