Technologie » Komputery

Stacja Beyaz TV jako pierwsza w Turcji wdraża informatyczny system produkcyjny Sony Sonaps

Beyaz TV będzie pierwszą turecką stacją telewizyjną korzystającą z sieciowego systemu produkcyjnego Sony Sonaps, używanego już przez wielu nadawców z całego świata

Firma Sony, będąca liderem w dziedzinie konwencjonalnych rozwiązań dla stacji telewizyjnych, wykorzystuje swój kapitał wiedzy i doświadczenia w nowo wdrażanych rozwiązaniach informatycznych. Opracowany przez nią system produkcji sieciowej Sonaps wpisuje się w potrzeby stacji telewizyjnych, które chcą z jednej strony zachować dotychczasową organizację pracy, a z drugiej wprowadzić standard HD i uzyskać zaawansowany technologicznie produkt, ponosząc rozsądne koszty początkowe. Beyaz TV jest pierwszym w Turcji użytkownikiem systemu Sonaps, z którego korzysta już wiele stacji telewizyjnych z całego świata.

Sonaps to kompleksowe, oparte na technologii sieciowej rozwiązanie obejmujące różnorodne aspekty produkcji materiału wideo: planowanie, przesyłanie, porządkowanie i przygotowanie do emisji. System Sonaps pozwala stworzyć optymalne środowisko produkcji. Dzięki zaawansowanym funkcjom przetwarzania danych, możliwościom szybkiego i twórczego zarządzania treściami oraz otwartemu interfejsowi gwarantuje stacjom telewizyjnym niezawodność i szybkość przy produkcji wiadomości.

W ramach wdrożenia standardu HD Beyaz TV inwestuje w szereg technologii do produkcji wiadomości i programów telewizyjnych. Będą one wykorzystywane od września, po wprowadzeniu nowej ramówki. Stacja zawsze preferowała produkty Sony, a teraz ponownie wybrała je do nowo powstającego systemu produkcyjnego HD. Wcześniej telewizja Beyaz TV korzystała między innymi z systemu Sony HD Exchange, a jakość wsparcia zapewnianego jego użytkownikom była jednym z najważniejszych argumentów za przedłużeniem współpracy. Firma Sony jest niezawodnym, strategicznym partnerem w dziedzinie systemów produkcji telewizyjnej. Obecnie Sony dostarcza Beyaz TV kamery HSC-100 i miksery wideo MVS-6530, które posłużą do wprowadzenia standardu HD w studiach i wozach transmisyjnych. Nowa infrastruktura będzie wykorzystywana do wszystkich produkcji HD w głównej siedzibie stacji w Ankarze. Instalację systemu Sonaps przeprowadzi autoryzowany partner Sony, firma Avkom.

Informacja o Sony

Firma Sony jest czołowym dostawcą rozwiązań AV/IT dla firm z różnych sektorów, w tym m.in. mediów i nadawców medialnych, wideomonitoringu, handlu detalicznego, transportu czy dużych ośrodków dydaktycznych i konferencyjnych. Firma dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, przetwarzania i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych, które stanowią dodatkową wartość dla firm i ich klientów. Oferowane przez Sony rozwiązania wyróżniają się wyjątkową jakością i wartością, będącymi owocem ponad 25-letniego doświadczenia w dostarczaniu innowacyjnych, najlepszych na rynku produktów. Dział Sony Professional Services zajmuje się integracją systemów i umożliwia swoim klientom korzystanie z wiedzy oraz doświadczenia specjalistów w całej Europie. Współpraca ze sprawdzonymi partnerami technologicznymi pozwala Sony na dostarczanie kompleksowych rozwiązań, które dzięki połączeniu oprogramowania i rozwiązań sprzętowych umożliwiają przedsiębiorstwom osiągnięcie indywidualnych celów. Więcej informacji można znaleźć pod adresem http://www.sony.pl/pro/

Nasz profil w serwisie Twitter™: @SonyProEurope / www.twitter.com/sonyproeurope

Kontakt dla prasy: