Technologie » AGD - RTV

Sony w INTELIGENTNYM DOMU

Nowoczesne i ekologiczne rozwiązania w domu, technologie inteligentnego zarządzania budynkiem oraz wystawę sprzętu audio/video i kina domowego będzie można obejrzeć już od 25-10-2012 w ramach Targów Dom Inteligentny w Warszawie. Jednym z wystawców prezentującym swoje rozwiązania jest Sony.

Stoisko firmy zostało podzielone na strefy tematyczne. Oprócz projektora oferującego rozdzielczość 4K (czterokrotnie więcej niż Full HD) Sony VPL-VW1000ES, 65-calowego telewizora serii HX950 z Wi-Fi, funkcją Sony Entertainment Network oraz wbudowaną kamerą Skype będzie można zapoznać się z najnowszym modelem Xperia™ Tablet S, smartphonami oraz skorzystać ze strefy gier PlayStation®.

Precyzyjnie zaprojektowane stoisko Sony ma za zadanie pokazać jak najlepiej wykorzystać najnowsze technologie urządzając dom lub apartament. Wiele z oferowanych urządzeń to nowości nie pokazywane dotychczas na publicznych pokazach.

Strefa kina domowego z projektorem oferującym rozdzielczość 4K Sony VPL-VW1000ES (4096 x 2160 pikseli, czyli czterokrotnie więcej niż Full HD) to duża atrakcja nie tylko dla koneserów kina. Jest to pierwszy projektor o takich parametrach. Dynamiczny kontrast tego urządzenia osiąga 1.000.000:1, a jasność to 2.000 lumenów. Projektor obsługuje treści 3D i może zapewnić obraz o wielkości do 200 cali (4,5 x 2 metry). Podziwiając obraz 4K będzie można jednocześnie cieszyć się naturalnym brzmieniem najnowszych głośników Sony z serii ES, które łączą najwyższą jakość wykonania i innowacyjną konstrukcję z nadzwyczajnymi możliwościami reprodukcji dźwięku. Starannie wyselekcjonowane drewno brzozowe i pomysłowa, podzielona na segmenty konstrukcja głośników podłogowych sprawia, że różnicę w brzmieniu usłyszy zarówno dojrzały audiofil, jak i zwyczajny miłośnik muzyki.

Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia odbioru dźwięku, w komplecie z głośnikami będzie zaprezentowany 9.2-kanałowy amplituner STR-DA5800ES, obsługujący najnowszą generację rozdzielczości 4K. Produkt ten wyposażony jest w 9 wejść HDMI® oraz funkcje sieciowe.

Na targach będzie miała miejsce premiera Sony VPL-HW50ES, wysokiej klasy projektora do kina domowego o rozdzielczości Full HD 1920×1080, jasności na poziomie 1.700 lumenów oraz dynamicznym kontraście 100.000:1. W ramach strefy kina domowego dostępny będzie również projektor Sony VPL-VW95ES (rozdzielczość Full HD, jasność 1000 lumenów; dynamiczny kontrast 150.000:1)

Strefa TV będzie wyposażona w najnowsze modele telewizorów, wśród których znajdzie się oczekiwany 65-calowy telewizor serii HX950. Niezwykle smukłe urządzenie z ekranem LED dzięki procesorowi obrazu X-Reality PRO zapewnia szczegółowy obraz Full HD w trzech wymiarach. Wbudowane Wi-Fi, funkcja Sony Entertainment Network oraz kamera Skype sprawiają, że jest on prawdziwym centrum domowej rozrywki.
Na odwiedzających czekają również telewizory z serii HX850, które wyróżniają się eleganckim wzornictwem – uwagę przykuwa monolityczna podstawa z wbudowanymi głośnikami, dzięki której telewizor ten doskonale prezentuje się w wyrafinowanym wnętrzu.

Strefa mobilnej rozrywki ze smartfonami Xperia oraz najnowszym modelem Xperia™ Tablet S z pewnością będzie budziła wiele emocji. Głośniki bezprzewodowe z funkcją Wi-Fi (SA-NS310, SA-NS410 i SA-NS510), kino domowe z innowacyjną technologią Magnetic Fluid (BDV-NF720 i BDV-N990), odtwarzacze Blu-ray Disc™ z funkcją 3D (BDP-S490, BDP-S590 i BDP-S790) i atrakcyjnymi bezprzewodowymi słuchawkami – to tylko część nowości, które Sony przedstawi na targach. Wszystkie produkty firmy będą ze sobą współpracować udowadniając, że korzystanie z urządzeń domowej rozrywki jest nie tylko przyjemne, ale też niezwykle proste i szybkie.

Strefa PlayStation® czeka na miłośników wrażeń specjalnych. Sony stworzy stanowisko z ekranem dla dwóch graczy oraz najnowszą grą na PlayStation®3. Jaką? Żeby się o tym przekonać, trzeba odwiedzić Targi Dom Inteligentny w dniach 25-27 października 2012 w Warszawie.

Targi Dom Inteligentny odbędą się w dniach 25-27 październiku 2012 na terenie SOHO FACTORY w Warszawie, przy ulicy Mińskiej 25. Hale targowe będą czynne od godziny 10.00 do 18.00 w czwartek i piątek. W sobotę w godzinach 9.00 – 17.00. Wejściówka dzienna w cenie 10pln, dzieci do lat 13-tu pod opieką dorosłego wchodzą gratis.

Sony jest producentem innowacyjnego sprzętu audio-wideo, przeznaczonego na rynek masowy i dla odbiorców profesjonalnych. Sony słynie ze swoich urządzeń audiowizualnych, takich jak telewizory LCD High Definition BRAVIA™, cyfrowe aparaty Cyber-shot™, kamery Handycam®, lustrzanki cyfrowe „α” (wym. alfa), Xperia™ Tablet i odtwarzacze MP3 Walkman®, jak również z komputerów osobistych VAIO™ i profesjonalnego sprzętu studyjnego HD3D.

Więcej informacji o Sony Europe można znaleźć pod adresem
www.sony-europe.com. Więcej informacji o Sony Corporation: www.sony.net.

Firma Sony Professional dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, edycji i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych o zwiększonej wartości dla firm oraz ich klientów. Firma oferuje m in. projektory instalacyjne, projektory do kina domowego, a także urządzenia dedykowane dla biznesu i sektora edukacyjnego. Dzięki ponad 25-letniemu doświadczeniu w zakresie dostarczania innowacyjnych i wiodących na rynku produktów firma Professional Solutions Europe osiągnęła idealną pozycję, która umożliwia oferowanie klientom rozwiązań o wyjątkowej jakości i wartości. Dział Professional Services, stanowiący sekcję integracji systemów firmy Sony, oferuje klientom dostęp do fachowej wiedzy i doświadczenia wykwalifikowanych specjalistów z całej Europy. Dzięki współpracy ze sprawdzonymi partnerami technologicznymi firma Professional Solutions Europe dostarcza całościowe rozwiązania, które zaspokajają potrzeby klientów oraz integrują oprogramowanie z systemami, umożliwiając osiągnięcie indywidualnych celów każdego przedsiębiorstwa. Więcej informacji można znaleźć w witrynie www.pro.sony.eu

„Sony”, „WALKMAN”, „VAIO”, „Cyber-shot”, „Handycam”, „α”, „BRAVIA” i „Xperia” są zastrzeżonymi znakami handlowymi lub znakami handlowymi Sony Corporation. Wszystkie inne znaki handlowe lub zastrzeżone znaki handlowe stanowią własność odpowiednich właścicieli.

Kontakt dla prasy:

Urządzenia konsumenckie: Piotr.Papaj@eu.sony.com