Kultura, sztuka » Kultura

Sony zaprasza na wystawę Lecha Majewskiego „Camera lucida” w galerii sztuki spa spot w Nałęczowie

Sony zaprasza na wystawę Lecha Majewskiego „Camera lucida”  w galerii sztuki spa spot w Nałęczowie
Wernisaż 24 października 2015, godz. 17:00 w Nałęczowie, ul. Andriollego 5 Wystawa będzie czynna do 8 listopada 2015.

Wystawa zatytułowana „Camera lucida” będzie składać się z tryptyków wideo z najsłynniejszych cyklów Majewskiego „Krew Poety” (2006) i „Ćwiczenia z Bruegla” (2011) oraz dwóch wideo-artów z najnowszego cyklu „Supermarket Dante” (2015).
Do prezentacji wykorzystano profesjonalne wielkoformatowe monitory Sony Bravia B2B Full HD z podświetleniem LED. Firma Sony Professional jest partnerem wydarzenia.

Galeria sztuki spa spot w Nałęczowie kończy tegoroczny sezon wystawienniczy mocnym akcentem ‑ prezentacją twórczości Lecha Majewskiego, reżysera filmowego i teatralnego, poety, prozaika, malarza, rzeźbiarza oraz autora sztuki wideo.

z najnowszego cyklu „Supermarket Dante” (2015). Partnerem Wydarzenia jest firma Sony Professional.

We wstępie do katalogu wystawy „Camera lucida” Lech Majewski podkreśla, że wzorem dawnych mistrzów pragnie „odnaleźć formułę, dzięki której można dać ludziom przeczucie harmonii i pootwierać bramy nieba”. Bez sacrum nie ma możliwości spełnienia. Nie ma piękna, nie ma Boga. Nie ma tak naprawdę sztuki” – twierdzi artysta.

Lech Majewski myśli obrazami, z fabularnym rozmachem buduje i zatrzymuje w kadrach, sekwencja po sekwencji, swoje wizje. W cyklach wideo ukazuje fascynacje, lęki i traumy człowieka. Widz ogląda świat perfekcyjnie wykreowany przez Majewskiego, ale jednocześnie niepokojąco znajomy.

„Lech Majewski jest znakomitym obserwatorem, problemy ludzi są mu bliskie i potrafi mówić o nich w sposób przejmujący, posługując się, jeśli trzeba, groteską, surrealizmem lub baśnią” – mówi Janusz Michalik, właściciel galerii sztuki spa spot w Nałęczowie. Jego zdaniem, bohaterowie Majewskiego mają nadspodziewanie wiele cech wspólnych. „On te cechy w sposób mistrzowski ekstrahuje, tworząc wielowymiarowy obraz współczesnego człowieka” – podsumowuje Janusz Michalik.

Lech Majewski przygotował wystawę w galerii sztuki spa spot w Nałęczowie jakby w kontrze do monumentalnego pokazu swojego dorobku artystycznego w Muzeum Śląskim w Katowicach. „To nowe dla mnie doświadczenie. W kameralnej przestrzeni tej galerii widz jest tak blisko obrazu, że staje się jego częścią” – mówi Lech Majewski.

Wernisaż wystawy „:Camera lucida” odbędzie się 24 października br. w godzinach 17.00-19.00.

Wystawa „Camera lucida” poświęcona twórczości wideo Lecha Majewskiego będzie prezentowana w galerii sztuki spa spot w Nałęczowie do 8 listopada br.

O Artyście

Lech Majewski od wielu lat pracuje głównie za granicą. Jego filmy, m.in. „Rycerz”, „Więzień Rio”, „Wojaczek”, „Angelus”, „Ogród rozkoszy ziemskich”, „Młyn i krzyż” oraz „Onirica” były pokazywane na festiwalach filmowych w Cannes, Wenecji, Berlinie, Toronto, Rzymie, Nowym Jorku, Londynie, Jerozolimie, zdobywając liczne nagrody.

Działalność artystyczna Lecha Majewskiego uhonorowana została dużymi wystawami jego prac na całym świecie. W 2006 roku w najbardziej prestiżowym muzeum sztuki współczesnej The Museum of Modern Art w Nowym Yorku (MoMA) odbyła się indywidualna retrospektywa jego twórczości wraz z premierą „Krwi Poety”, sekwencji 33 wideo-artów prezentowanych symultanicznie. Rok później instalacja „Krew Poety” stała się częścią 52. Biennale w Wenecji. Kolejny cykl wideo-artów  „Ćwiczenia z Bruegla” był wystawiany w Luwrze, Tel Aviv Museum of Art, National Gallery w Londynie, Prado w Madrycie, Muzeum Narodowym w Krakowie oraz na 54. weneckim Biennale.

W Polsce odbyły się m.in. wystawy w Narodowej Galerii Sztuki Zachęta, Muzeum Narodowym w Krakowie, toruńskim Centrum Sztuki Współczesnej. Trwa duży przegląd jego twórczości w Muzeum Śląskim w Katowicach, zatytułowany „Lech Majewski. Podziemne słońce. Wideo-art, rzeźba” (wrzesień-listopad 2015 r.).

O Partnerze Wydarzenia

Na potrzeby organizacji wystawy „Camera lucida” firma Sony Professional udostępniła profesjonalne wielkoformatowe monitory Sony Bravia B2B Full HD z podświetleniem LED. Doskonała jakość obrazu oraz elastyczne możliwości dostarczania sygnału z urządzeń USB lub z sieci IP, wbudowany HTML5 i system Android sprawiają, że monitory te są coraz częściej stosowane w instalacjach artystycznych.

Informacja o galerii spa spot

Galeria sztuki spa spot im. Jacka Sempolińskiego w Nałęczowie powstała w 2011 roku. Prowadzi działalność non-profit na rzecz upowszechniania sztuki współczesnej. Wystawa Lecha Majewskiego „Camera lucida” jest 21. wydarzeniem artystycznym w dorobku galerii. Wcześniej swoje prace prezentowali m.in. Koji Kamoji (malarstwo), Zbigniew Lutomski (grafika), Tomasz Ciecierski (malarstwo), Mirosław Pawłowski (grafika), Andrzej Zwierzchowski (malarstwo), Tomasz Sikora (fotografia), Bogdan Markowski (rzeźba), Adam Myjak (rzeźba i rysunek). Odbyły się także trzy wystawy malarstwa i rysunku Jacka Sempolińskiego, w tym dwie rocznicowe: 100 dni po śmierci artysty oraz w pierwszą rocznicę jego śmierci. Więcej informacji o działalności galerii, księgę gości oraz relacje z wernisaży z materiałem zdjęciowym i filmowym można znaleźć na stronie www.galeriaspaspot.pl.

Dodatkowe informacje:

Magdalena Sowińska, tel. 724 788 833, m.sowinska@spaspot.pl

Informacja o Sony

Sony jest czołowym dostawcą rozwiązań AV/IT dla firm z różnych sektorów, w tym m.in. mediów i nadawców medialnych, wideomonitoringu, medycyny, kina cyfrowego i monitorów. Firma dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, przetwarzania i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych, które stanowią dodatkową wartość dla firm i ich klientów.  Oferowane przez Sony rozwiązania wyróżniają się wyjątkową jakością i wartością, będącymi owocem ponad 25-letniego doświadczenia w dostarczaniu innowacyjnych, najlepszych na rynku produktów. Sony współpracuje z siecią partnerów technologicznych, dostarczając kompleksowe rozwiązania w pełni odpowiadające oczekiwaniom klientów i pozwalające im osiągać sukcesy. Więcej informacji można znaleźć pod adresem http://www.sony.pl/pro/products/professional-displays

Nasz profil w serwisie Twitter: https://twitter.com/SonyDisplays

Kontakt dla prasy:
malgorzata.blachnio@indalo.pl, tel. +48 509 047 721