Społeczeństwo » Społeczeństwo

Stena Recycling zabiera Skandynawię do Poznania!

Poznaj północny klimat Europy nie korzystając z promu czy samolotu. Weź udział w rodzinnym pikniku Skandynawia do Poznania! Odbędzie się on już w niedzielę, 8 czerwca, w godzinach 11:00-19:00, nad Jeziorem Maltańskim!

Z tej okazji Stena Recycling przygotowała edukacyjne warsztaty i konkursy recyklingowe, a także…. ZAGADKOWE AUTO DO ZŁOMOWANIA!!! Nie zabraknie inspiracji i godnych do naśladowania rozwiązań, podpowiadających jak dbać o to, co najcenniejsze – czyli o środowisko naturalne. Na gości czeka również moc innych atrakcji. Będzie można odwiedzić obóz Wikingów, odbyć lekcje duńskiego czy norweskiego, zbliżyć się do skandynawskiej kuchni i tamtejszych kryminałów. Stena Recycling wraz z Akademią Piłkarską Reissa jest partnerem strategicznym wydarzenia, nad którym patronat honorowy objęły Ambasady Szwecji i Finlandii.

Piknik Skandynawia do Poznania odbędzie się już w najbliższą niedzielę – 8 czerwca, na Trybunach Ziemnych nad Jeziorem Maltańskim, w godzinach 11:00-19:00. O aspekt edukacji ekologicznej zadba Stena Recycling podczas warsztatów recyklingowych. Dla najmłodszych firma przygotowała zabawy uczące podstaw sortowania surowców wtórnych i ochrony środowiska, takie jak potyczki w grze komputerowej Recycle Drop, quiz z nagrodami czy rzucanie odpadami do celu. Wszak już Ezop stwierdził, że „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci…”.

Niespodzianką dla uczestników będzie ZAGADKOWE AUTO DO ZŁOMOWANIA. Stena Recycling uchyli rąbka tajemnicy tego, co dzieje się z wrakami pojazdów w swarzędzkim punkcie STENA AutoZłom oraz podpowie, które z surowców można odzyskać ze złomowanych pojazdów. Goście poznają sekrety strzępienia karoserii samochodów oraz przygotowywania pozostałych elementów – opon, szyb i części tapicerki do przetwarzania, aby ponownie wykorzystać zawarte w nich surowce z jak największym zyskiem dla środowiska.

Na mieszkańców czekać będą również atrakcje przygotowane przez firmy i organizacje związane ze Skandynawią – m.in. średniowieczny obóz Wikingów oraz lekcje języków duńskiego i norweskiego, dyskusje o skandynawskich kryminałach czy spotkanie z bohaterami bajek oraz zabawy z klockami Lego. Dla tych, którzy wolą spędzać czas na aktywnościach fizycznych zorganizowane zostaną warsztaty Nordic Walking i taneczne, zajęcia fitness oraz Akademię Piłkarską Reissa. Nie zabraknie kulinarnych podróży po Skandynawii oraz spotkań z dietetyczką, a także rodzinnych zabaw – plecenia wianków i podchodów TIPSPROMENAD, których zwycięzcy popłyną promem do Ystad.

Już po pikniku, zapraszamy mieszkańców Poznania, Swarzędza i okolic na ulicę Rabowicką 2 w Swarzędzu. Tych, którzy sami chcą pozbyć się samochodu zapraszamy do STENA AutoZłomu punktu demontażu aut. Wszystkich natomiast do otwartej niedawno STENA EkoStacji, czyli stacji recyklingu dla mieszkańców. W obiekcie można oddać wszystkie surowce wtórne (butelki PET, puszki, makulaturę), odpady elektryczne i elektroniczne (RTV i AGD, telefony, świetlówki, komputery), a także odpady niebezpieczne (tonery, baterie, akumulatory, aerozole), wielkogabarytowe (meble, złom, gruz) i drobne. M.in. dzięki tym placówkom firma realizuje swoją misję ochrony środowiska i odzyskiwania maksymalnej ilości surowców wtórnych. Szczegóły dotyczące działalności STENA AutoZłomu i STENA EkoStacji znajdują się na stronach internetowych http://stenaautozlom.pl/ i http://stenaekostacja.pl/.

Więcej informacji o pikniku Skandynawia do Poznania http://www.skandynawiadopoznania.pl/index.html

konkretpr