Technologie » Komputery

Sony i Grass Valley współpracują nad wdrażaniem wspólnych standardów branżowych IP

Sony przystępuje do AIMS (Alliance for IP Media Solutions). Firma Grass Valley opracowuje bramę, która spełni rolę pomostu do technologii Networked Media Interface (NMI) i systemu produkcji na żywo IP Live firmy Sony.

Podczas targów NAB 2016 firma Sony poinformowała o współpracy z firmą Grass Valley, podmiotem zależnym Belden Inc., nad zapewnieniem współdziałania rozwiązań i urządzeń obu firm opartych na łączach IP.

W celu zagwarantowania lepszej współpracy systemów branżowych i umożliwienia klientom przejścia na standaryzowane rozwiązania, firma Grass Valley zamierza wprowadzić kartę bramy (ang. gateway card) IP-to-IP zgodną ze swoją platformą przetwarzania GV-Node IP. Karta ta zapewni zgodność między technologiami Networked Media Interface (NMI) i kodeka LLVC (Low Latency Video Codec — kodek wideo o małym opóźnieniu) firmy Sony a standardami przewidzianymi w planie rozwoju opracowanym przez AIMS (Alliance for IP Media Solutions). Współpraca z Grass Valley oznacza, że sojusz IP Live Alliance i standard Networked Media Interface firmy Sony zyskały już wsparcie 49 producentów z branży.

— Stacje telewizyjne mogą wybierać spośród wielu formatów IP, ale kluczowe znaczenie dla trwałości i zainteresowania wdrożeniem rozwiązań IP będzie miała wzajemna współpraca tych rozwiązań — mówi Hiroshi Kiriyama, starszy dyrektor generalny jednostki Media Segment Solution w Sony Corporation. — Jesteśmy dumni z tego, że współpracujemy z firmą Grass Valley i pomagamy branży w przejściu na technologię IP.

Kolejnym efektem tej współpracy jest udział Sony w inicjatywie AIMS. Promuje ona szeroko obsługiwane, otwarte standardy w celu rozszerzania współpracy między rozwiązaniami opartymi na łączach IP i przyspieszenia migracji branży do platform IP.

Firma Grass Valley jest członkiem-założycielem inicjatywy AIMS. Powołano ją niedawno, aby zapewnić współpracę urządzeń wykorzystujących takie standardy, jak SMPTE ST2022-6, TR-03 i TR-04 zaproponowane przez VSF, czy AES67. Grass Valley oferuje ponadto największy w branży wachlarz rozwiązań opartych na łączach IP. Są one sprzedawane jako rozwiązanie „Glass-to-Glass IP”.

Kluczową technologią, na której opiera się system Sony do produkcji na żywo z wykorzystaniem łączy IP, jest standard Networked Media Interface (MNI). Dzieli on obraz HD i Ultra HD (4K), dźwięk oraz metadane na pakiety, przesyła je i umożliwia ich przełączanie bez zakłóceń. Wszystko odbywa się w czasie rzeczywistym przy wykorzystaniu standardowej infrastruktury sieciowej.

— Sony jest liderem technologicznym w naszej branży. Miło nam, że możemy wspólnie wypracowywać podejście oparte na standardach i zapewniać lepszą współpracę między systemami Grass Valley opartymi na standardach AIMS a systemami Sony z łączem NMI. Branża przemówiła: oczekuje powstania norm ISO, które wytrzymają próbę czasu i zagwarantują współpracę na szeroką skalę.  Grass Valley cieszy się ze współpracy z firmą Sony przy realizacji tego celu — powiedział Michael Cronk, starszy wiceprezes ds. marketingu strategicznego w firmie Grass Valley.

Więcej informacji o ofercie rozwiązań IP firmy Sony podano tutaj.

Informacja o Sony

Firma Sony jest czołowym dostawcą rozwiązań AV/IT dla firm z różnych sektorów, w tym m.in. mediów i nadawców medialnych, wideomonitoringu, handlu detalicznego, transportu czy dużych ośrodków dydaktycznych i konferencyjnych. Firma dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, przetwarzania i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych, które stanowią dodatkową wartość dla firm i ich klientów.  Oferowane przez Sony rozwiązania wyróżniają się wyjątkową jakością i wartością, będącymi owocem ponad 25-letniego doświadczenia w dostarczaniu innowacyjnych, najlepszych na rynku produktów. Dział Sony Professional Services zajmuje się integracją systemów i umożliwia swoim klientom korzystanie z wiedzy oraz doświadczenia specjalistów w całej Europie. Współpraca ze sprawdzonymi partnerami technologicznymi pozwala Sony na dostarczanie kompleksowych rozwiązań, które dzięki połączeniu sprzętu i oprogramowania umożliwiają przedsiębiorstwom osiąganie indywidualnych celów. Dalsze informacje dostępne są stronie internetowej na stronie internetowej Sony.

Obserwuj nas w serwisie Twitter na @SonySecurityEU i w serwisie LinkedIn.

Kontakt dla prasy: malgorzata.blachnio@indalo.pl, tel. +48 509 047 721

INDALO