Gospodarka » Żywność

Straaasznie dobre babeczki na Halloween

Straaasznie dobre babeczki na Halloween
Zobacz więcej zdjęć »
Chociaż Halloween najhuczniej obchodzone jest na Zachodzie, coraz częściej elementy tej tradycji zaglądają także do polskich domów. Trudno wyobrazić sobie ten dzień bez słodkości. Nawet jeśli samo święto do nas nie przemawia, lepiej przygotować się na przyjście dzieci z sąsiedztwa (...)

Chociaż Halloween najhuczniej obchodzone jest na Zachodzie, coraz częściej elementy tej tradycji zaglądają także do polskich domów. Trudno wyobrazić sobie ten dzień bez słodkości. Nawet jeśli samo święto do nas nie przemawia, lepiej przygotować się na przyjście dzieci z sąsiedztwa i nie igrać z ich pomysłowością podczas wymyślania „psikusów”.

„Cukierek albo psikus” to chyba najbardziej znany zwyczaj powiązany z Halloween. W tym dniu dzieci w najróżniejszych, czasem strasznych kostiumach, odwiedzają sąsiednie domy i jeśli nie otrzymają upragnionego łakocia, mogą sprawić psikusa jego gospodarzowi. Chociaż zazwyczaj są to drobne uszczypliwości, lepiej nie ryzykować i zawczasu się przygotować. A jeśli tego wieczoru dzieci nas nie odwiedzą, no cóż, pyszne słodkości zostaną dla nas! ????

 

Halloweenowe babeczki dyniowe

Składniki:

Ciasto:

·        1 opakowanie Babeczek Dyniowych Delecta

·        2 jaja

·        150 g jogurtu naturalnego

·        100 ml oleju, np. kokosowego

 

Krem bezowy:

·        4 białka

·        1 szklanka cukru

·        1 cukier wanilinowy 15 g

·        1 opakowanie posypki owocowej Delecta

Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Babeczki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie, rozpuszczamy olej kokosowy w rondelku na niskiej temperaturze do momentu, aż stanie się płynny. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy jogurt i olej, wsypujemy zawartość torebki z ciastem i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (przez około 1 minutę). Ciasto rozkładamy równo do 12 foremek po 1 łyżce ciasta. Babeczki natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru (można sprawdzać za pomocą patyczka). Gdy babeczki stygną przygotowujemy  krem bezowy – do misy wlewamy białka, wsypujemy cukier i mieszamy rózgą, aby składniki się połączyły. Następnie misę z jej zawartością stawiamy na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewamy nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągamy z garnka i od razu zaczynamy ubijać mikserem. Robimy to przez ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wyciskamy "duszki" na wierzchu każdej wystudzonej babeczki. Dekorujemy małymi kawałkami posypki tworząc w ten sposób duszkowe oczy. Et voilà, straaaszliwie dobre babeczki gotowe!

 

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »