Gospodarka » Żywność
Sos tatarski - niezbędny na świątecznym stole
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Kluczem do ekspresowego przygotowania wielu wielkanocnych przysmaków jest dobranie odpowiedniego sosu, który wzbogaci danie. Sos Kielecki tatarski sprawdzi się doskonale, ponieważ znajdziemy w nim między innymi kawałki cebuli, ogórków kiszonych i marynowanych pieczarek. Oznacza to całą gamę rozmaitych aromatów i tekstur! Taka różnorodność składników będzie idealnym uzupełnieniem mięs, warzyw czy jajek. Co smacznego można przygotować z wykorzystaniem takiego sosu?
Śledzie w sam raz na Wielkanoc
Śledzie w rozmaitych odsłonach to przystawka bardzo często pojawiająca się na stołach Polaków. Warto przygotować je także na Wielkanoc, na przykład w towarzystwie kremowego i bardzo aromatycznego sosu.
 
Potrzebne składniki: 
•	ok. 500 g śledzi w zalewie 
•	4 łyżki Sosu Kieleckiego tatarskiego 
•	2 łyżki śmietany 18%
•	2 ogórki kiszone 
•	6 rzodkiewek
•	2 jajka ugotowane na twardo 
•	szczypiorek 
•	sól i pieprz 
•	sok z cytryny
Zaczynamy od dokładnego przepłukania śledzi i namoczenia ich w wodzie przez minimum dwie godziny - podczas namaczania trzy razy wymieniamy wodę. W tym czasie przygotowujemy sos. W misce łączymy Sos Kielecki tatarski, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę warzywa i jajka. Kroimy 3/4 pęczka szczypiorku i dorzucamy do reszty składników. Dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku. Namoczone śledzie jeszcze raz dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek, a na koniec dekorujemy resztą szczypiorku.
 
Wielkanocna sałatka z sosem tatarskim
Może w tym roku zamiast klasycznej jarzynowej warto przygotować pyszną sałatkę z dużą ilością jajek na twardo, groszku i sosu tatarskiego? Jej przyrządzenie zajmie dużo mniej czasu, a efekt będzie równie smaczny.
Potrzebne składniki: 
•	6 jajek ugotowanych na twardo 
•	puszka zielonego groszku 
•	5 ogórków kiszonych 
•	mały słoik grzybków marynowanych 
•	mała cebula 
•	sól, pieprz
•	5 łyżek Sosu Kieleckiego tatarskiego
 
Jajka, ogórki, cebulę i grzybki kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy do miski. Odsączamy groszek z zalewy, po czym dodajemy go do reszty składników. Na koniec dokładnie mieszamy z Sosem Kieleckim tatarskim, solą i pieprzem do smaku. 
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,50 zł brutto/ 180 g
| Nadesłał:
            BestBrands | 
 Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?
						Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?			 Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii
						Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii			
Komentarze (0)