Firma » Biznes

Startuje kolejny cykl kongresów dyrektorów finansowych

26 kwietnia w Poznaniu, będzie miała miejsce inauguracja ogólnopolskiego cyklu kongresów dyrektorów finansowych. W tym roku prestiżowe spotkania profesjonalistów, osób zarządzających finansami przedsiębiorstw odbędą się także w Sopocie, Katowicach oraz Rzeszowie. Wielki finał połączony z uroczystą Galą, odbędzie się w Warszawie, kiedy to zostanie rozstrzygnięta XII edycja konkursu Dyrektor Finansowy Roku. Kandydaci do tytułu najlepszego dyrektora finansowego w Polsce mogą zgłaszać swoje dokonania do 16 czerwca.
Cykl spotkań dyrektorów finansowych oraz konkurs Dyrektor Finansowy Roku są inicjatywą niekomercyjną, powstałą we współpracy: Stowarzyszenia ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants), Grupy Euler Hermes - wiodącego ubezpieczyciela należności handlowych, jednego z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności, a także najbardziej opiniotwórczego ogólnopolskiego dziennika Rzeczpospolita. Głównym celem pięciu Kongresów Dyrektorów Finansowych, jest stworzenie platformy wymiany doświadczeń i dyskusji merytorycznej dla osób profesjonalnie zajmujących się finansami przedsiębiorstw. Jest to największe tego typu wydarzenie, organizowane dla dyrektorów finansowych w Polsce.
Udział w kongresie jest całkowicie bezpłatny dla dyrektorów finansowych (CFO) oraz osób nadzorujących finanse firm. Zaproszenie można uzyskać, rejestrując się na oficjalnej stronie internetowej wydarzenia: www.dyrektorfinansowyroku.pl.
Podczas każdego ze spotkań branżowych, odbywać się będą merytoryczne prezentacje oraz panele dyskusyjne. Wybitni eksperci wspólnie z przedstawicielami biznesu, będą analizować wyzwania jakie firmy muszą podejmować w codziennej pracy oraz podzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat zmian w sposobie zarządzania finansami przedsiębiorstw. Gościem specjalnym spotkań regionalnych będzie prof. dr hab. Witold Modzelewski, Profesor Uniwersytetu Warszawskiego, Prezes Instytutu Studiów Podatkowych, Szef podyplomowego Studium Podatków i Prawa Podatkowego. Członek Narodowej Rady Rozwoju przy Prezydencie RP. Najbardziej znany w kraju wykładowca problematyki podatkowej oraz doradca podatkowy (nr 00001). Od lat reprezentuje podatników w postępowaniach przed sądami administracyjnymi. Autor ponad 1200 publikacji na tematy podatkowe i prawnopodatkowe. Podczas kongresów prof. dr hab. Witold Modzelewski podzieli się swoimi przemyśleniami w ramach tematu: „Działalność przedsiębiorców w obliczu odpowiedzialności za rozliczania podatkowe w aspekcie zmian kodeksu karnego".
Spotkanie w Poznaniu (26 kwietnia - hotel Andersia) będzie pierwszą konferencją, która rozpocznie cykl pięciu tegorocznych kongresów dyrektorów finansowych. Kolejne spotkania odbędą się w Sopocie (18 maja - hotel Sheraton), Katowicach (23 maja - hotel Angelo) oraz w Rzeszowie (8 czerwca - Hilton Garden Inn). Uroczysta gala konkursu Dyrektor Finansowy Roku, wieńcząca cykl kongresów, tradycyjnie odbędzie się w Warszawie (tym razem 28 września 2017 r. w hotelu InterContinental przy ul. Emilii Plater). Wówczas zostaną ogłoszeni laureaci XII. edycji konkursu Dyrektor Finansowy Roku. Tradycyjnie kolejny rok z rzędu, nagrody zostaną przyznane w dwóch kategoriach: „Dyrektor Finansowy Małych i Średnich Firm" (kryterium: obrót firmy do 200 mln zł lub zatrudnienie do 250 osób) oraz „Dyrektor Finansowy Dużych Przedsiębiorstw" (kryterium: obrót powyżej 200 mln zł lub zatrudnienie powyżej 250 osób).
- Projekt „Dyrektor Finansowy Roku" stał się ważnym wydarzeniem dla społeczności finansowej w Polsce i stanowi prestiżową nagrodę dla profesjonalistów ze świata finansów. Ten Konkurs jest ponadto okazją do przypomnienia wkładu dyrektorów finansowych w sukces polskich firm. Jest on otwarty dla wszystkich dyrektorów finansowych niezależnie od wielkości reprezentowanej przez nich organizacji, dlatego każdego z nich zapraszam do wzięcia udziału w tegorocznym wydarzeniu - mówi Paul Flanagan, Prezes Zarządu Towarzystwa Ubezpieczeń Euler Hermes
Rejestracja udziału w konkursie o tytuł Dyrektora Finansowego Roku rozpocznie się 3 kwietnia i będzie trwała do 16 czerwca. Swój udział w konkursie można zgłosić poprzez wypełnienie i wysyłanie ankiety aplikacyjnej, dostępnej na oficjalnej stronie wydarzenia www.dyrektorfinansowyroku.pl. Udział w konkursie jest bezpłatny i nie wiąże się z żadnymi zobowiązaniami ze strony uczestników.
- Od 12 lat konkurs „Dyrektor Finansowy Roku" niezmiennie służy temu, by nagrodzić pracę najlepszych dyrektorów finansowych i wyróżnić ich za wysiłki, zdolność do oceny i podejmowania ryzyka oraz ponadprzeciętną etykę pracy. Utrwalona, przejrzysta i kilkuetapowa procedura wyboru laureatów, jasność dokonywanych wyborów, a przede wszystkim osoby samych dotychczasowych laureatów spowodowały, że Nagrody stały się najbardziej prestiżowym wyróżnieniem w branży finansowej. Zapraszamy wszystkich do udziału w tegorocznej edycji - mówi Jakub Wojnarowski, Przewodniczący Kapituły, Dyrektor Zarządzający ACCA Polska oraz Krajami Bałtyckimi.
Wyboru laureatów dokona Kapituła Konkursu, składająca się z niezależnych ekspertów:
• Jakub Wojnarowski - Przewodniczący Kapituły
- Dyrektor Zarządzający, ACCA Polska i Kraje Bałtyckie
• Jan Letkiewicz - Audytor Konkursu
- Partner Zarządzający, Grant Thornton
• Iwona D. Bartczak - Partner w Business Dialog, Szefowa Klubu Dyrektorów
Finansowych „Dialog", Prezes Spółdzielni Fabryka i3
• Paweł Cymcyk - Prezes Związku Maklerów i Doradców, Autor projektu DNA
Rynków
• Robert Dankiewicz - Wiceprezes Podkarpackiego Klubu Biznesu, Politechnika
Rzeszowska
• Katarzyna Grabowska - Partner w Business Partner, Laureatka Konkursu Dyrektor
Finansowy Roku w kategorii Duże Przedsiębiorstwa - edycja za rok 2012
• Magdalena Hernandez - Dyrektor Zarządzająca, ACCA Emerging Europe
• Janusz Jankowiak - Główny Ekonomista, Polska Rada Biznesu
• Beata Ewa Janowska - Dyrektor Finansowa, Conbelts Bytom, Laureatka Konkursu
Dyrektor Finansowy Roku w kategorii Małe i Średnie Przedsiębiorstwa - edycja za rok 2014
• Iwona Liszka-Majkowska - Wiceprezes Zarządu i CFO, Gremi Media, Wydawca
Rzeczpospolitej
• Marek Łukowski - Dyrektor Zarządzający ds. Bankowości Przedsiębiorstw i
Zarządzania Siecią Oddziałów Korporacyjnych, mBank
• Piotr Rybicki - Wiceprezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach,
Prezes Zarządu, NadzórKorporacyjny.pl
• Andrzej Rzońca - Przewodniczący Towarzystwa Ekonomistów Polskich,
Główny doradca Rady i Zarządu FOR, Szkoła Główna
Handlowa w Warszawie
• Ewa Sowińska - Zastępca Prezesa Krajowej Rady Biegłych Rewidentów,
Partner w ESOAUDIT
• Tomasz Starus - Członek Zarządu, Towarzystwo Ubezpieczeń Euler Hermes
• Tomasz Szeląg - Członek Rady Nadzorczej Grupy Kapitałowej Cyfrowy
Polsat, Laureat Konkursu Dyrektor Finansowy Roku w
kategorii Duże Przedsiębiorstwa - edycja za rok 2011

W poprzednich edycjach Konkursu statuetka i tytuł Dyrektora Finansowego Roku trafiły do: Adama Pieniackiego - York International (2005), Karen Burgess - TVN (2006), Krzysztofa Zoły - Złomrex (2007), Tadeusza Piotra Kozaczyńskiego - Trakcja Polska (2008), Mariusza Machajewskiego - Grupa Lotos (2009), Sławomira Kubickiego - Grupa Allegro i Grzegorza Grabowicza - Magellan (2010), Tomasza Szeląga - Cyfrowy Polsat i Damiana Bijowskiego - Górnośląskie Towarzystwo Lotnicze (2011), Katarzyny Grabowskiej - Bać-Pol (2012) i Arkadiusza Dorynka - Platige Image (2012), Grzegorza Dzika - Neuca (2013), Bogusława Galusika - Polfurnitur (2013), Marka Gruszeckiego - Quad/Graphics Europe i Beaty Ewy Janowskiej - Conbelts Bytom (2014). Podczas ubiegłorocznej edycji za dokonania w 2015 roku, nagrodę otrzymała: Izabela Plewnia - Wawrzaszek Inżynieria Samochodów Specjalnych.

Organizatorami Konkursu oraz Kongresów Dyrektorów Finansowych, są: Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), Euler Hermes oraz dziennik Rzeczpospolita.
Partnerem strategicznym projektu jest: mBank.
Partnerami są: Grant Thornton oraz Union Investment.
Konkurs oraz cykl Kongresów wspierają: Forum Odpowiedzialnego Biznesu, Fundacja Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Izba Przemysłowo-Handlowa w Rzeszowie, Klub Dyrektorów Finansowych „Dialog", Krajowa Izba Biegłych Rewidentów, Krajowa Izba Gospodarcza, Stowarzyszenie Polskich Skarbników Korporacyjnych PCTA, Podkarpacki Klub Biznesu, Pracodawcy Rzeczpospolitej Polskiej, Regionalna Izba Gospodarcza Pomorza, Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach, Stowarzyszenie Interim Managers, Wielkopolska Izba Przemysłowo-Handlowa.
Patronami medialnymi są: Controling i Zarządzanie, Gazeta Giełdy Parkiet, ISBnews, Nowy Przemysł, odpowiedzialnybiznes.pl, Polish Market, rp.pl, oraz wnp.pl.

artur@multian.pl