Firma » Praca

Staż i praktyki zawodowe – jak je znaleźć?

Dla wielu pracodawców najważniejszym elementem potwierdzającym przygotowanie do pracy na danym stanowisku jest doświadczenie kandydatów biorących udział w rekrutacji. W niniejszym artykule znajdziesz cenne wskazówki, które warto wykorzystać, by w przyszłości zyskać większą wartość na rynku pracy.

Staż i praktyki zawodowe – jak przygotować się do poszukiwań?

Chcąc znaleźć wymarzony staż lub praktyki, w pierwszej kolejności powinieneś opracować CV, które zachęci potencjalnego pracodawcę do nawiązania z Tobą współpracy. Jeśli nie pracowałeś jeszcze w zawodzie, ale dysponujesz pożądanymi w danej branży umiejętnościami, stwórz CV funkcjonalne, które pozwoli Ci zaprezentować się od jak najlepszej strony. Kluczowym elementem życiorysu jest uwzględnienie w nim celu zawodowego. Napisz, na jakiej uczelni i jaki kierunek studiujesz lub studiowałeś. Wszystkie informacje staraj się dostosować do wymogów znajdujących się w ogłoszeniu, uwzględniając tylko te dane, które są powiązane z branżą ogłoszeniodawcy. Unikając ogólników, możesz wyróżnić się na tle innych kandydatów. Ponadto sprawisz, że Twoje CV nie będzie wyglądało na takie, które można wysłać do dowolnie wybranego pracodawcy.

Jeśli masz na koncie jakiekolwiek doświadczenie związane z branżą, w jakiej planujesz odbyć staż lub praktyki zawodowe, koniecznie uwzględnij je w swoim CV. Mogą to być prace wakacyjne czy wolontariat.

Gdzie szukać ofert stażu i praktyk zawodowych?

Zapytaj na uczelni

Pierwszą możliwością znalezienia stażu lub praktyk zawodowych jest skorzystanie z biura karier Twojej uczelni. Niektóre przedsiębiorstwa decydują się na podpisanie porozumienia z placówkami, dzięki czemu studenci są w stanie znaleźć pracodawcę, unikając niektórych skomplikowanych formalności. Jedyną wadą tego rozwiązania jest ograniczona liczba ofert.

Odwiedź targi pracy

Kolejnym sposobem na znalezienie satysfakcjonującego stażu lub praktyk są targi pracy, regularnie organizowane w różnych zakątkach Polski. To znakomita okazja, by nawiązać wartościowe znajomości i porozmawiać na żywo z przedstawicielami przedsiębiorstw z różnych branż. Zabierz ze sobą przynajmniej kilka wydrukowanych egzemplarzy CV, a być może uda Ci się zwrócić na siebie uwagę kogoś, kto zaproponuje Ci współpracę.

Sprawdź propozycje z urzędu pracy

Urzędy pracy wspierają finansowo pracodawców chętnych do zatrudniania stażystów, więc warto mieć na uwadze, że instytucja ta może być pomocna podczas poszukiwań dobrego pracodawcy.

Poszukaj w Internecie

Internet to narzędzie, które zdecydowanie ułatwia znalezienie stażu lub praktyk studenckich dopasowanych do indywidualnych preferencji i oczekiwań. Z pomocą przychodzą takie serwisy jak Students.pl, gdzie publikowane są oferty od pracodawców z największych polskich miast, na przykład z Warszawy, Krakowa, Łodzi, Wrocławia, Poznania czy Gdańska.

students