Motoryzacja » Samochody

Sprzedaż Volvo Cars wzrosła w maju o 12,4%, a od początku roku o 9,6%

Volvo Cars od kilku lat konsekwentnie odnotowuje wzrosty sprzedaży. W maju bieżącego roku sprzedaż na świecie wzrosła o 12,4% w porównaniu do maja ubiegłego roku. Wzrost od początku roku wyniósł 9,4%.

Dobrymi wynikami w maju mogą pochwalić się trzy strategicznie ważne dla marki regiony: Europa, Chiny i Stany Zjednoczone.

W maju 2019 roku firma Volvo Cars sprzedała na całym świecie 60 196 aut (wydania). W porównaniu do maja 2018 roku, sprzedaż wrosła zarówno w Chinach, Europie jak i Stanach Zjednoczonych. Dwucyfrowy wzrost sprzedaży w maju jest efektem wysokiego popytu na SUV-y, które najpierw zostały obsypane licznymi nagrodami na całym świecie, by później cieszyć się dużą popularnością w salonach. Lokomotywami sprzedaży marki są modele: XC60, XC40 i XC90. Swoją cegiełkę do całościowego wyniku dołożyły także modele V60 oraz S60. Ten ostatni jest pierwszym modelem marki produkowanym w USA.

Od początku roku firma Volvo Cars sprzedała na świcie łącznie 278 051 samochodów – o 9,6% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. W całej ten biznesowej układance największy udział w sukcesie tym razem miały Chiny, gdzie odnotowano wysoki wzrost wynoszący 17,4% (maj 2019 vs. maj 2018). Całkowita sprzedaż w tym regionie osiągnęła 12 425 samochodów tylko w ciągu ubiegłego miesiąca. Hitami sprzedaży w Państwie Środka były modele XC60 i S90.

Doskonałe wyniki osiągnął także oddział europejski. Tutaj wzrost osiągnął poziom 16,9% co przekłada się na 29 681 odebranych w salonach aut (maj 2019 vs. maj 2018). Europejską listę przebojów otwierają kolejno modele: XC60, XC40 i V60.

Sprzedaż w USA osiągnęła w maju 9 761 samochodów, co oznacza wzrost o 4,5 % w porównaniu z majem ubiegłego roku. Amerykanie mają inną listę przebojów. Na ich rynku wielkość auta ma znaczenie, zatem za Atlantykiem bestellerem jest model XC90, a za nim XC60.

Po raz kolejny hitem sprzedaży w maju był model XC60. W ubiegłym miesiącu salony na całym świecie opuściło 17 510 takich aut. (maj 2018: 16 171). Na drugim miejscu znalazł się model XC40, którego produkcja i sprzedaż wyraźnie się rozkręcają. W maju 2019 klienci odebrali 10 574 tych aut ( maj 2018: 5 413). Na podium znalazł się jeszcze model XC90 z wynikiem 8621 aut (maj 2018 – 7997).

JK PR