Zdrowie » Ciało
SOK Z POTASEM czyli jak zgasić zapalenia i pozbyć się insulinooporności?
Zobacz więcej zdjęć » |
Potrzebujemy do tego dużo potasu. Do przygotowania soku z potasem dla 4 osób, potrzebujemy 0,5 kg botwinki, którą po umyciu, wyciskamy razem z liśćmi.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Natura daje nam wszystkie sygnały, tylko fajnie byłoby nauczyć się te sygnały rozpoznawać. Burak jest czerwony i jest idealny na serce, nadciśnienie, niskie ciśnienie. Natura daje nam sugestie, co powinniśmy wziąć w danym momencie, aby poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Do soku z potasem dodajemy 0,5 kg jarmużu. Jarmuż ma niesamowite właściwości oczyszczające nasz organizm. Cudownie wpływa na naszą wątrobę. Jeśli masz problemy z wątrobą, trawieniem, problemy hormonalne, nadmiar estrogenu, problemy z tarczycą - potrzebujemy zadbać w pierwszej kolejności o wątrobę. Bardzo rzadko jest to problem tarczycy, a najczęściej jest to problem wątroby, która nie pracuje poprawnie, nie zamienia nam naszych hormonów na aktywne. Nie usuwa nadmiaru hormonów, które nam są zbędne. Jeśli wątroba nie pracuje poprawnie to wtedy niestety masz problemy hormonalne.
Do soku dodajemy 1 ząbek czosnku, kawałek imbiru (który wspaniale nadaje smak i ma niesamowite właściwości rozgrzewające).
Następnie dodajemy 0,5 ogórka, który wspaniale komponuje się z naszym porannym sokiem.
Wyciskarka, którą ja używam - Omega Sana doskonale radzi sobie z wyciskaniem soków, jest bardzo wydajna. Wyciska każdy element - czy to będą liście, trawa czy twarde warzywa. Dokładnie wyciska sok.
Następny element, który dodajemy do naszego soku to jest seler naciowy, który ma niesamowite właściwości. Zachęcaliśmy już do tego, aby pić seler naciowy nawet sam, ponieważ możesz w ten sposób, bardzo szybko poprawić funkcjonowanie swojego układu pokarmowego. Zagasić dużo ran, które tam są. Możesz się pozbyć nadżerek, jak również wpłynąć na odmładzanie swojej cery. Bardzo chętnie dodajemy seler naciowy do swoich soków. Przed witarianizmem, seler naciowy rzadko kiedy gościł w naszej kuchni. Teraz jest to podstawowy składnik. W naszym soku jest już mnóstwo witaminy C, natomiast ja zawsze dodaję jeszcze do tego paprykę. Chcę się upewnić tak na 100%, że tej witaminy C jest naprawdę bardzo dużo. Papryka jest jednym z pokarmów, które zawierają witaminę C w bardzo dużych ilościach, więc warto ją dodać.
Do tego oczywiście dodajemy jabłko. Jabłko jest fajnym dodatkiem, do każdego warzywnego soku. Jako jedyny z owoców, możemy komponować go z sokami warzywnymi, ponieważ ma enzymy, które są bardzo zbliżone do enzymów, które są zawarte w warzywach. Inne owoce, najlepiej nie łączyć z sokami warzywnymi, ponieważ enzymy będą w konflikcie i bardzo ciężko będzie nam przyswajać wartości odżywcze, zawarte w warzywach i owocach. Jabłko dodatkowo doda naszemu soku słodkiego smaku, ponieważ my jesteśmy przyzwyczajeni bardziej do słodkich pokarmów, niż do gorzkich. W naturze co prawda, mnóstwo jest gorzkich pokarmów, natomiast my jako ludzie, dość daleko odeszliśmy od natury i szukamy słodkości. Jabłko tutaj troszeczkę nam pomoże, zachęcić osoby, które mają większe trudności z gorzkim smakiem, do tego, żeby piły takie soki. Ja do wyciskarki wrzucam warzywa i owoce w całości. Wszystkie elementy są ważne, również skórka i pestki. Myjemy tylko skórkę zewnętrzną w warzywach i owocach i w całości je wyciskamy.
Na koniec oczywiście nie może zabraknąć marchwi. Marchew dodajemy, żeby doprowadzić do tego, żeby każdy z tych elementów, bardzo łatwo przyswoił się w naszym organizmie. Zawiera dużo beta karotenu, czyli składnika, który zamienia się w naszym ciele w witaminę A. Jest ona niezbędna dla nas m.in. na oczy, skórę. Dzisiaj marchew służy jako dodatek do naszego soku potasowego. Głównym składnikiem były elementy, które dostarczą nam dużo potasu, ponieważ chcieliśmy zachęcić Ciebie do tego, żeby Ci pokazać, że potas jest Ci niezbędny, aby poprawić funkcjonowanie organizmu. Wszelkie pompy potasowe w Twoim ciele, potrzebują potasu. Potas to jest taki elektrolit, który wywołuje reakcję elektryczną, czyli sprawia, że coś się iskrzy, coś się przesuwa, powstaje perystaltyka w jelitach (pokarm, zaczyna się w jelitach przesuwać), serce fajnie pracuje. Pierwsze dwa łyki, warto przemielić sobie w buzi przez 20 sekund po to, żeby połączyć sok ze śliną. W ślinie znajdują się pewne enzymy, które rozkładają cukry. Jeśli nie dołączysz tych enzymów do pokarmu to cukry się nie rozłożą. Jeśli masz naprawdę wielkie problemy z nadciśnieniem to połącz tylko buraka z marchewką. Tyle wystarczy. Mam nadzieję, że zrobisz sobie taki sok. Będzie to sok życia dla Ciebie. Dzięki temu sokowi wyzdrowiejesz. Dzięki temu co jest zawarte w tym soku, odżywisz także swoje ciało. Będziesz zdrowy, nie będziesz spragniony. W ten sposób zachęcam Cię do odzyskania zdrowia. Mam nadzieję, że Ci się podobało i skorzystasz z tego. To jest pokarm, życie, coś do czego Cię zachęcamy. Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 265 tys. osób na Facebooku, mającego 199 tys. subskrypcji na YT oraz 24 tys. na Instagramie. Jest też autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”, a także książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Poza tym Mariusz Budrowski to pomysłodawca programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie. Dowiedz się więcej: https://www.odmladzanienasurowo.com
Nadesłał:
a.zakrzewska
|
Komentarze (0)