Gospodarka » Żywność
Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe od McVitie’s
Zobacz więcej zdjęć » |
Buraki, fasola, dynia czy bataty nie tylko idealnie sprawdzą się w kuchni podczas słodkich wypieków, ale jak pozostałe jarzyny są źródłem cennych dla naszego organizmu witamin. Dzisiaj proponujemy sprawdzony przepis od marki Mcvitie’s na ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów laskowych, cynamonu i ciasteczek McVitie’s. Już teraz życzymy smacznego!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Lista zakupów:
Składniki na ciasto:
· 90 g (6 ciastek) McVitie's Digestive Original
· 75 g łuskanych orzechów laskowych
· 250 g marchwi
· 2 łyżki soku z cytryny
· 125 g miękkiego masła lub margaryny
· 125 g cukru
· 1 opakowanie cukru wanilinowego
· 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
· szczypta soli
· 4 jajka (średniej wielkości)
· 150 g mąki
· 1 opakowanie proszku do pieczenia
· 100 g mielonych orzechów laskowych
· 200 g serka śmietankowego
· 2–3 łyżki bitej śmietany
· 75 g cukru pudru
· tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
Wartość kaloryczna na porcję:
Ok. 300 kcal, białko: 6 g, tłuszcze: 20 g, węglowodany: 26 g
Przygotowanie:
Ilość porcji: ok. 16
Przygotowanie: 75 minut
Przygotowanie ciasta zacznij od uprażenia na patelni orzechów laskowych, nie używaj do tego tłuszczu. Następnie zdejmij je z patelni i pozostaw do wystygnięcia, a potem grubo posiekaj. Ciastka McVitie’s Digestive The Original rozkrusz na grube kawałki. Marchewki obierz, zetrzyj na drobnej tarce i skrop sokiem z cytryny. W oddzielnej misce wymieszaj i utrzyj na kremową masę tłuszcz, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i sól. Kolejno dodawaj jajka, cały czas mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy laskowe wymieszaj i połącz z masą z jajek i cukru. Na koniec dodaj do startą marchewkę i rozkruszone ciasteczka McVitie’s (odłóż 2 łyżki ciastek do dekoracji) i ponownie całość dokładnie wymieszaj. Prostokątną formę (o pojemności 1,5 l) nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Gotową masę wyłóż na formę i wyrównaj łyżką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 175 °C /z termoobiegiem: 150 °C /piekarnik gazowy: patrz informacje od producenta) przez 35 – 45 min. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
Pora na przygotowanie śmietankowej masy, którą udekorujesz wierzch deseru. Przełóż do miski serek śmietankowy oraz śmietanę i za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty, ubij na gładką masę. Dodaj cukier puder i całość ponownie dobrze wymieszaj. Jeszcze chwila cierpliwości i będziesz mógł cieszyć się pysznym ciastem domowej roboty. Przygotowaną masę rozprowadź na wierzchu ciasta. Na koniec pozostałe rozkruszone ciastka McVitie’s Digestive The Original rozsyp na masie.
Ciasto gotowe, smacznego!
Nadesłał:
Paulina Rucińska
|
Komentarze (0)