Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka
Starcie mistrzów gotowania w Haston City Hotel
Zobacz więcej zdjęć » |
Zawody poprowadzi Karol Okrasa, a potrawy będzie oceniać grono specjalistów: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Joseph Seeletso oraz gość specjalny – Magda Gessler.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Zawody zaplanowano na 9-10 listopada 2012 we wrocławskim Haston City Hotel. W szranki stanie 12 drużyn, składających się z szefa i pomocnika. Zawodnicy sami zgłosili się do konkursu i przyjeżdżają do Wrocławia z całej Polski. Cel – być najlepszym w oprawianiu ryb, fachowym krojeniu warzyw na czas oraz przygotowaniu potraw z konkretnych składników: ciepłej przekąski i dania głównego .
- Impreza rozpoczyna się w piątek 9 listopada. Wszystkie zespoły punktualnie o 9.00 zaczynają walczyć o zwycięstwo. Na pierwszy ogień idą szefowie zespołów. To oni w 10 minut muszą „wyluzować” trzy flądry. W tym czasie pomocnicy muszą fachowo pokroić warzywa – tłumaczy Przemysław Szatkowski, prezes Haston City Hotel.
Drużyny muszą pokroić warzywa techniką julienne („zapałki” o długości 3-4 cm i grubości do 1 mm), brunoise (bardzo drobna kostka o grubości od 1 do 2 mm), emince (krojenie w bardzo cienkie półplasterki lub plasterki) i macedoine (kostka o bokach około 5 mm). Do tego dojdzie fachowe krojenie ziemniaków techniką cocottes (małe beczułki ze ściętymi końcami i 7 krawędziami o długości do 4 cm i szerokości w najgrubszym miejscu 0,5 cm) oraz rissollées (ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 1 cm).
- O godzinie 10.00 rozpocznie się druga część konkursu. Drużyny będą musiały przygotować dwa dania ze ściśle określonych składników. Na pierwszy ogień idzie ciepła przekąska dla ośmiu osób z fileta łososia, małż bouchot lub hiszpańskich oraz szafranu – mówi Przemysław Szatkowski. – Potem czas na danie główne z użyciem górki cielęcej z kością, winogron i mięty.
Dania oceni profesjonalne jury, składające się z osobowości branży kulinarnej, pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego. Wśród surowych sędziów jest Karol Okrasa, Robert Sowa, Marcin Budynek, Joseph Seelesto oraz gość specjalny – Magda Gessler, słynna restauratorka i jednocześnie gwiazda programów kulinarnych w telewizji TVN. Pierwszy dzień Rajdu zakończy uroczysta gala, którą uświetni występ Zbigniewa Wodeckiego: - W piątek o godzinie 20.00 na uroczystej gali ogłosimy zwycięzców i wręczymy nagrody finansowe i rzeczowe – mówi prezes Haston City Hotel. - Zwycięzcy za pierwsze trzy miejsca zdobywają odpowiednio 10 tys. zł, 7 tys. zł i 3 tys. zł brutto.
W drugim dniu Rajdu, 10 listopada, w szranki staną amatorzy – zwycięzcy konkursu marki Ulgix. Są to osoby, które zakupiły dowolny produkt tej marki, wysłały sms-a i wygrały udział w warsztatach kulinarnych z udziałem Magdy Gessler, znanej restauratorki i ambasadorki marki Ulgix.
Laureaci konkursu zostaną podzieleni na trzy zespoły, które będą miały do przygotowania jedną z trzech potraw: słodki deser, danie na zimno oraz na gorąco.
I Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel rozpoczyna cykl spotkań kulinarnych i jest wytypowany do nominacji Kulinarnego Pucharu Polski.
Patronem honorowym imprezy jest Rafał Dutkiewicz, prezydent miasta Wrocławia.
Nadesłał:
aalykow
|
Komentarze (0)