Firma » Finanse

SoftNet zdobył nagrodę Gazety Bankowej za najnowszy system vBanking

vBanking najnowszy system IT stworzony przez SoftNet jednego z głównych producentów systemów i rozwiązań dla banków spółdzielczych, zdobył „Rekomendację” w kategorii „Bankowość” w Konkursie Technologicznym Hit Roku 2021, zorganizowanym przez Gazetę Bankową.

Wirtualny bank czyli  vBanking, to pierwszy produkt w sektorze banków spółdzielczych, który pozwala na obsługę wniosków o dostęp do bankowości elektronicznej bez konieczności wizyty w placówce banku spółdzielczego. Jury konkursowe złożone z ekspertów od spraw IT, bankowości i finansów nagrodziło SoftNet za wykorzystanie nowoczesnych narzędzi IT oraz innowacyjność systemu vBanking, która sprawia, że korzystanie z niego jest proste i intuicyjne nawet dla początkującego użytkownika. Wszystkie formalności można załatwić internetowo, co w dzisiejszych czasach jest dla banku i jego klientów niezwykle ważne.

"Bardzo się cieszę, że nasz najnowszy system vBanking otrzymał rekomendację Gazety Bankowej. Projektując vBanking, chcieliśmy pokazać, że bank spółdzielczy może być otwartą na zmiany innowacyjną instytucją oferującą najwyższej klasy rozwiązania IT swoim klientom. Zdobyta nagroda jest dużym wyróżnieniem dla całego zespołu SoftNet oraz potwierdzeniem wysokiej jakości naszych rozwiązań IT" - powiedział Andrzej Data, Prezes Zarządu Spółki SoftNet.

Patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Cyfryzacji, Ministerstwo Infrastruktury Ministerstwo Rozwoju oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Uroczyste wręczenie nagrody miało miejsce 22 czerwca 2021 w Warszawie. Nagrodę w imieniu firmy odebrał Andrzej Data, Prezes Zarządu Spółki SoftNet.

vBanking, to nowoczesna bankowość, która stanowi pomost pomiędzy tradycyjnymi placówkami banków, a bankowością internetową. Dla użytkownika, system jest zawsze dostępny online, oferując mu produkty i usługi dopasowane personalnie do jego potrzeb. Dzięki oprogramowaniu vBanking, potencjalny klient banku, aby np. otworzyć konto, wypełnia jedynie formularz online a jego dane takie jak numer telefonu, adres czy dokument tożsamości są weryfikowane już w trakcie ich wprowadzania do wniosku. Jednocześnie wszystkie dane klientów są starannie zabezpieczone zgodnie z wysokimi standardami obowiązującymi w sektorze bankowym. Rozwiązanie vBanking jest o tyle wygodne, że nie wymaga bezpośredniego kontaktu klienta z pracownikiem banku a w dobie pandemii, jest to wysoce pożądane i bezpieczne.

O SoftNet

Spółka SoftNet jest wiodącym dostawcą systemów, oprogramowania i rozwiązań IT dla Polskiego Sektora Usług Bankowości Spółdzielczej. Kompleksowa oferta firmy, obejmuje cztery główne obszary: systemy transakcyjne, bankowość elektroniczną, analizy i sprawozdawczość oraz usługi outsourcingowe. Ponadto SoftNet oferuje wdrożenia swojego autorskiego oprogramowania oraz integrację systemów z rozwiązaniami zewnętrznych dostawców banku, dostarcza usługi infrastrukturalne, outsourcingowe i konsultingowe klientom na terenie całej Polski. Produkty firmy SoftNet należą do jednych z najbardziej popularnych w branży i obecnie ponad 140 Banków Spółdzielczych korzysta z nowoczesnych systemów oraz rozwiązań oferowanych przez spółkę.

SoftNet posiada ponad stuosobowy zespół najwyższej klasy specjalistów i informatyków, którzy są w stanie sprostać oczekiwaniom oraz trudnym wymogom rynku polskiej bankowości spółdzielczej. Oprócz tego, na terenie całego kraju, spółka, posiada rozbudowaną sieć swoich regionalnych przedstawicieli i współpracowników oraz prowadzi serwis dla swoich aplikacji.

###

Agpress