Technologie » Fotografia

Sony ogłasza zwycięzców konkursu dla młodych talentów filmowych

Rozstrzygnięcie tegorocznej, największej jak dotąd edycji konkursu Sony PROduction Awards 2014 — święta nieodkrytych dotąd zdolnych filmowców z całego świata.

Ogłoszono zwycięzców Sony PROduction Awards 2014, największego w historii konkursu dla miłośników i twórców sztuki filmowej. Tym razem impreza otwarta była dla uczestników z całego świata. Udział w niej wzięło ponad 450 studentów, amatorów i zawodowych filmowców, którzy stworzyli krótkometrażowe filmy stanowiące ilustrację ich talentu. Uczestnicy mieli szansę zdobyć nie tylko uznanie branży filmowej, ale także najnowocześniejsze produkty Sony, między innymi kamery NXCAM NEX-FS700RH z przetwornikiem CMOS Exmor 4K Super 35mm i zestawy mikrofonu bezprzewodowego UWP-D.

Konkurs Sony PROduction Awards służy wyszukiwaniu wybitnie utalentowanych filmowców i tworzeniu im warunków do dalszego rozwoju kariery. Uczestnicy mogli przesyłać filmy o długości do 5 minut, nakręcone z myślą o konkursie lub powstałe wcześniej. Filmy zgłaszano za pośrednictwem strony internetowej Sony PROduction Awards, na której internauci mogli później głosować na swoich faworytów. Głosowanie zakończyło się 7  kwietnia, a wzięło w nim udział ponad 10 tysięcy osób. Piętnaście najpopularniejszych filmów zostało następnie ocenionych przez jury złożone ze specjalistów z branży. Wyłonili oni trzy najlepsze prace, po jednej w każdej kategorii. Zwycięzcami Sony PROduction Awards 2014 w poszczególnych kategoriach ogłoszono:

·         Creative (film autorski) – Scarecrow in Purgatory, Oliver Clubb, Wielka Brytania

·         Factual (dokument/reportaż) – That Time, Benjamin Chesterton, Wielka Brytania

·         Student (konkurs dla studentów) – No Good Deed, Michael O’Neill, Australia

— Prosty, znakomicie zrealizowany pomysł — mówi Philip Bloom o filmie „Scarecrow in Purgatory” Olivera Clubba, zwycięzcy w kategorii Creative. — Dobra reżyseria, zdjęcia, dźwięk. Od strony technicznej wszystko do siebie pasuje. Główna rola i cały scenariusz przykuły moją uwagę i sprawiły, że się uśmiechałem. Naprawdę ciekawy, oryginalny film krótkometrażowy

— To piękny dokument, ukazujący życie młodej matki i jej syna — komentuje austriacki filmowiec Nino Leitner film „That Time” Benjamina Chestertona, zwycięzcę w kategorii Factual. — Oglądamy jej zmagania z AIDS, dowiadujemy się, że została zmuszona do oddania swojego dziecka. Całość jest pięknie sfilmowana, z użyciem kilku podkreślających emocje scen w zwolnionym tempie, które pozwalają nam lepiej poznać głównych bohaterów.

— Dobrze zagrany i dobrze nakręcony film — mówi z kolei Molly Clarke, autorka dokumentów, o filmie „No Good Deed” Michaela O’Neilla, zwycięzcy w kategorii Student. — A w dodatku bardzo sprawnie zmontowany, co nie jest takie proste.

Każdy ze zwycięzców otrzyma sprzęt firmy Sony: zaawansowaną kamerę NXCAM NEX-FS700RH z przetwornikiem CMOS Exmor 4K Super 35mm i zestaw mikrofonu bezprzewodowego UWP-D. Uzyska również dostęp do platformy chmurowej Ci, która jest pomyślana jako narzędzie do produkcji filmowej i tworzenia bibliotek. A dodatkową wartością będzie oczywiście reklama i rozgłos.

— Wszystkie zgłoszone w tym roku filmy były naprawdę wyjątkowej jakości, zwłaszcza że powstały przy użyciu bardzo ograniczonych środków — podkreśla Naomi Climer, prezes Sony Media Cloud Services. — Umożliwiając zwycięzcom dostęp do platformy Ci, dajemy im do rąk znacznie potężniejsze narzędzia, jakimi dysponują studia nagraniowe. Ułatwi im to także współpracę z innymi twórcami i pomoże stworzyć warunki do rozwoju długich i fascynujących karier.

— Odzew ze strony światowej społeczności filmowej przeszedł nasze oczekiwania, zarówno jeśli chodzi o poziom zgłoszeń, jak i liczbę uczestników głosowania — dodaje Olivier Bovis, dyrektor działu AV Media w Sony Europe. — Pragniemy serdecznie podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w naszych tegorocznych poszukiwaniach nieodkrytych dotąd filmowych talentów. Konkurs Sony PROduction Awards przypomina, że na świecie żyje wielu niezwykle utalentowanych amatorów sztuki filmowej, i pozwala znaleźć tych, którzy nie zawsze są doceniani tak, jak na to zasługują.

W tym roku po raz pierwszy trzy zwycięskie filmy zostaną pokazane wraz z 15 pracami finalistów konkursu w czasie wystawy przygotowanej na zakończenie konkursu Sony World Photography Awards, która odbędzie się w dniach od 1 do 18 maja w londyńskim Somerset House.

Więcej informacji na temat konkursu Sony PROduction Awards można znaleźć pod adresem http://productionawards.sony.eu/.

Sony jest producentem innowacyjnego sprzętu audio, wideo, telekomunikacyjnego i informatycznego przeznaczonego na rynek masowy i dla odbiorców profesjonalnych. Firma oferuje m.in. projektory instalacyjne, projektory do kina domowego, a także urządzenia dedykowane dla biznesu i sektora edukacyjnego.

Firma Sony Professional dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, edycji i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych o zwiększonej wartości dla firm oraz ich klientów. Dzięki ponad 25-letniemu doświadczeniu w zakresie dostarczania innowacyjnych i wiodących na rynku produktów firma Professional Solutions Europe osiągnęła idealną pozycję, która umożliwia oferowanie klientom rozwiązań o wyjątkowej jakości i wartości. Dział Professional Services, stanowiący sekcję integracji systemów firmy Sony, oferuje klientom dostęp do fachowej wiedzy i doświadczenia wykwalifikowanych specjalistów z całej Europy. Dzięki współpracy ze sprawdzonymi partnerami technologicznymi firma Professional Solutions Europe dostarcza całościowe rozwiązania, które zaspokajają potrzeby klientów oraz integrują oprogramowanie z systemami, umożliwiając osiągnięcie indywidualnych celów każdego przedsiębiorstwa. Więcej informacji można znaleźć w witrynie www.pro.sony.eu

Kontakt dla prasy: malgorzata.blachnio@indalo.pl

Tel. +48 509 047 721