Technologie » Telekomunikacja

Sprawna komunikacja dzięki nowym osobistym rozwiązaniom od Poly

Seria Poly Studio P to połączenie Poly Lens i Poly+ klasy korporacyjnej, rozwiązań do zdalnego zarządzania i analizy oraz pomocy technicznej i serwisu – w jednej ofercie

Firma Poly (NYSE: PLT) zaprezentowała serię Poly Studio P – pierwszy w branży osobisty zestaw narzędzi wideokonferencyjny klasy profesjonalnej. Rozwiązanie zostało zaprojektowane z myślą o ułatwieniu pracy zdalnej, pozwalając na swobodną oraz profesjonalną komunikację z wykorzystaniem obrazu i dźwięku z dowolnego miejsca.

Seria Poly Studio P została zaprojektowana z myślą o pracy z domu, mając na względzie skuteczność i wygodę pracowników zdalnych. Seria obejmuje urządzenia Poly Studio P5 Webcam, Poly Studio P15 Personal Video Bar oraz Poly Studio P21 Personal Conferencing Display. Zestawy Poly Studio P5 Kit umożliwiają sprawną współpracę dzięki połączeniu nowej kamery P5 z wybranymi zestawami słuchawkowymi lub z przenośnym zestawem głośnomówiącym Poly Sync, dzięki czemu znacznie optymalizują pracę zdalną. Osobiste rozwiązania wraz z aplikacją Poly Lens Desktop oraz abonamentem Poly+ pozwalają na skonfigurowanie zestawu sprzętowego i oprogramowania, aby uprościć zarządzanie urządzeniami wykorzystywanymi do pracy bez względu na miejsce jej wykonywania.

Precyzyjnie dostrojone układy optyczne i mikrofony zapewniają wyjątkową jakość obrazu i dźwięku. Urządzenia z serii umożliwiają stworzenie profesjonalnego obrazu nawet z domowego biura lub przestrzeni wspólnych w siedzibie firmy dzięki wyrazistym kolorom i automatycznej kompensacji słabego oświetlenia.

Zdaniem Światowego Forum Ekonomicznego na temat przyszłości zatrudnienia, aż 83% globalnych przedsiębiorstw objętych ankietą planuje w bliskiej przyszłości zapewnić więcej możliwości pracy zdalnej niż przed pandemią.[1] Z badań IDC wynika, że 62% firm stawiających na cyfrową transformację w dłuższej perspektywie już teraz inwestuje w urządzenia peryferyjne, takie jak zestawy słuchawkowe i kamery, z myślą o wyposażeniu wszystkich swoich pracowników w odpowiednie rozwiązania technologiczne.[2]

„Wkroczyliśmy w nową erę, w której zarówno zdalna nauka, świadczenia z zakresu telemedycyny czy firmowe burze mózgów odbywają się w Internecie z wykorzystaniem odpowiednich rozwiązań do komunikacji” — powiedział Tom Puorro, executive vice president and general manager of global products w firmie Poly. „Urządzenia audio i wideokonferencyjne to ostatni, ale i najważniejszy element, w procesie komunikacji w sieci. To właśnie od nich zależy jakość rozmowy, która może finalnie wpłynąć na osiągnięcie zamierzonego celu organizacji. Urządzenia z serii Poly Studio P gwarantują doskonałą jakość dźwięku i obrazu za każdym razem”.
Nowa seria Poly Studio P obejmuje następujące urządzenia:

·        Poly Studio P5 Webcam — indywidualna kamera internetowa z układem optycznym, który został zoptymalizowany pod względem potrzeb wideokonferencji. Kamera Poly Studio P5 oferuje rozdzielczość 1080p i cyfrowy zoom 4x. Ma wbudowaną osłonę obiektywu umożliwiającą pracę w trybie pozwalającym na zachowanie prywatności, mikrofon kierunkowy oraz gniazda USB do podłączenia zestawu słuchawkowego bez potrzeby dodatkowej konfiguracji.

·        Poly Studio P15 Personal Video Bar — osobisty moduł wideo działający w wysokiej rozdzielczości 4K, z automatycznym kadrowaniem obrazu oraz głośnikiem i mikrofonem z zaawansowaną technologią eliminacji dźwięków z otoczenia NoiseBlock AI.

·        Poly Studio P21 Personal Meeting Display — 21‑calowy monitor wideokonferencyjny z kamerą i mikrofonem, zapewniający najwyższą jakość wysyłanego i odbieranego obrazu i dźwięku. Urządzenie zostało wyposażone w układ dostosowania do natężenia światła w otoczeniu, dzięki czemu poprawia estetykę kadru i ogólną jakość nadawanego obrazu. Gniazda USB umożliwiają współpracę monitora Poly Studio P21 z dowolną aplikacją wideo zainstalowaną w komputerze PC lub Mac.

·        Poly Studio P5 Kit — kamera internetowa Poly Studio P5 połączona z wybranym urządzeniem osobistym, takim jak zestaw słuchawkowy Poly lub przenośny zestaw głośnomówiący Poly Sync. Uruchomienie sprzętu i nawiązanie łączności zajmuje tylko kilka sekund. Do wyboru są cztery gotowe kombinacje z przewodowymi lub bezprzewodowymi zestawami słuchawkowymi z rodziny Voyager lub Poly Blackwire, a także zestawy z Poly Sync.

Kompleksowe zdalne zarządzanie: aplikacja Poly Lens Desktop i abonament Poly+

Cała seria Poly Studio P ma dostęp do usługi zarządzania urządzeniami Poly Lens za pomocą nowej aplikacji Poly Lens Desktop. To rozwiązanie dedykowane jest szczególnie zdalnym pracownikom i właścicielom małych firm, w których nie ma osobnego zespołu IT. Poly Lens Desktop będzie również pomocne dla menedżerów IT poszukujących rozwiązania do zarządzania sprzętem udostępnianym zdalnym pracownikom i zapewnienia wsparcia technicznego jego użytkownikom.

Z pomocą aplikacji Poly Lens Desktop można łatwo przetwarzać dane dotyczące korzystania z urządzeń przez zdalnych pracowników w chmurze, jak i sprawnie zarządzać ich urządzeniami. To oprogramowanie wspiera również użytkowników, dając im wskazówki dotyczące konfiguracji sprzętu, optymalizacji oświetlenia, ustawienia kamery oraz ergonomii na stanowisku pracy. Osoba korzystająca z aplikacji może także otrzymywać spersonalizowane porady w zakresie zdrowia, takie jak przypomnienie o konieczności wstania od biurka, czy dbania o prawidłowe nawodnienie organizmu.

Oprócz nowej serii Poly Studio P i aplikacji Poly Lens – Poly wprowadza także specjalną usługę wsparcia Poly+ dla użytkowników urządzeń osobistych, która obejmuje:

·        rozszerzone wsparcie techniczne w trybie 24/7 na całym świecie, czyli możliwość kontaktu z dedykowanym ekspertem IT przez telefon, chat, lub konsultacje wideo,

·        przedłużoną 3‑letnią gwarancję wymiany produktu z dnia na dzień[3], czyli błyskawiczne wsparcie w sytuacji awaryjnej,

·        obsługę wszystkich kompatybilnych osobistych rozwiązań konferencyjnych Poly w jednej aplikacji (sterowanie ustawieniami urządzeń osobistych, aktualizacje oprogramowania i zaawansowane narzędzia do rozwiązywania problemów).

„Szefowie firm i specjaliści IT starają się wybierać właściwe urządzenia, które pozwalają nie tylko uprościć oraz usprawnić współpracę zespołu, ale również zapewnić odpowiedni poziom bezpieczeństwa” – powiedziała dr Amy Loomis, dyrektor ds. badań nad przyszłością metod pracy w IDC. „Profesjonalne zestawy słuchawkowe, produkty do wideokonferencji oraz zunifikowane systemy zarządzania urządzeniami gwarantują korzyści zarówno działom IT, właścicielom firm oraz samym pracownikom, zapewniając przy tym większą jednolitość doświadczeń w coraz bardziej rozproszonym środowisku pracy”.

Seria Studio P gwarantuje elastyczność i możliwość wyboru produktów, aby sprostać indywidualnym potrzebom hybrydowego modelu pracy. Seria Poly P umożliwia połączenie z wybranym dostawcą usług wideo w chmurze, w tym: Microsoft Teams, Zoom, GoTo by LogMeIn i StarLeaf.

Opisane produkty są dostępne w przedsprzedaży, a ich zakup będzie możliwy od kwietnia 2021 r. na Poly.com lub za pośrednictwem autoryzowanych przedstawicieli oraz w wybranych placówkach handlowych na całym świecie. Poly Studio posiada certyfikat Zoom oraz Microsoft Teams.

Więcej informacji na temat cen i dostępności urządzeń z nowej serii Poly Studio P:

·        Poly Studio P5 — osobista kamera internetowa

·        Poly Studio P15 — osobisty moduł wideo

·        Poly Studio P21 — osobisty monitor wideokonferencyjny

·        Poly Studio P5 Kitkamera w zestawie z urządzeniami do komunikacji audio

Więcej informacji o najnowszym oprogramowaniu analitycznym oraz ofercie Poly w zakresie zarządzania urządzeniami, pomocy technicznej i serwisu znajduje się na stronach dostępnych pod linkami:

·        Aplikacja Poly Lens Desktop

·        Abonament Poly+

[1] Światowe Forum Ekonomiczne, Raport z prac Światowego Forum Ekonomicznego, październik 2020 r.

[2] Biuletyn informacyjny IDC, „Digital Work Transformation: Equipping the Hybrid Workforce Across the World”, styczeń 2021 r., nr dok. US47096420, sponsorowany przez Poly

[3] Wymagany aktywny abonament Poly+. Obowiązują postanowienia regulaminu usługi.

PressOffice