Gospodarka » Żywność
Sos tatarski - niezbędny na świątecznym stole
Zobacz więcej zdjęć » |
Kluczem do ekspresowego przygotowania wielu wielkanocnych przysmaków jest dobranie odpowiedniego sosu, który wzbogaci danie. Sos Kielecki tatarski sprawdzi się doskonale, ponieważ znajdziemy w nim między innymi kawałki cebuli, ogórków kiszonych i marynowanych pieczarek. Oznacza to całą gamę rozmaitych aromatów i tekstur! Taka różnorodność składników będzie idealnym uzupełnieniem mięs, warzyw czy jajek. Co smacznego można przygotować z wykorzystaniem takiego sosu?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Śledzie w sam raz na Wielkanoc
Śledzie w rozmaitych odsłonach to przystawka bardzo często pojawiająca się na stołach Polaków. Warto przygotować je także na Wielkanoc, na przykład w towarzystwie kremowego i bardzo aromatycznego sosu.
Potrzebne składniki:
• ok. 500 g śledzi w zalewie
• 4 łyżki Sosu Kieleckiego tatarskiego
• 2 łyżki śmietany 18%
• 2 ogórki kiszone
• 6 rzodkiewek
• 2 jajka ugotowane na twardo
• szczypiorek
• sól i pieprz
• sok z cytryny
Zaczynamy od dokładnego przepłukania śledzi i namoczenia ich w wodzie przez minimum dwie godziny - podczas namaczania trzy razy wymieniamy wodę. W tym czasie przygotowujemy sos. W misce łączymy Sos Kielecki tatarski, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę warzywa i jajka. Kroimy 3/4 pęczka szczypiorku i dorzucamy do reszty składników. Dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku. Namoczone śledzie jeszcze raz dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek, a na koniec dekorujemy resztą szczypiorku.
Wielkanocna sałatka z sosem tatarskim
Może w tym roku zamiast klasycznej jarzynowej warto przygotować pyszną sałatkę z dużą ilością jajek na twardo, groszku i sosu tatarskiego? Jej przyrządzenie zajmie dużo mniej czasu, a efekt będzie równie smaczny.
Potrzebne składniki:
• 6 jajek ugotowanych na twardo
• puszka zielonego groszku
• 5 ogórków kiszonych
• mały słoik grzybków marynowanych
• mała cebula
• sól, pieprz
• 5 łyżek Sosu Kieleckiego tatarskiego
Jajka, ogórki, cebulę i grzybki kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy do miski. Odsączamy groszek z zalewy, po czym dodajemy go do reszty składników. Na koniec dokładnie mieszamy z Sosem Kieleckim tatarskim, solą i pieprzem do smaku.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,50 zł brutto/ 180 g
Nadesłał:
BestBrands
|
Komentarze (0)