Gospodarka » Chemia

Śnieżka wspięła się jeszcze wyżej na Liście 500

W XXII edycji prestiżowego rankingu największych polskich przedsiębiorstw przygotowywanego przez dziennik „Rzeczpospolita” FFiL Śnieżka SA awansowała o 45 miejsc, plasując się na 397. pozycji.

W 2019 roku łączne przychody 133 spółek z listy, które jednocześnie są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie zwiększyły się o 7,3% do 691 mld zł. Na wyższej lokacie w zestawieniu, w porównaniu z ubiegłym rokiem, znalazły się 53 z nich - w tym Śnieżka.

Skonsolidowane przychody ze sprzedaży wypracowane przez wszystkie spółki należące do Grupy Kapitałowej Śnieżka w 2019 roku wyniosły 717,1 mln zł. Ich znaczący wzrost o 22,2% przełożył się na wyraźny awans w rankingu.

- Dołączenie do naszej grupy węgierskiej spółki Poli-Farbe oraz utrzymujący się popyt na farby i lakiery z segmentu średniego oraz premium na naszych kluczowych rynkach wpłynęły pozytywnie na wypracowane przez nas wyniki sprzedaży. Strategia Śnieżki zakłada zarówno rozwój organiczny, jak i przez akwizycje, a realizacja tej strategii przełożyła się również na tegoroczny wynik w zestawieniu - mówi Piotr Mikrut, Prezes Zarządu FFiL Śnieżka SA.

Lista 500 przygotowywana przez dziennik „Rzeczpospolita" bazuje na rocznych przychodach ze sprzedaży największych przedsiębiorstw w Polsce. W 2019 roku Spółki obecne w zestawieniu zwiększyły swoje przychody łącznie o 6,9%, przekraczając barierę 1,6 bln zł.

*****
Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka SA to firma z ponad 35-letnim doświadczeniem na rynku chemii budowlanej i wiodąca spółka w Grupie Kapitałowej Śnieżka, która jest jednym z liderów na rynku farb dekoracyjnych, lakierów oraz szpachli w Polsce, na Węgrzech, Ukrainie i Białorusi. Jej kluczowe marki to: Śnieżka, Magnat, Vidaron, Foveo Tech, Beston i Rafil, a także popularne na węgierskim rynku: Platinum, Inntaler, Cellkolor i Boróka.
Grupa Kapitałowa Śnieżka jest klasyfikowana do grona 25 największych producentów farb w Europie, będąc jednocześnie jedynym reprezentantem branży w środkowo-wschodniej części kontynentu. We wszystkich spółkach należących do Grupy jest zatrudnionych ok. 1 400 pracowników, a zlokalizowane w czterech krajach (Polska, Węgry, Ukraina i Białoruś) fabryki wytwarzają̨ rocznie około 190 mln kg różnego rodzaju wyrobów chemii budowlanej. Na koniec 2019 roku Grupa aktywnie działała na 15 rynkach zagranicznych.
Od 2003 r. akcje FFiL Śnieżka SA są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, a jej założyciele i ich sukcesorzy nadal kontrolują ok. 60% kapitału zakładowego. Od czasu debiutu na giełdzie FFiL Śnieżka SA regularnie wypłaca akcjonariuszom dywidendę z wypracowanych zysków.

sniezka@nobili.pl