Technologie » Internet

Sony ogłosiło swoją pierwszą kamerę zautomatyzowaną z łączem USB 3.0,przeznaczoną dla firm i uczelni

Firma Sony ogłosiła wprowadzenie na rynek kamery SRG-120DU. Należy ona do popularnej serii SRG, którą tworzą zdalnie sterowane kamery PTZ (Pan-Tilt-Zoom) o wysokiej rozdzielczości, takie jak SRG-300SE, SRG-120DH i SRG-300H.

Model SRG-120DU jako pierwszy w tej serii jest wyposażony w łącze USB 3.0 i zgodny ze standardem urządzeń wideo UVC.

Kamera SRG-120DU wyróżnia się wyjątkową łatwością nawiązywania profesjonalnej komunikacji wizualnej w środowisku komputerowym. Można ją bezpośrednio podłączać do urządzeń klasy UCC (Unified Communications, Collaboration) oraz sprzętu do strumieniowej transmisji multimediów. Urządzenie doskonale sprawdza się w małych i średnich pomieszczeniach. Ma szeroki kąt widzenia (71°), system automatycznego ustawiania ostrości, zoom optyczny 12x oraz 12-krotny zoom cyfrowy. Zwarta, lekka konstrukcja typu „wszystko w jednym” ułatwia instalację w różnych miejscach, a srebrna obudowa sprawia przyjemne wrażenie wizualne.

Kamera SRG-120DU daje pogląd na przyszłe, niedrogie rozwiązania przeznaczone do rejestracji materiału wideo o wysokiej jakości z użyciem standardowego sprzętu komputerowego. Dzięki łączu USB 3.0 firmy i uczelnie zyskują możliwość nagrywania i transmitowania na żywo obrazu o studyjnej jakości w tempie do 60 klatek na sekundę — bez korzystania ze specjalistycznych urządzeń przechwytujących.

— Uniwersalność nowej kamery SRG-120DU pozwoli różnym podmiotom wykorzystywać rozwiązania wideokonferencyjne o wysokiej jakości do usprawnienia wewnętrznej współpracy — mówi Alessandro Marcello, menedżer produktów i rozwiązań do komunikacji wizualnej w Sony Europe. — Dzięki wejściu USB 3.0 kamerę można z łatwością podłączyć do komputera i praktycznie w każdym miejscu stworzyć warunki do profesjonalnej współpracy wizualnej.

Choć kamera SRG-120DU jest równie łatwa w użyciu jak kamery internetowe powszechnego użytku, przewyższa je jakością obrazu.  Model SRG-120DU pozwala na szybką transmisję sygnału wideo bez kompresji, a tym samym na uzyskanie obrazu Full HD o wysokiej jakości. Dzięki najnowszym osiągnięciom w technologii przetwarzania obrazu stale dostosuje się do różnych, nawet najtrudniejszych warunków oświetlenia.  Jego wyposażenie obejmuje czuły przetwornik Sony Exmor™ CMOS typu 1/2,8" oraz najnowszą technologię View-DR™.  Ta ostatnia zapewnia niezwykle szeroki zakres dynamiki, a w połączeniu z technologią Sony Wide-D kompensuje światło w tle lub inne trudne warunki oświetlenia. Do zmniejszenia poziomu szumów i uzyskania wyraźnego obrazu przy słabym oświetleniu przyczynia się technologia XDNR. Kamera pozwala też szybko i cicho regulować obrót, przechylenie i przybliżenie. Głośność silnika nie przekracza 35 dB, dzięki czemu urządzenie idealnie nadaje się do użytku w szpitalach, pomieszczeniach dydaktycznych, salach konferencyjnych i innych miejscach, w których niedopuszczalny jest zwiększony poziom hałasu.

Do nastawania obrotu, przechylenia i przybliżenia wykorzystywany jest protokół VISCA i złącze RS-232C (szeregowe) lub RJ-45 (IP). Umożliwia to zarówno sterowanie lokalne, jak i zdalne. Zgodność z pilotem IP Sony RM-IP10 oznacza możliwość wygodnego regulowania obrotu, przechylenia oraz przybliżenia przy użyciu optycznego, trzykierunkowego joysticka. 16 programowalnych ustawień pozwala operatorowi zmieniać położenie kamery jednym kliknięciem, bez ponownego komponowania ujęcia. W rezultacie zamiast nieprzyjemnych dla oka, skokowych zmian obrazu uzyskuje się płynne przejścia.  Oprogramowanie komputerowe do sterowania produktami z serii SRG umożliwia osiągnięcie doskonałych efektów nawet mniej zaawansowanym użytkownikom, a profesjonalistom zapewnia dostęp do pełnego zestawu funkcji, takich jak ekspozycja, balans bieli czy wzmocnienie.

Kamera SRG-120DU będzie dostępna w Europie we wrześniu 2015 r.

Informacja o Sony

Sony Professional Solutions Europe to dział Sony Europe będący czołowym dostawcą rozwiązań AV/IT dla firm z różnych sektorów, w tym m.in. mediów i nadawców medialnych, wideomonitoringu, dystrybucji, transportu czy obsługi imprez. Firma oferuje przedsiębiorstwom i ich klientom najwyższej jakości produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, obróbki i rozpowszechniania cyfrowych treści audiowizualnych.  Owocem 25-letniego doświadczenia jest możliwość dostarczania klientom innowacyjnych, najlepszych na rynku produktów. Dział Sony Professional Services zajmuje się integracją systemów i umożliwia swoim klientom korzystanie z wiedzy oraz doświadczenia specjalistów w całej Europie. Sony współpracuje z siecią partnerów technologicznych, dostarczając kompleksowe rozwiązania w pełni odpowiadające oczekiwaniom klientów i pozwalające im osiągać sukcesy. Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.sony.pl/pro

Obserwuj nasz profil w serwisie Twitter: @SonyCineAltaEU

Kontakt dla prasy: