Kultura, sztuka » Muzyka

Street Beat w Bonarce

Oto uliczna scena muzyczna. Gdzie ulicą jest trotuar lub pasaż krakowskiej Bonarki, a forma – jak na ulicę przystało – bardzo luźna. W okresie letniej kanikuły centrum zaprasza na serię weekendowych koncertów wschodzących gwiazd. Partnerem projektu jest Fundacja Krakowska Scena Muzyczna.

Jej założyciele mówią o KSM, że „ma robić dobrze muzyce" w Krakowie i promować młode zespoły.
„W to nam graj" - powiedzieli w Bonarce i nawiązali współpracę z Fundacją. Pretekstem jest tegoroczna strategia reklamowa centrum, w ramach której inicjuje ono liczne wydarzenia kulturalne. Rozpoczynający się w właśnie projekt muzyczny jest tego przykładem.

Pierwsze koncerty odbędą się już w najbliższy weekend, tj. 9 i 10 lipca. Kolejne zaplanowano na 16-17 lipca, 6-7 sierpnia oraz 13-14 sierpnia. Ich pory są stałe: to zawsze czas między godz. 14:00 a 17:00, z krótkimi przerwami. Forma jest luźna: nie wymaga sceny, ani specjalnego nagłośnienia. Taki jest wszak charakter spontanicznego wakacyjnego grania w plenerze. W Bonarce rolę tę może pełnić pasaż handlowy, jak również chodnik czy plac przed centrum.

Na początek (9 lipca) publiczności zaprezentuje się krakowski zespół Sublokator. Muzyka w jego wykonaniu to rock alternatywny z elementami postpunka, miejskiego folku, bluesa, transu oraz jassu. „Wyrośliśmy z punkrockowego korzenia, dlatego cenimy niezależność, a muzykę traktujemy jako obszar absolutnej wolności, w której ograniczają nas jedynie umiejętności, pragnienia oraz wyobraźnia" - to muzyczne credo Sublokatora.

W niedzielę pobyt w Bonarce umilą występy zespołu Cheap Tobacco, jednego z najpopularniejszych zespołów nowej fali polskiego blues-rocka. W ciągu 5 lat aktywności scenicznej zespół zagrał ponad 250 koncertów oraz wystąpił na najważniejszych festiwalach muzyki około-bluesowej i rockowej zarówno w kraju jak i za granicą.

W następnych odsłonach Street Beatu goście Bonarki usłyszą też inne style muzyczne. W programie są:

16 lipca: The Fuse (funk/soul);
17 lipca: Levi (blues);

6 sierpnia: Sayes (rock);
7 sierpnia: Balkanscream (muzyka bałkańska);

13 sierpnia: Gadabit (hip hop).

Udział we wszystkich koncertach jest bezpłatny.

BONARKA CITY CENTER Bonarka City Center to wielofunkcyjne centrum miejskie, powstałe na obszarze około 19 ha poprzemysłowych terenów dawnych zakładów chemicznych w krakowskiej dzielnicy Podgórze. Na obszarze ponad 92  tys. m2 powierzchni użytkowej znajduje się 230 punktów handlowo-usługowych i restauracji w tym: Auchan, Leroy Merlin, Media Expert oraz największy w Polsce multipleks kinowy Cinema City. Na Klientów Centrum czeka bezpłatny parking na 3200 samochodów. Ponadto, na terenie Bonarka City Center znajduje się jeden z pierwszych na świecie ośrodków edukacyjno-wychowawczych w centrum handlowym: „Siemacha Spot" o powierzchni całkowitej 700 m2. W jego skład wchodzą m.in.: wielofunkcyjne sale edukacyjne, muzyczne, multimedialne oraz pokój konferencyjny.

bezstronny22