Technologie » AGD - RTV

Sprzęty polskiej marki z przyjaznymi dla środowiska oznaczeniami

Wybrane urządzenia marki Kernau, zgodnie z wchodzącymi w życie unijnymi regulacjami, otrzymają nowe etykiety energetyczne, dzięki którym wybór najbardziej energooszczędnych sprzętów AGD i RTV będzie łatwiejszy.

A wszystko po to, by inwestowanie w przyjazne dla środowiska urządzenia stało się jeszcze bardziej powszechną praktyką.

Etykiety energetyczne 2021 – co się zmienia?

Pierwsze etykiety energetyczne pojawiły się na urządzeniach chłodniczych w latach 90. XX wieku i od tego czasu stanowią nieocenioną pomoc w wyborze najbardziej wydajnych sprzętów AGD i RTV. Na samym początku skala efektywności energetycznej obejmowała klasy od A do G. Z czasem jednak postęp technologiczny sprawił, że zakres ten stał się niewystarczający, dlatego rozszerzono go o klasy A+, A++ i A+++, które jednak teraz znów znikną z etykiet. Unia Europejska zadecydowała o powrocie do sześciostopniowej skali efektywności energetycznej, oznaczanej literami od A do G. Co więcej, zmianie ulegają zasady wyliczeń parametrów poszczególnych urządzeń, a w momencie przeskalowania najbardziej energooszczędne urządzenia, które do tej pory miały klasę energetyczną na poziomie A+++, trafią do klasy B lub C, a niekiedy nawet i D. Klasa A bowiem ma być w pełni zarezerwowana dla jeszcze bardziej wydajnych sprzętów, które na rynku pojawią się w przyszłości. Zmiany w pierwszej kolejności obejmą takie grupy produktowe, jak: pralki, pralko-suszarki, chłodziarki, zamrażalki, zmywarki i telewizory – wyjaśnia pracownik marki Kernau Tomasz Bytnar i, jak dodaje, to nie jedyne usprawnienie, jakiego możemy się spodziewać.

Nowe oznaczenia na etykietach

Poza zaktualizowaną skalą efektywności energetycznej, na etykietach pojawią się także nowe piktogramy, które przedstawiać będą najważniejsze cechy danego urządzenia, przykładowo: jego pojemność, zużycie wody czy poziom emisji hałasu w skali od A do D. Poza tym na nowej naklejce znajdziemy także kod QR, który pozwoli nam poznać pełną specyfikację produktu. Wystarczy, że zeskanujemy kod z naklejki, na przykład za pomocą smartfona, by móc poznać wszystkie parametry urządzenia. Zgodnie z wytycznymi UE, marka Kernau uzupełnia dane w europejskiej bazie EPREL od 2019 roku, dzięki czemu można znaleźć w niej wszystkie kluczowe informacje o naszych produktach – zapewnia Tomasz Bytnar.

Nowa klasa – ta sama wydajność

Ważne, by uświadomić sobie jednak, że pomimo wszystkich tych zmian i pojawienia się nowych symboli i oznaczeń, zmianie nie ulegnie efektywność urządzeń. – Najbardziej wydajna zmywarka marki Kernau wciąż zapewni nam wysokie oszczędności w domowym budżecie, pomimo tego że na jej etykiecie symbol A+++ zostanie zastąpiony oznaczeniem „D” – tłumaczy pracownik polskiej marki.

Etykietowanie w służbie ekologii

Jednym z celów etykiet energetycznych już u ich początków było pobudzenie rozwoju technologicznego tak, by wchodzące na rynek nowe urządzenia zyskiwały coraz wyższe klasy efektywności. Nie da się ukryć, że etykiety pod tym kątem sprawdziły się świetnie. - Jak pokazują badania, aż 93% konsumentów rozpoznaje etykiety energetyczne, czyli charakterystyczne naklejki z kolorową skalą, a 79% bierze je pod uwagę przy wyborze sprzętu. Producenci urządzeń elektrycznych świetnie orientują się w czynnikach wpływających na decyzje zakupowe ich klientów. Mamy więc pewność, że zmiana skali na etykietach energetycznych, w tym przede wszystkim pusta klasa A, zmotywują wszystkie marki AGD i RTV, w tym również markę Kernau, do dalszych starań o podnoszenie efektywności energetycznej oferowanych sprzętów – podsumowuje Tomasz Bytnar.

Więcej dowiesz się ze strony kernau.com

A także ze specjalnego e-booka informacyjnego przygotowanego w związku z wdrażanymi zmianami: kernau.com/upload/files/strony/31/ebook-zmiany-energetyczne-kernau.pdf

Galicja